Thorning lover flere penge til velfærd

UDSPIL: Regeringen vil bruge 39 milliarder kroner på bedre velfærd frem mod 2020. Der afsættes blandt andet 15 milliarder kroner til sundheds- og ældreområdet.

Tirsdag præsenterede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) regeringens velfærdsudspil. 
Tirsdag præsenterede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) regeringens velfærdsudspil. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Sundhedsområdet skal styrkes, ældre skal have bedre behandling, og unge skal uddannes mere og bedre. Sådan lyder nogle af hovedpunkterne i regeringens nye velfærdsudspil, som tirsdag blev fremlagt.

"Vi vil ikke lade den offentlige sektor stå stille, mens resten af vores samfund bliver rigere. Det vil grundlæggende svække vores velfærdssamfund. Vi ønsker derfor at bruge en del af væksten til mere velfærd," sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun sammen med indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard (R) præsenterede det nye udspil.

Udspillet hedder "Danmark på sikker vej - plan for et stærkere fællesskab", og med det følger 39 milliarder kroner til den fælles velfærd, der skal bruges inden for fire områder; nemlig sundhed og ældre, børn og unge, vækst og grøn omstilling og bedre tryghed.

Sundhedsområde skal styrkes
”Vi ønsker, at vores fælles sundhed skal løftes, så flere kan overleve kræft, og flere kronisk syge kan få et godt liv. Derfor er der brug for at styrke økonomien i vores fælles sundhedsvæsen," sagde Helle Thorning-Schmidt og fortsatte:

"Vi skal have råd til nye behandlingsformer på sygehusene, vi skal have råd til at tilbyde patienterne ny medicin, og samtidig bliver vi næsten 140.000 flere ældre de næste fem år. Og dem skal vi også have råd til at give en ordentlig velfærd.”

Pengene kommer fra den lovede vækst i det offentlige forbrug på 0,6 procent om året, som regeringen kalkulerer med i sine budgetter. Selvom de fleste af forslagene allerede var kendte, er det første gang, at regeringen fortæller, hvordan de penge, der ikke allerede er båndlagt, skal bruges.

Velfærd vs. nulvækst
Over for regeringens beslutning om ekstra penge til velfærd står ifølge statsministeren Venstres ønske om udgiftsstop. Og der er ingen tvivl om, at regeringen prioriterer velfærden, slog Helle Thorning-Schmidt fast. 

"Valget er, om man ønsker at udvikle velfærden eller ønsker at bruge alle pengene på skattelettelser. Vi har nu fremlagt regeringens prioriteringer," sagde statsministeren, der dog ikke vil udelukke skattelettelser i fremtiden: 

"Vi er fuldt ud i stand til at give skattelettelser. Men pengene skal findes selvstændigt. Så vi udelukker ikke skattelettelser, men råderummet skal findes."

Er det et valgoplæg?
Flere sidder måske med den tanke, at tirsdagens udspil kan ses som et oplæg til, at der bliver udskrevet valg en af de kommende dage. Til det svarede statsministeren:

”Valget kommer, når det kommer. Men det her er en plan, som rækker ind i næste valgperiode. Og det er også vores budskab: Vi har en plan for de kommende år."

Regeringen har de seneste måneder fremlagt en række udspil. Regeringen har blandt andet afsat en pulje på 270 millioner kroner til at bekæmpe ungdomskriminalitet, afsat 194 millioner kroner til borgerrettet forebyggelse og fremlagt en landbrugspakke til 10 milliarder kroner. Senest fremlagde regeringen sin længeventede børnepakke i sidste uge, og den indgår også i det samlede velfærdsudspil. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)









0:000:00