Stort fald i antallet af udsatte boligområder

GHETTOLISTE: Markant færre boligområder får plads på den såkaldte ghettoliste, listen over særligt udsatte boligområder. Antallet af områder på listen har ikke været lavere, siden den blev indført i 2009. Se listen her.

Antallet af udsatte områder har ikke&nbsp;været lavere i seks år. Integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) vil komme med en ny ghettoplan, der skal få antallet endnu længere ned. <br>
Antallet af udsatte områder har ikke været lavere i seks år. Integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) vil komme med en ny ghettoplan, der skal få antallet endnu længere ned.
Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Mads Bang

Der er sket et markant fald i antallet af områder på listen over særligt udsatte boligområder, ghettolisten, siden sidste år.

I år er der 25 områder på listen, seks færre end sidste år, hvor der var 31 områder på listen.

Faldet til 25 områder markerer samtidig det laveste antal på listen, siden den første gang blev udarbejdet i 2009, hvor der også var 25 områder på listen.

(Læs videre under grafen)

Fakta
De almene boligområder på listen skal have mindst 1.000 beboere, og derudover opfylde følgende kriterier:
  • Gennemsnittet for andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse over de sidste to år overstiger 40 procent. 
  • Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 procent.
  • Gennemsnittet for antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer for de sidste to år overstiger 2,70 procent af beboere på 18 år og derover.
  • Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 50 procent af samtlige beboere i samme aldersgruppe.
  • Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området, eksklusive uddannelsessøgende, er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.


Kilde: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Den markante tilbagegang i antallet dækker over, at hele ni områder slipper for at stå på den upopulære liste, mens tre nye områder er kommet til siden sidste år.

Vi har stadig 25 boligområder med en skæv beboersammensætning og alvorlige udfordringer for integrationen. Det øger risikoen for udvikling af parallelsamfund

Inger Støjberg (V)
Udlændinge-, integrations- og boligminister

Få overblik over listen i boksen til højre.

Støjberg: Ny ghettoplan på vej
Integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) pointerer, at der ikke har været færre boligområder på listen end i år. Men der er stadig store udfordringer i de 25 områder på listen.

"Vi har stadig 25 boligområder med en skæv beboersammensætning og alvorlige udfordringer for integrationen. Det øger risikoen for udvikling af parallelsamfund," siger ministeren i en pressemeddelelse, hvor hun også lægger op til en ny ghettoplan.

"Derfor arbejder regeringen på en ny ghettoplan, som skal tage hånd om de mange problemer, som ghettoområderne fortsat kæmper med,” siger Inger Støjberg.

Ministeren mener, at både indsatsen i de områder, der er røget af listen, har fungeret, og faldet i ungdomskriminaliteten smitter også positivt af på udviklingen.

Inger Støjberg mener dog, at der er et stort behov for at forbedre trygheden i områderne på listen.

"Hver tiende beboer i de udsatte boligområder har haft en dårlig oplevelse med chikane, trusler eller tilråb. Det er dobbelt så mange som i de almene boligområder i øvrigt, og det er slet ikke i orden” siger Inger Støjberg.

Dokumentation

De 25 områder på listen

Område, Kommune
Mjølnerparken, København
Tingbjerg/Utterslevhuse, København
Stærevej mv, København
Tåstrupgård, Høje Tåstrup
Charlotteager, Høje Tåstrup
Gadehavegård, Høje Tåstrup
Askerød, Greve
Karlemoseparken, Køge
Æblehaven/Rønnebærparken, Roskilde
Agervang mv., Holbæk
Ringparken, Slagelse
Motalavej, Slagelse
Vollsmose, Odense
Byparken/Skovparken, Svendborg
Præstebakken/Syrenparken, Esbjerg
Stengårdsvej-kvarteret, Esbjerg
Korskærparken, Fredericia
Sundparken, Horsens
Munkebo, Kolding
Skovparken/Skovvejen, Kolding
Finlandsparken, Vejle
Bispehaven, Aarhus
Gellerupparken/Toveshøj, Aarhus
Løvvangen, Aalborg
Sebbersundvej mv, Aalborg


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00