Thorning tilbyder forgiftet gave til Løkke

ÅBNINGSTALE: Med en afstemning om retsforbeholdet efter næste valg, skyder Thorning sandsynligvis problemet over på Løkkes bord. Der lægges samtidig op til en ny stramning over for de mange asylansøgere.

I sin åbningstale&nbsp;fremstillede Thorning regeringen som den solide klippe i et hajfyldt hav, og forskellene til oppositionens økonomiske politik blev blæst op i mammutstørrelse.<br>
I sin åbningstale fremstillede Thorning regeringen som den solide klippe i et hajfyldt hav, og forskellene til oppositionens økonomiske politik blev blæst op i mammutstørrelse.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Erik Holstein

I en retorisk fermt sammenskruet tale ved Folketingets åbning lykkedes det statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) at binde regeringens udenrigspolitik og kampen mod IS naturligt sammen med den hjemlige udlændinge-politik. Med nye initiativer for at begrænse den eksplosivt stigende strøm af asylansøgere, konfronterede statsministeren igen offensivt det emne, der ellers var ved at blive farligt for regeringen.

Som noget nyt skal flygtninge ikke have mulighed for familiesammenføring det første år, efter de har fået midlertidig opholdstilladelse. Det er et ret principielt brud på hidtidig praksis, selvom det er uklart, hvor stor effekt stramningen vil få på tilstrømningen til Danmark.

Det fremgik videre af åbningstalen, at regeringen vil indføre ”en mere intelligent og effektiv kontrol i grænseområderne” samt ”en ny og skærpet udlændingekontrol i grænseområder og lufthavne”. Uden midlerne blev defineret nærmere.

Sammen med regeringens nylige bestræbelse på at sende flere flygtninge hjem, når der bliver fred i hjemlandet, håber statsministeren at sende et dobbelt signal: Et markering over for vælgerne om, at man ikke behøver at stemme blåt for at få strammet op. Og et signal til asylansøgere og menneskesmuglere om, at der findes mere attraktive destinationer end Danmark.

Knap så offensivt
Efter problemkomplekset med flygtninge, IS og hjemvendte jihadister fik Thorning elegant steppet over til faren for, at Danmark næste år ryger ud af det europæiske politisamarbejde, Europol. Og derved var banen kridtet op til et opgør med retsforbeholdet.

Rygtet om en folkeafstemning om retsforbeholdet var nået Christiansborg et par timer før åbningstalens afholdelse. Men Thornings udspil var langt mindre offensivt end først antaget.

For ganske vist forpligter regeringen sig nu til en folkeafstemning om forbeholdet. Men afstemningen skal først afholdes efter næste folketingsvalg. Som meningsmålingerne står nu, bliver det ikke Thorning, der kommer til at udskrive den: Det bliver Venstres Lars Løkke Rasmussen (V).

Bliver Løkke ny statsminister, risikerer han dermed en afstemning, hvor han kommer i infight med sit parlamentariske grundlag i Dansk Folkeparti. En forgiftet gave fra Thornings hånd – og reelt en udskydelse af den folkeafstemning, der allerede var varslet i regeringsgrundlaget.

Noget andet er, at en afstemning om retsforbeholdet inden for det næste år taktisk ligger godt for ja-siden. Det er her, man med fuld skrue kan bruge argumentet om, at Danmark ryger ud af Europol, og at en afskaffelse af forbeholdet er afgørende for at bekæmpe den grænseoverskridende kriminalitet. Et par år senere risikerer ja-siden, at der er etableret et brugbart bilateralt politisamarbejde, som også resten af EU har interesse i.

Maskeret angreb
På det indenrigspolitiske plan var åbningstalen som ventet mest et forsvar for regeringens hidtidige økonomiske politik, og et slet maskeret angreb på oppositionen, der traditionen tro ikke angribes eksplicit i statsministerens åbningstale. Men det kræver ikke specielt stærke analyseevner at gætte, hvem Thornings advarsel mod nulvækst i det offentlige var møntet på.

Modsætningen til oppositionen på det økonomiske område blev talt op til mammut-størrelse, og på trods af at regeringsperiodens økonomiske politik på mange måder har været en forlængelse af VK-regeringens politik, mente statsministeren, at vælgerne nu står ved en klar skillevej.

SR-regeringen blev fremstillet som den solide klippe i det oprørte hajfyldte hav, en klippe vælgerne gør klogt i at holde fast i. Eller som Thorning udtrykte det: ”Nu må vi ikke sætte trygheden på spil... Tiden er slet ikke til eksperimenter med vores økonomi og velfærdssamfund.”

Thorning brugte som ventet en del tid på regeringens resultater, når det gælder sundhed og uddannelse, områder hvor regeringen står ret stærkt. Også det grønne område fik sit – men uden der var særlig mange nye vitaminer til det grønne segment.

Selvom statsministeren kritiserede ”den brutale indfasning” af den kortere dagpengeperiode, varslede åbningstalen ikke en egentlig kursændring af den økonomiske politik, der har skuffet så mange centrum-venstre-vælgere.

Socialdemokraterne har tydeligvis fået mere plads af Radikale i udlændingepolitikken efter Margrethe Vestagers (R) exit. Men på det økonomiske felt understregede Thornings tale, at det indtil videre kun er retorikken, der er ændret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00