Strikse EU-krav kan blive kæp i hjulet for regeringens plan om mere privatsektor i udviklingslandene

Handel med udviklingslande står højt på regeringens agenda, men de nye skærpede EU-krav til virksomhedernes ansvarlighed kan i praksis gøre det endnu sværere at handle med udviklingslandene, mener DIs direktør for global handel og bæredygtighed. Hun efterspørger mere flexibilitet.

Dansk Industri og Udenrigsministeriet var torsdag og fredag værter for African Nordic Business Meeting, som samlede ministre og repræsentanter fra 23 lande til at diskutere udvikling, handel og investeringer 
Dansk Industri og Udenrigsministeriet var torsdag og fredag værter for African Nordic Business Meeting, som samlede ministre og repræsentanter fra 23 lande til at diskutere udvikling, handel og investeringer Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Mikala Satiya Rørbech

Det er som bekendt kun et enkelt bogstav, der adskiller ulighed fra m-ulighed. Og netop gevinsten ved at indgå samarbejder med parter, der er ulig en selv, eksempelvis med lande, hvor folk lever i fattigdom, men til gengæld kan tilbyde masser af naturressourcer eller manuel arbejdskraft, har i århundreder været et element i den globale handel.

Med EU's nye regler, som pålægger virksomhederne at tage større ansvar for effekterne af deres produktion helt ud i leverandørkæden, vil det dog blive sværere og mere risikabelt for europæiske virksomheder at handle med erhvervslivet i andre dele af verden.

Det mener Marie Gad, underdirektør i Dansk Industri og ansvarlig for global handel og bæredygtighed.

Hun advarer om, at de ambitiøse europæiske ansvarlighedsdirektiver, som følger af direktivet for lovpligtig due diligence CSDDD, Skovrydningsforordningen og rapporteringsdirektivet CSRD og netop er trådt i kraft, vil give udfordringer i forhold til samarbejdet med udviklingslandene.

Det går så bare fuldstændigt kontra i forhold til det, man egentlig vil lige nu med at styrke forholdene til Afrika

Marie Gad
Underdirektør Dansk Industri

”Krav og regler fra EU, der skaber fælles forpligtelser på bæredygtighed er godt. Politikerne har bare glemt at se på, hvordan det ser ud i virkeligheden. De nye EU-regler stiller småproducenter i udviklingslandene dårligt,” siger hun.

Udmeldingen kommer i samme uge, som Udenrigsministeriet var vært for African-Nordic Business Meeting. Men EU-reglerne kan altså medføre ekstra risici for de danske virksomheder, som har lyst til at øge samhandlen med afrikanske lande, vurderer DI.

”Det generelle problem er, at du øger risikoen voldsomt for virksomhederne i forhold til overhovedet at være engageret steder, hvor niveauet i forhold til menneskerettigheder og miljø og klima er anderledes, end det er i EU,” siger Marie Gad.

Et eksempel er kaffebønder, der førhen solgte deres kaffe til Europa og er gået efter at være ’så bæredygtige som man overhovedet kan’.

De bliver ramt nu ramt af krav om dokumentation for, at høsten ikke medvirker til afskovning, forklarer hun. 

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00