Thorning i frontalt angreb på Dansk Folkeparti

KRITIK: Kristian Thulesen Dahls parti er fjende af almindelige lønmodtagere, sagde Helle Thorning-Schmidt (S) i sin replik på Socialdemokraternes kongres, som blev brugt til et kvarter langt og meget målrettet angreb på Dansk Folkeparti.

Helle Thorning-Schmidt (S) brugte en stor del af sin replik til Socialdemokraternes Kongres til at lange ud efter Dansk Folkeparti.
Helle Thorning-Schmidt (S) brugte en stor del af sin replik til Socialdemokraternes Kongres til at lange ud efter Dansk Folkeparti.Foto: Scanpix
Erik HolsteinMorten Øyen

S-formand Helle Thorning-Schmidt skærpede tonen over for Dansk Folkeparti i sin replik på Socialdemokraternes kongres i Aalborg søndag, hvor hun gjorde sit yderste for at træde på Kristian Thulesen Dahls ømme tæer.

Særlig hårdt gik Socialdemokraternes formand til Dansk Folkepartis forhold til almindelige lønmodtageres rettigheder.

Fakta
Socialdemokraterne holder i weekenden 20.-21. september kongres i Aalborg Kongres & Kultur Center. Det er efter planen partiets sidste kongres inden næste folketingsvalg.

”Det er næppe tilfældigt, at Dansk Folkeparti, endda med stor vellyst, var med til at skære i fradraget til de faglige kontingenter. Hensigten var klar: at svække de danske lønmodtageres rettigheder,” sagde Helle Thorning-Schmidt.

Hun mindede efterfølgende det socialdemokratiske bagland i Aalborg Kongrescenter om, at det også var Dansk Folkeparti, der stod bag ønsket om at ville begrænse konfliktretten.

Sagen med Dansk Folkeparti er faktisk den, at de er så borgerlige, at det gør noget.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Partiformand og statsminister

”Thulesen Dahl-reformen”
Kristian Thulesen Dahls balancegang mellem Venstres krav om nulvækst og Dansk Folkepartis løfter om flere penge til velfærd fik også en tur. For nulvæksten både kommer og går med Lars Løkke Rasmussen, lød det fra Thorning-Schmidt.

”Nulvækst er en maskine, som stille og roligt udhuler det fællesskab vi brænder så meget for. Ved Kristian Thulesen Dahl, at det forholder sig sådan? Ja, det tror jeg faktisk godt han gør,” svarede hun selv og fortsatte:

”Sagen med Dansk Folkeparti er faktisk den, at de er så borgerlige, at det gør noget,” sagde Thorning-Schmidt og henviste til skattereformen fra 2009 og dagpengereformen, som Socialdemokraternes partiformand gentagende gange kaldte ”Kristian Thulesen Dahl-reformen”.

Ingen dagpengeløsning inden valg
Til trods for den hårde kritik af dagpengereformen, så slog statsministeren fast, at der ikke kommer et færdigt bud fra Socialdemokraterne på en kommende reform, inden Dagpengekommissionen har afleveret sine anbefalinger til september næste år.

”Fremtidens dagpengesystem skal nemlig ikke en gang til bygge på arbejdet en sen aftentime over en god flæskesteg – den skal ikke bygge på hovsaløsninger. Derfor skal vi heller ikke kaste os ud i en konkurrence med Dansk Folkeparti om, hvem der kan have flest holdninger, og bruge flest penge på fremtidens dagpengesystem. For dem er det bare en milliard ekstra, det tager de ikke så nøje. Men det bliver vi nødt til,” sagde Helle Thorning-Schmidt.

DF er et helt almindelig parti
Trods sine hårde angreb slog hun fast, at hun ikke er tilhænger af nogle socialdemokraters ønske om at isolere Dansk Folkeparti og arbejde helt uden om dem. Hun deler heller ikke det synspunkt, at Socialdemokraterne skal ”gøre mere for at lade som om, de deler synspunkter” med Dansk Folkeparti.

”Hold nu op. Dansk Folkeparti er et helt almindeligt parti, som et hvert andet parti i Danmark,” sagde hun og slog fast, at det også kræver samarbejde, når man er enig.

”Det er et parti, vi samarbejder med, som vi gør med alle partier. Sådan skal det selvfølgelig også være”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00