Thorning vil øge bidrag til redning af bådflygtninge

BÅDFLYGTNINGE: Danmark er klar til at afsætte flere midler til EU's kystbevogtning, så flere bådflygtninge kan blive reddet i Middelhavet.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Danmark er klar til at øge sit bidrag til EU's kystbevogtningsprogram, Triton, så flere bådflygtninges liv kan blive reddet i Middelhavet. Det fortalte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag. 

"Jeg forventer, at vi i dag vil øge bidraget til den her Triton-operation, så vi også kan redde flere menneskeliv, og det kommer Danmark også til at bidrage til, siger Helle Thorning-Schmidt, der fortæller at det øgede bidrag både kan være i form af mandskab og økonomi," sagde Helle Thorning-Schmidt til tv2.dk

Senere torsdag deltager Helle Thorning-Schmidt i et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles, hvor netop flygtningekrisen i Middelhavet er på dagsordenen. Over 650 bådflygtninge druknede i weekenden i Middelhavet i en kæntringsulykke ud for den libyske kyst. Og det er langt fra første gang, at et skib med flygtninge er kæntret i Middelhavet. Sidste år mistede 3.279 bådflygtninge ifølge den internationale flygtningeorganisation IOM livet i Middelhavet. 

Danmark står uden for den fælles europæiske asylpolitik, og statsministeren understregede, at Danmark ikke kommer til at bidrage til en ændret fordeling af de flygtninge, der kommer til Europa. På torsdagens topmøde i Bruxelles vil Helle Thorning-Schmidt opfordre sine kolleger til at følge FN’s anbefalinger om at give en udviklingsbistand svarende til 0,7 procent af BNP.

Hun understreger, at de mange bådflygtninge, som hvert år drukner i Middelhavet, hovedsageligt er de afrikanske landes problem. Samtidig peger Thorning på, at det er vigtigt, at de afrikanske lande får mere stabile rammer om deres befolkninger, så man bedre kan hjælpe i nærområderne.

"Og hvis alle lande bidrager med 0,7 procent, så kunne vi i fællesskab gøre langt mere i nærområderne," siger Helle Thorning-Schmidt til tv2.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00