Thorning: ”Det eneste, jeg har lyst til at sige, er tak”

AFSKED: Helle Thorning-Schmidt tog tirsdag vemodigt afsked med Christiansborg. Med sig på vejen fik hun rosende ord fra flere sider.

Helle Thorning-Schmidt med sine to døtre.
Helle Thorning-Schmidt med sine to døtre.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Emma Qvirin Holst

”Det var godt, I kunne komme.”

Sådan lød det fra Helle Thorning-Schmidt (S), mens hun omfavnede sine to døtre, Johanna og Camilla. De var de allerførste gæster, der fik lov til at komme ind i Fællessalen, der tirsdag eftermiddag dannede rammen om Thornings afskedsreception.

Netop de to døtre havde en særlig rolle i talerne til Socialdemokraternes tidligere formand og statsminister Helle Thorning-Schmidt.

”Du har altid gjort klart, hvad der er vigtigst: Camilla, Johanna og Stephen,” sagde Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, i sin tale til Thorning.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix

Rollen som mor blev også nævnt i forbindelse med det nye job, som hun forlader Folketinget til fordel for. Fra april skal Helle Thorning-Schmidt nemlig være direktør i Save the Children International.

”Derfor er det måske også meget naturligt, at du nu tager et endnu større ansvar på dig og skal passe på alverdens børn. Det er jeg helt sikker på, at de vil være lige så godt tjent med som dine piger,” sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale.

Foruden Mette Frederiksen og Lars Løkke holdte Radikales formand, Morten Østergaard, en tale. Heri fremhævede han de resultater, Helle Thorning-Schmidt som statsminister har skabt for danske børn.

Mere end 180 unge mennesker startede i gennemsnit hver eneste dag på en uddannelse i den tid, hvor hun var statsminister, lød det fra Østergaard.

”Og det lykkedes os at reducere fattigdommen blandt børn i Danmark med en tredjedel i den tid, hvor vi var i regering,” sagde han og tilføjede:

”Du gjorde en forskel, og det vil du blive ved med i dit nye virke.”

Pas godt på hinanden
Afskedsreceptionen var noget af et tilløbsstykke, hvilket resulterede i, at gæsterne måtte stå i lang kø uden for Fællessalen, mens de ventede på at komme ind og hilse på dagens hovedperson.

Gæsterne talte blandt andet USA's ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, flere af Thornings tidligere ministre, en lang række folketingsmedlemmer og en tidligere statsminister i skikkelse af Poul Nyrup Rasmussen (S), der alle blev modtaget med et stort smil og kram af Thorning.

Allerede før køen nåede sin ende, var Fællessalen stuvende fuld, og temperaturen var steget et par grader.

Det var en taknemmelig, men også vemodig Helle Thorning-Schmidt, der som den sidste taler gik på podiet og holdt en tale for sine gæster.

”Tusind tak. Det er faktisk det eneste, jeg har lyst til at sige,” sagde hun.

Selvom det var en vemodig dag, understregede Helle Thorning, at hun forlader Slotsholmen med glæde:

”Jeg står her i dag med vemod, men jeg forlader Christiansborg med stor glæde over alt det, vi kan sammen, og med stor respekt for jer alle sammen. Kan I nu passe rigtig godt på hinanden, på partiet og Danmark,” afsluttede hun.

Frederiksen: Du har aldrig været konfliktsky
Stemningen var ikke altid været lige god i den røde blok under Helle Thorning-regeringen. Det blev der i hvert fald ikke lagt skjul på i dagens taler.

”Man kan sige meget om dig, men konfliktsky, det har du simpelthen aldrig været. Jeg mener det positivt. Vi kan nok ikke helt skjule, at der har været uenigheder undervejs,” sagde Mette Frederiksen.

Ligeledes sagde Helle Thorning i sin tale til Morten Østergaard, at der har været nogle drabelige slag partierne imellem.

Men hun fremhævede straks, at det trods alt var godt at samarbejde med Radikale:

”Når man kommer lidt på afstand, så kan man se, at det var jo ikke så tosset, de resultater vi nåede frem til,” sagde hun og tilføjede, at der også altid var god stemning efter et drabeligt opgør.

Løkke: Jeg har fået stor respekt for dig
Statsminister Lars Løkke Rasmussen understregede gang på gang i sin tale, at han har stor respekt for den tidligere statsminister og modkandidat, Helle Thorning.

”Måske snarere skulle jeg sige, jeg har fået stor respekt for dig,” sagde Lars Løkke og tilføjede:

”For helt ærligt, da du første gang gjorde din entré, tænkte jeg, hvem er nu hende der Helle, der kommer stormende ind i dansk politik, som vil være formand, vil være statsminister, vil være det hele.”

Men han har sidenhen fået stor respekt for den tidligere statsminister.

”Jeg har enorm respekt for det arbejde, du har udført. Du har passet på Danmark,” sagde han.

V, R og S fortjener flere kys
Lige før Helle Thorning sendte en afsluttende tak i sin tale, fik hun flettet en lille politisk opsang ind.

Hun fortalte, hvor meget sværere det er at sidde i regeringen end at sidde ude på fløjene, fordi det er et svært arbejde at gøre alle tilfredse. Og lige nu er der kun tre partier, der vil tage et regeringsansvar, lød det.

”Venstre, Radikale og Socialdemokraterne fortjener flere kys og færre knubs,” lød opfordringen fra den tidligere statsminister.

Se Helle Thorning-Schmidts afskedstale herunder:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00