Thorning: V har et meget afslappet forhold til deres tal

SPØRGETIME: Regeringen har gjort rigtig meget for, at det kan betale sig at arbejde, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt. Det er Lars Løkke Rasmussen ikke enig i.

Helle Thorning-Schmidt.
Helle Thorning-Schmidt.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Tirsdag var der spørgetime med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), og meget af tiden blev brugt på at diskutere kontanthjælp. Og den diskussion fortsatte også uden for salen:

”Det mest fremtrædende er, at Venstre har et meget afslappet forhold til de tal, de bruger, når det handler om, om det kan betale sig at arbejde,” sagde Helle Thorning-Schmidt efter spørgetimen.

"Venstre har jo påstået, at det slet ikke kan betale sig at gå på arbejde for en kontantshjælpsfamilie. Og det viser sig jo nu, at det kan det. De skal bare have lidt over 16.000 kroner om måneden, så kan det faktisk betale sig at gå på arbejde," tilføjede Thorning.

14.000 personer får mest på kontanthjælp
Samtidig gjorde statsministeren det helt klart, at regeringen ikke ønsker fattige familier, og særligt ikke børn som lever i fattigdom, i Danmark. Og derfor er der ifølge Helle Thorning-Schmidt altid tale om en afvejning.

”Det er rigtigt, at der er en meget lille gruppe danskere, der tidligere har været på omkring 17-19.000 personer, som vi med den fuldt indfasede skattereform har fået nedbragt til omkring 14.000, som ikke har en konkret gevinst ved at gå på arbejde. Og det er vi egentligt meget tilfredse med,” siger Thorning og fortsætter:

”Det understreger, at vi fra meget tidligt i dennne regeringstid har arbejdet på, at det bedre skulle betale sig at arbejde. Vi har sikret, at den situation, som vi overtog fra Lars Løkke Rasmussen, er blevet forbedret, så det nu bedre kan betale sig at arbejde.”

Løkke: Indfør kontanthjælpsloft
Det giver Lars Løkke dog ikke meget for. Flere gange efter spørgetimen understregede han, at det giver en gevinst på seks kroner i timen ved at tage et arbejde.

”Gevinsten ved at tage et arbejde er alt for lille. Og jeg kunne forstå, at statsministeren stiller sig tilfreds med de seks kroner i timen, men det gør vi ikke i Venstre.

Venstre vil derfor have indført et kontanthjælpsloft, så der er grænser for, hvad en familie kan få.

"Vi skal have et nyt kontanthjælpsloft, som ligger lavere end i dag – for der er jo ikke noget loft i dag. Og det, samtidig med at regeringen har fjernet starthjælpen, har gjort, at fx en flygtninge-famlilie har fået en samlet indkomstfremgang på 10.000kr om måneden under den her regering. Og det, synes vi, er for meget," siger Løkke. 

Lars Løkke Rasmussen ville dog ikke komme nærmere ind på, hvor højt kontanthjælpsloftet skal være, eller hvornår Venstre vil fremlægge sine planer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00