Fonde: Skattesmæk vil koste samfundet dyrt

FONDS-KRITIK: Der bliver færre penge til almennyttige formål, når regeringen fjerner fondes skattefordele, lyder det fra Carlsbergfondet og Novo Nordisk Fonden.

Der bliver mindre at dele ud af til kunst og kultur, når regeringen skærer i fondenes skattefradrag, lyder det fra to store fonde. 
Der bliver mindre at dele ud af til kunst og kultur, når regeringen skærer i fondenes skattefradrag, lyder det fra to store fonde. Foto: Christian Lindgren/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Der bliver længere imellem donationerne fra fonde til det danske samfund i fremtiden. Det er ifølge fondene selv den direkte konsekvens af, at regeringen som tidligere beskrevet i Altinget giver fondene et gevaldigt skattehug.

Både Novo Nordisk Fonden og Carlsbergfondet melder, at regeringens indgreb vil få en mærkbar betydning for størrelsen af de bidrag, fondene giver til samfundet.

”Vi er bekymrede for, at effekten af det nye lovforslag vil betyde væsentligt færre uddelinger til almennyttige formål – for eksempel forskning, kultur og velførende formål,” siger Birgitte Nauntofte fra Novo Nordisk Fonden.

Fonden har netop givet et trecifret millionbeløb til stamcelleforskning og stod tidligere på året for danmarkshistoriens største enkeltdonation på 2,8 milliarder kroner til et diabetescenter.

Fakta
Kort om fonds-indgrebet

I forbindelse med finansloven har regeringen sammen med Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance besluttet at sløjfe to særlige skatteregler, der kun gælder for fonde. Det drejer sig om det såkaldte konsolideringsfradrag og transparensreglen.

Konsolideringsfradraget er et fradrag på 125 procent, som fonde får, når de giver penge til almennyttige formål. Det er indført for at sikre, at de ikke æder deres pengetank op, når de uddeler, og for at motivere dem til at give penge til samfundsgavnlige formål.

Transparensreglen
er indført for at sikre, at der ikke er skattemæssig forskel på erhvervsdrivende fonde, som har deres erhvervsaktiviteter placeret i et datterselskab, og fonde, som selv står for erhvervsaktiviteterne.


 Ved at afskaffe de to regler vil regeringen og støttepartierne hente 200 millioner kroner, som skal bruges til at gøre det billigere at lade virksomheder gå i arv til næste generation i familien.  

Områder bliver ramt dobbelt
Også Carlsbergfondet melder, at uddelingerne vil blive mindre i fremtiden.

”Man kan risikere, at der bliver uddelt langt færre penge fra fondene til forskning, kultur og andre almennyttige formål. Når regeringen samtidig i forbindelse med finansloven har gennemført betydelige besparelser inden for netop uddannelse, forskning, kunst og kultur, vil disse områder blive ramt dobbelt til stor skade for det danske samfund,” siger Flemming Besenbacher.

Professor ved CBS Steen Thomsen vurderer, at uddelingerne fra fonde vil falde med et beløb i størrelsesordenen en milliard kroner.

”Når fondene mangler konsolideringsfradraget og ikke får fradrag for deres uddelinger i datterselskaberne, vil det medføre, at de uddeler mindre. Det kan realistisk set sagtens betyde en milliard mindre i uddelinger om året,” siger han.

To skatteregler bliver sløjfet
Regeringen med opbakning fra Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance har besluttet at sløjfe fondenes såkaldte konsolideringsfradrag. Fradraget medfører, at fondene får et skattefradrag på 125 procent, når de foretager almennyttige uddelinger. Dermed undgår de, at deres formue bliver udhulet, når de uddeler penge.

Tilsvarende forsvinder den såkaldte transparensregel, der medfører, at fonde, der driver virksomhed igennem et datterselskab, er ligestillet med fonde, der har virksomheden integreret i selve fonden.

Afskaffelsen af hver af de to regler vil ifølge Skatteministeriet bidrage med ekstra skatteindtægter på 100 millioner kroner om året. Som Altinget skriver her, afviger det beløb voldsomt fra fondenes egne beregninger.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), men han har ikke haft tid til at medvirke i artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00