Thorning: Vi skal insistere på ordets kraft

CAVLING: Ytringsfriheden og den frie presse er grundpillerne i et demokrati, og derfor må medierne ikke lade sig kue efter onsdagens terrorangreb. Det sagde statsministeren, da Cavlingprisen fredag blev uddelt. Prisen gik til Morten Pihl fra Jyllands-Posten. 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holdt tale inden uddelingen af årets Cavling-pris. 
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holdt tale inden uddelingen af årets Cavling-pris. Foto: Christian Liliendahl / Scanpix
Anne JustesenPer Bang Thomsen

Et redaktionslokale er ikke bare et lokale med borde og stole. 

Pressen og ytringsfriheden går hånd i hånd, og den ene er ikke meget værd uden den anden. Ytringsfriheden er en dyrebar ret, som vi aldrig må tage for givet. Men det er en fælles gode, og det er det frie ord, der ilter vores demokrati.

Helle Thorning-Schmidt (S)
Statsminister

Det er derimod et værksted for debat og diskussion og et sted, hvor ideer udformes gennem ord, billeder og tegninger. 

Derfor var onsdagens terrorangreb et angreb på demokratiet, det åbne samfund og den frie tanke. Og netop derfor er det vigtigere end nogensinde at hylde den uafhængige og kritiske presse.

Det var meldingen fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun fredag holdt en ekstraordinær tale under uddelingen af den prestigefyldte journalistpris Cavlingprisen. 

Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 i anledning af Journalistforbundets 40 års dag og til minde om forbundets stifter, journalisten og forfatteren Henrik Cavling (1858-1933).
Cavlingprisen blev indstiftet 18. december 1944 i anledning af Journalistforbundets 40 års dag og til minde om forbundets stifter, journalisten og forfatteren Henrik Cavling (1858-1933).

Foto: Thomas Tolstrup/Dansk Journalistforbund

Det skete som følge af onsdagens terrorangreb mod det franske satireblad Charlie Hebdo, hvor 12 blev dræbt og flere blev såret. 

"Pressefriheden og ytringsfriheden går hånd i hånd, og den ene er ikke meget værd uden den anden. Ytringsfriheden er en individuel og dyrebar ret, som vi aldrig må tage for givet. Men det er en fælles gode, og det er det frie ord, der ilter vores demokrati," sagde statsministeren inden prisuddelingen.

Vi skal insistere på ordets kraft
Statsministeren, der også er pressens minister, deltager altid i uddelingen af prisen. 

Men det er første gang, at en statsminister holder en officiel tale under prisuddelingen, og derfor var den ventet med spænding.

Helle Thorning-Schmidt understregede under sin tale, at vi skal insistere på at bruge ordets kraft og ikke voldens magt.

"Ytringsfriheden er et bolværk mod det totalitære. Der er kræfter, også i vores del af verden, der vil ødelægge demokratiet, og de går målrettet efter at ramme livsnerven, som er den frie debat. Men vi skal ikke lade os true. Ved at bruge det frie ord, viser vi, hvad demokratiet og det åbne samfund er,” sagde statsministeren og understregede, at hun havde “den dybeste respekt”  for de beslutninger, alverdens aviser og medier har taget i de seneste dage for at markere terrorangrebet.

Flere aviser har valgt at genoptrykke satiretegningerne fra Charlie Hebdo, mens andre – heriblandt Morgenavisen Jyllands-Posten – har valgt ikke at gøre det.

"Det er jeres valg, og sådan skal det være. Det er styrken ved vores demokrati," sagde hun.

Cavling til Jyllands-Posten 
Vinderen af årets Cavlingpris blev journalist Morten Pihl fra Jyllands-Posten. Han var nomineret for serien ”Lægernes store tag selv-bord” om danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål og manglende kontrol med brugen af forskningsmidlerne.

Formand for Cavling-komiteen Kirsten Pilgaard motiverede i sin tale valget af vinderen:

"Du har i sandhed brugt journalisters ret til at kigge magthaverne efter i kortene. Du har med stor dygtighed, stædighed og systematik sat så mange kræfter i gang på Rigshospitalet, at der efter sigende en overgang skulle 13 studentermedhjælpere til for at betjene din flittige brug af loven om offentlighed i forvaltningen," sagde hun blandt andet.  

Også Politiken og Information var nomineret.

Anders Legarth Schmidt fra Politiken var nomieret for i en reportageserie at skildre nogle af Danmarks farligste psykisk syge patienters hverdag på et retspsykiatrisk afsnit.

Journalisterne Sebastian Gjerding, Henrik Moltke og Anton Geist fra Information samt freelancer Laura Poitras var nomineret for afdækning af de amerikanske og britiske efterretningstjenesters overvågning og aflytning i Danmark.

Et minuts stilhed
Prisuddelingen blev indledt med ét minuts stilhed for terrorofrene. Og Mogens Blicher Bjerregård, formand for Danmarks Journalistforbund, sagde i sin velkomsttale, at onsdagens terrorangreb var et angreb på den frie presse i hele verden.

“Vi skal nu stå sammen, og vi må ikke lade os kue eller skræmme, selv om vi er rystede over det, der er sket,” sagde han.

 

Dokumentation

Tidligere Cavlingprismodtagere

2013: Michel Klint, Jeppe Gaardbo, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen og Steen Jensen, DR
For deres tv-dokumentarserie "I Skattely", der afdækker internationale problemer med virksomheders skattely.

2012: Asbjørn With, Nordjyske Medier
For i over 100 artikler at have kulegravet Rebild Kommunes svigt i sager om sexmisbrug, tvangsfjernelser og hjælp til handicappede.

2011: Ulrik Dahlin og Anton Geist, Information
Prisen er givet for journalisterners mere end 100 artikler, hvori de har påvist, hvordan op mod 500 unge statsløse systematisk fik frataget deres ret til dansk statsborgerskab i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

2010 Lars Nørgaard Pedersen, Asger Westh og fotograf Stine Larsen, Morgenavisen Jyllands-Posten
Prisen er givet for featureserien ”Hjem fra krigen” et tankevækkende indblik i fysisk og psykisk lemlæstede soldaters tilværelse, efter at de er vendt hjem fra krig. Med brug af reportager, interview og klassiske nyhedshistorier afdækker serien, at der er behov for et bedre beredskab til at håndtere soldaternes sår på krop og sjæl.

2009: Jesper Tynell, DR
For i Orientering på P1 at dokumentere, hvordan tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og hans ministerium brød loven, bestilte misvisende tal, slettede belastende dokumenter og vildledte Folketinget.

2008: Morten Frich, Morten Crone og Jesper Woldenhof og fotojournalist Erik Refner, Berlingske Tidende
Med afsæt i en konkret sag om politisvigt har de i deres dagsordensættende, flermediale serie ”Forbrydelsen” påvist store mangler i den ellers stort opreklamerede politireform.

2007: Peter Øvig Knudsen
Prisen gives for Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden, hvor han med klassisk, undersøgende journalistik, nøgtern skrivestil og gennemsigtigt kildemateriale har leveret vigtig indsigt i en del af den danske venstrefløjs aktiviteter i 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne. Bøgerne om Blekingegadebanden er et stykke perspektiveret og velfortalt nutidsarkæologi, som viser, hvor langt en gruppe mennesker vil gå for at nå et politisk mål.

2006: Olav Hergel og fotojournalist Miriam Dalsgaard, Politiken
Prisen gives for deres artikelserie fra asylcentret Kongelunden ved København om de forhold, som flygtninge - og især deres børn - lever under. Med deres registrerende, indtrængende stil og i et tæt samspil mellem tekst og billeder har de bragt børnenes skæbner til offentlighedens kendskab.

2005: Christian Andersen og Michael Klint, DR
Prisen gives for deres DR-dokumentar "Hævet over mistanke", sendt på DR1 9. novemer 2005 - en sjældent velfortalt tv-historie, som understreger vigtigheden af undersøgende og samfundsrelevant journalistik i en tid, hvor flygtige og let fordøjelige udsendelser præger en stor del af sendefladerne på dansk tv.

Kilde: Dansk Journalistforbund. Se hele listen her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00