Syv nye pligter skal hanke op i embedsmænd

PLIGTER: Finansministeriet har udleveret et nyt kodeks med syv centrale pligter til statens embedsmænd i centraladministrationen. Se dem her.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Finansministeriet har mandag udsendt et kodeks med syv centrale pligter til centraladministrationen.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og Finansministeriet har mandag udsendt et kodeks med syv centrale pligter til centraladministrationen.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Cecilie Gormsen

I kølvandet på en række skandalesager er der mandag udleveret et 60 sider langt kodeks til statens godt 10.000 embedsmænd i ministerier og styrelser. Det oplyser Finansministeriet.

”Embedsmændene i centraladministrationen udfører deres arbejde på en professionel og dygtig måde. Men der har været en række enkeltsager, som har sat et kritisk lys på embedsværket,” siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Det er svært at se klare fællestræk i sagerne, men de giver anledning til at gøre en ekstra indsats for at sikre, at alle chefer og medarbejdere har et solidt kendskab til deres pligter.”

Kodekset består af syv centrale pligter, som embedsmændene i centraladministrationen skal opfylde. De syv pligter er:

  1. Lovlighed
  2. Sandhed
  3. Faglighed
  4. Udvikling og samarbejde
  5. Ansvar og ledelse
  6. Åbenhed om fejl
  7. Partipolitisk neutralitet

Centraladministrationen har de seneste år været ramt af en række sager, der ikke kun har haft konsekvenser for politikerne, men også ført til kritik, diciplinærsager og forflytninger af ledende embedsmænd. Det gælder blandt andet statsløsesagen, skattesagen og Christiania-sagen.

Sidstnævnte fra 2013 handlede om daværende justitsminister Morten Bødskov (S), som havde stukket retsudvalget en såkaldt "nødløgn", hvilket kostede Bødskov jobbet. Nødløgnen havde været drøftet med Justitsministeriets departementschef, Anne Kristine Axelsson, som efterfølgende blev hjemsendt, mens en undersøgelse af sagen blev udført.

Axelsson endte med at blive forflyttet fra Justitsministeriet til Kirkeministeriet, selv om nødløgnen endte med at blive blåstemplet som ”undskyldelig”. Begrundelsen lød, at sagen havde skabt en del negativ fokus.

På baggrund af sagerne nedsatte DJØF et udvalg med tidligere departementschef Bo Smith i spidsen, som kommer med sin rapport på næste mandag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00