Thorning om mulig FN-toppost: Meget stor ære

KANDIDAT: Helle Thorning-Schmidt glæder sig over at være Danmarks kandidat til posten som FN's flygtningehøjkommissær. Hun er ikke bekymret for, at højkommissariatet tidligere har kritiseret Thornings egen regering for asylstramninger.

Helle Thorning-Schmidt (S) er fredag meldt som kandidat til posten som FN's flygtningehøjkommissær af regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Helle Thorning-Schmidt (S) er fredag meldt som kandidat til posten som FN's flygtningehøjkommissær af regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

”Som enhver kan se, står verden over for en enorm udfordring.”

Sådan lyder det fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der fredag er meldt som kandidat til posten som FN's flygtningehøjkommissær (UNHCR). Det er regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen, der har udpeget Helle Thorning-Schmidt, og det er et kandidatur, som hun er meget glad for.

”Jeg vil gerne takke primært statsministeren, men også udenrigsministeren for, at de allerede nu har kastet sig ud i opgaven med meget stort engagement. Det, synes jeg, er meget flot, at det er sket,” siger hun og henviser til, at regeringen allerede nu er i gang med at lobbye for en dansk flygtningehøjkommissær.

Stor udfordring
Ender Helle Thorning-Schmidt med FN-topposten, kan hun se frem til store udfordringer med det største antal mennesker på flugt siden Anden Verdenskrig. Og det er hun helt klar over.

”Der er mere end 60 millioner på flugt, og de udfordringer stiller meget store krav til det internationale samfund,” siger hun.

Thorning peger på, at både de grundlæggende problemer, som sender mennesker på flugt, skal løses, men også opgaven med at hjælpe de mennesker, som er på flugt.

”FN's Flygtningehøjkommissariat spiller en meget stor rolle sammen med andre organisationer i at løse den opgave,” siger hun uden at ville komme ind på nogle programerklæringer.

Løkke: Den bedste kandidat
Statsminister Lars Løkke Rasmussen har allerede været i kontakt med FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ligesom han har anbefalet – og fortsat vil anbefale – andre stats- og regeringschefer til at støtte op om Helle Thorning-Schmidts kandidatur.

”Når man får muligheden for at indstille kandidater til et internationalt hverv, handler det om at finde den bedst tænkelige kandidat til at repræsentere Danmark uanset partifarve,” siger Lars Løkke Rasmussen og understreger, at han derfor er glad for at kunne præsentere Helle Thorning-Schmidts kandidatur.

”Jeg håber og tror sådan set også, at det vil lykkes at sikre jobbet til Helle,” siger Lars Løkke Rasmussen. 

UNHCR-kritik af Thorning
UNHCR har for nyligt i skarpe vendinger kritiseret Thornings egen regering for en asylstramning. I december 2014 sendte UNHCR en skarp kritik, da SR-regeringen ændrede udlændingeloven, så nogle flygtninge nu kun får et års ophold i Danmark, mens de samtidig mister retten til familiesammenføring i første omgang.

Højkommissariatet anbefalede i sit høringssvar slet og ret regeringen at trække indskrænkningen af retten til familiesammenføring helt tilbage.

Men kritikken ser Helle Thorning-Schmidt ikke som en hæmsko for sit kandidatur til chefposten i UNHCR. 

"Danmark har siden 1978 været blandt de største bidragsydere til humanitær bistand og udviklingsbistand. Vi er blandt de fem lande i verden, som giver 0,7 procent af vores BNP," siger hun.

"Danmark har altid været en partner i forhold til Flygtningehøjkommissariatet og vil også være det fremadrettet. Det, håber jeg, vil gøre sig gældende," slår hun fast. 

Posten som flygtningehøjkommissær er i dag besat af portugiseren António Guterres, som stopper ved årsskiftet. Det ligger nu i generalsekretær Ban Ki-moon og FN's Generalforsamlings hænder at finde en nye flygtningekommissær, og det ventes, at det i løbet af efteråret vil ligge klart, hvem der skal overtage posten 1. januar 2016.

Se pressemødet med Lars Løkke og Helle Thorning her: (12 min)

Dokumentation

FN's højkommissariat - UNHCR
FN's højkommissariat blev oprettet i 1950 for at yde beskyttelse til mennesker på flugt fra personlig forfølgelse.

Kommissariatet har mandat i FN's Flygtningekonvention, der siden er blevet opdateret til nu også at omfatte store grænseoverskridende folkestrømme samt internt fordrevne, som verden oplever i stor stil i disse år.

UNHCR, der har hovedsæde i Geneve, er en global organisation med omkring 9300 medarbejdere fordelt i 132 lande og et årligt budget på omkring tre milliarder amerikanske dollars.

Siden oprettelsen har FN's Flygtningehøjkommissariat haft 11 ledere. Den nuværende, portugisiske Antonio Guterres, har siddet på posten siden 2005. Hans afløser forventes at skulle træde til 1. januar 2016.

FN’s Generalforsamling beslutter formelt, hvem der skal overtage posten. Der er ansøgningsfrist 14. september 2015. 

Kilde: Udenrigsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00