SU-reform rammer alle studerende

SU-REFORM: Alle SU-modtagere rammes af regeringens udspil til en reform af SU'en, men de hjemmeboende rammes hårdest.
Foto: Pernille Møller/Altinget.dk
Mads BangAgnete Finnemann Scheel
Ens regler for alle hjemmeboende studerende og en lavere årlig regulering af SU'en er de to bærende punkter i regeringens SU-reform, som uddannelsesminister Morten Østergaard (R) netop har fremlagt.

Regeringens udspil rummer otte konkrete områder, som tilsammen skal bidrage med to milliarder til samfundsøkonomien i 2020. 400 millioner kommer fra en ensretning af SU-reglerne for alle hjemmeboende på både ungdomsuddannelser og videregående uddannelser. I fremtiden vil alle få den samme grundsats, som vil være lavere end i dag. 

Samtidig vil regeringen ændre på reglerne, så SU'en beregnes ud fra begge forældres indkomst, selvom forældrene ikke bor sammen. De nye regler kan betyde, at hjemmeboende, der er mere end 20 år, får halveret deres SU. 

Uddannelsesministeren fastholder, at regeringen vurderer, at de hjemmeboende ikke vil holde sig fra at tage en uddannelse på grund af den lavere SU.

"Det er vores vurdering, at mange hjemmeboende faktisk har et større rådighedsbeløb end de udeboende," siger Morten Østergaard, som tilføjer, at der vil blive taget højde for, at SU-modtagere med to forældre med lav indkomst vil kunne få det maksimale tillæg.

Vi har skiftet holdning, fordi vi også har sagt i vores valgkamp, at vi vil tage ansvar

Morten Østergaard (R)
Uddannelsesminister

Halv milliard fra regulering
I fremtiden vil regeringen gerne regulere SU'en i samme takt som satsreguleringen, der også gælder for dagpenge og andre overførsler. Det vil ifølge regeringens beregning give 500 millioner kroner i besparelse i 2020.

"Der er ikke nogen gode argumenter for, at SU'en vokser mere end andre overførsler. Og selv om vi regulerer mindre end i dag, vil der i de kommende år være en reel indkomststigning," siger Morten Østergaard.

Den radikale uddannelsesminister vedkendte sig ved præsentationen af udspillet, at han har ændret holding i forhold til besparelser på SU'en. Både Morten Østergaard og partiformand Margrethe Vestager har tidligere taget skarpt afstand fra at skære i SU'en.

"Vi har skiftet holdning, fordi vi også har sagt i vores valgkamp, at vi vil tage ansvar," lyder det fra Morten Østergaard.

Adfærdsændring krævet
En af de største poster i regeringens SU-udregning er de effekter, der forventes, når de studerende kommer hurtigere igennem studierne som følge af begrænsninger på det sjette SU-år, øgede krav til fremdrift, øgede krav til universiteterne og nye rammer for uddannelserne.

I alt skal det give 800 millioner kroner i 2020, og Morten Østergaard forklarer, at grunden til, at regeringen har valgt at lægge besparelsen sammen i en enkelt pulje, er, at det kan være svært at skille de forskellige initiativer ad.

"Det er svært at skynde sig mere end en gang," konstaterer ministeren.

Regeringen vil indfase ændringerne på SU'en løbende, når studerende begynder på nye uddannelser i løbet af det næste år. Ændringerne på universiteterne og de øvrige uddannelsesinstitutioner skal indføres hurtigst muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00