Stort popularitetsdyk for Løkke

MENINGSMÅLING: Siden juni har Thorning halet hele 10 procentpoint ind på Løkke, når det gælder danskernes foretrukne statsministerkandidat.
Lars Løkke Rasmussen møder pressen. Det er ikke altid en succesoplevelse for Venstres formand.
Lars Løkke Rasmussen møder pressen. Det er ikke altid en succesoplevelse for Venstres formand.Foto: Hasse Ferrold
Erik Holstein

For første gang i meget lang tid vinder den siddende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) nu ind på udfordreren, Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Der er tilmed tale om den største bevægelse til fordel for Thorning, siden Løkke og Thorning i 2009 begyndte at blive målt over for hinanden.

Resultatet fremgår af en ny A&B-måling foretaget for Altinget.dk, hvor svarpersonerne er blevet bedt om at tage stilling til, hvem de foretrækker som statsminister. Målingen viser, at Thornings personlige popularitet er steget med hele 5,5 procentpoint siden sidste A&B-måling i juni. Løkke har omvendt den tvivlsomme fornøjelse at konstatere et fald i sin popularitet på 4,5 procentpoint. Det er meget store bevægelser i løbet af en så kort periode.

Langt op
Samlet set fører Løkke stadig komfortabelt med 39,5 procent mod 24,5 til Thorning, mens 31,7 procent af vælgerne foretrækker en anden statsministerkandidat end Løkke og Thorning. 4,3 svarer "ved ikke". Løkkes forspring er således indsnævret fra 25 til 15 procentpoint i løbet af sommeren.

Thornings fremgang kommer dog fra et ekstremt lavt niveau: I juni var der kun 19 procent af vælgerne, der foretrak hende som statsminister, og de 24,5 procent, der nu peger på hende, er et meget lavt tal for en siddende statsminister. Således nåede Løkke aldrig under 29 procents opbakning i den periode, han var statsminister.

Uprovokerede fejl
Løkkes nedtur kommer efter nogle lidt dårlige måneder for den tidligere statsminister i foråret, hvor han helt uprovokeret bevægede sig ud i mærkværdige diskussioner, såsom forskellen på "en holdning" og "et standpunkt".

Politisk lagde Venstre sig i denne periode på en ret bastant linje, hvor man blandt andet gik imod regeringens redningsplanke til de udfaldstruede dagpengemodtagere.

For regeringssiden - og Thorning personligt - har det fjernet et tyngende politisk åg, at der i det mindste er kommet en midlertidig løsning på dagpengesagen. For den røde blok er det fuldstændigt afgørende, at Thorning personligt genvinder noget popularitet. Hun skal levere en (positiv) statsministereffekt, hvis regeringen som sådan skal have en chance for genvalg.

Forskudt virkning
Meningsmålingen understreger, at effekten af politiske tiltag og en mere eller mindre heldig personlig optræden til tider kan slå ud i meningsmålingerne med en vis forsinkelse. Det samme kan vise sig at blive tilfældet med statsministerens optræden i forbindelse med Syrien-konflikten.

Dykket for Løkke modsvares af et næsten tilsvarende dyk for Venstre over det seneste halve år. Men blå blok som helhed står akkurat lige så stærkt som for et år siden.    

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdFRUSkFLeTZpbmxRdXJOVTE4T2M1T1E&transpose=1&headers=1&range=A1%3AT4&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":16},"vAxes":[{"title":"Procent","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"title":"Danskernes foretrukne statsminister","curveType":"","booleanRole":"certainty","height":275,"animation":{"duration":0},"legend":"top","width":485,"lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"slantedTextAngle":60,"slantedText":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>

Målingen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 28. august-3. september. Den er foretaget på nettet blandt 1.066 politisk repræsentative svarpersoner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00