Storbritannien har afleveret udmeldelsen: Brexit er officielt i gang

FARVEL: Den britiske premierminister har officielt iværksat udmeldelsen af EU. Lars Løkke kalder farvellet uendeligt trist.

Foto: Yves Herman/AFP/Scanpix
Cecilie Gormsen

Den meget omtalte artikel 50 er nu udløst, og Storbritannien har officielt iværksat Brexit.

Onsdag afleverede den britiske EU-ambassadør på vegne af premierminister Theresa May det officielle brev om EU-udmeldelsen til formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk.

"Der er ingen grund til at lade som om, at det er en god dag – hverken i Bruxelles eller i London," siger Donald Tusk.

Brevet der udløser artikel 50 og Brexit.

Donald Tusk peger på, at Brexit dog har medført lidt godt; nemlig at fællesskabet blandt de resterende 27 EU-medlemslande er blevet bedre, mere beslutsomt og landene mere forenet.

”Og det vil vi forblive i fremtiden også under de svære forhandlinger, der venter. Det betyder, at jeg og EU-Kommissionen har et stærkt mandat til at beskytte de resterende 27 EU-medlemslande," siger Donald Tusk og fortsætter:

"Der er intet at vinde i den her proces, og jeg taler for begge sider. Det handler om damage control. Vores mål er klart: at minimere omkostningerne for EU-borgerne, virksomheder og medlemslande. Vi vil gøre alt, der står i vores magt, og vi har alle værktøjer til at opnå dette."

Storbritannien har per dags dato to år til at forhandle en aftale om udmeldelse på plads med EU.

May: Fortsat en god allieret
Det britiske folk stemte 23. juni sidste år for at forlade EU og det europæiske samarbejde.

Med dagens brev til EU har Storbritannien udløst artikel 50 i Lissabon-traktaten. Her fremgår det, at enhver medlemsstat kan beslutte at forlade det europæiske samarbejde, og at det skal ske efter en forhandling om blandt andet handelsvilkår og retssamarbejde.

Theresa May forlader Downing Street på vej til møde i det britiske parlament onsdag.

På et møde i Underhuset i det britiske parlament i London er Brexit også blevet diskuteret onsdag. Her sagde den britiske premierminister, Theresa May, at Storbritannien nu skal lave sine egne love og regler.

"Men vi forlader ikke Europa. Vi vil fortsat være en god allieret og ven med vores europæiske naboer og arbejde for Europas sikkerhed," lød det fra Theresa May.

Løkke: Uendeligt trist
Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), kalder det uendelig trist, at Storbritannien forlader EU-samarbejdet.

”Nu er et farvel til Storbritannien en realitet. Om to år går vi fra 28 til 27 i den europæiske familie. Det er uendelig trist. Forhandlingerne bliver ikke nemme. Der vil komme mange bump på vejen,” siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig kommentar.

Han håber, at skilsmissen mellem EU og Storbritannien kan ske på en ordentlig måde, og at de nære relationer kan opretholdes i fremtiden. Det er ifølge statsministeren i alles interesse.

”Det er samtidig klart, at Storbritanniens beslutning om at forlade EU og det indre marked vil have konsekvenser. Rettigheder og pligter går hånd i hånd i EU. Man kan ikke få det ene uden det andet,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

”Der skal ikke herske tvivl om, at regeringes førsteprioritet i forhandlingerne vil være at passe på Danmark. Vi skal sikre gode og rimelige vilkår for handel mellem EU og Storbritannien til gavn for danske virksomheder og forbrugere,” siger statsministeren.

Er Storbritannien og EU om to år ikke blevet enige om vilkårene for udmeldelsen og det efterfølgende samarbejde, kan Storbritannien forlade EU, selvom det ikke ligger fast hvad der så sker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00