Thulesen Dahl om Europol-garanti: Jeg gik for langt

KOVENDING: Kristian Thulesen Dahl vil alligevel ikke garantere, at Dansk Folkeparti anbefaler et ja til en eventuelt kommende Europol-afstemning, som partiet ellers lovede i valgkampen op til EU-afstemningen sidste år.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Kristian Thuelsen Dahl erkender nu, at han lovede for meget under sidste års valgkamp op til folkeafstemningen om retsforbeholdet. 

I dagene op til sidste års folkeafstemning om retsforbeholdet lovede Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti ville anbefale et ja, hvis det skulle ende med en ny folkeafstemning om Europol. Men det var for langt at gå, siger DF-formanden nu TV 2 News. 

"Jeg må blankt erkende, at jeg gik for langt sidste år. Jeg var for forhastet med, hvad Dansk Folkeparti vil anbefale," siger han

Han peger på, at spørgsmålet om det europæiske politisamarbejde Europol er et dilemma for partiet, fordi man på den ene side gerne vil være en del af Europol, men på den anden side gerne vil bevare grænsekontrollen.

"Og der må jeg bare sige, at hvad Dansk Folkeparti skal anbefale til en muligt kommende folkeafstemning – som måske kommer i 2017 – det skulle jeg ikke tage stilling til i 2015. Det skal jeg tage stilling til, når danskerne skal til folkeafstemning igen," siger Kristian Thulesen Dahl.

EU-næstformand: Ingen aftale
Debatten om Europol begyndte at rulle tirsdag, da Europa-Kommissionens næstformand Frans Timmermanns meddelte, at Danmark ikke skal gøre sig forhåbninger om at få en parallelaftale om Europol på plads. Det standpunkt understregede han igen onsdag:

"Det, jeg sagde i går, er bare en forklaring af den juridiske situation. Situationen er – korrigér mig, hvis jeg tager fejl – at det danske folk stemte imod en tilvalgsordning," siger Frans Timmermanns og fortsætter:

"Danmark er et medlemsland, så Danmark kan ikke behandles som et tredjeland (som for eksempel ikke-EU-landet Norge, der har en parallelaftale om Europol, red.). Det er den juridiske situation. Og efter min mening betyder det, at Danmark ikke kan være medlem af Europol," slår han fast.

"Ikke noget blår i øjnene"
Dansk Folkeparti garanterede i valgkampen sidste år, at selvom det blev et nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, så ville Danmark forblive i Europol. Og i den forbindelse lovede Kristian Thulesen Dahl flere gange, at Dansk Folkeparti ville anbefale et ja, hvis en parallelaftale om Europol glippede, og det skulle komme til en ny folkeafstemning, som denne gang udelukkende skulle handle om Europol. 

DF-formanden afviser dog, at han har et ansvar for, at der kan være vælgere, der har stemt nej til en tilvalgsordning, fordi Dansk Folkeparti tilbage i valgkampen garanterede, at Danmark kunne forblive i Europol, selvom man stemte nej.

"Vi står fuldstændig ved, at danskerne får en ny folkeafstemning, hvor de kan tage stilling til det her spørgsmål, hvis ikke det lykkes at få en tilfredsstillende aftale med EU om Europol. På den måde kan man sige, at danskerne får mulighed for at tage stilling på et fuldt oplyst grundlag, og de kan jo så stemme, som de vil," siger han og fortsætter:

"Derfor er der ikke noget blår i øjnene eller stukket noget under stolen, for folk får jo et grundlag, de kan stemme på, og så kan de selv forholde sig til, hvad de vil stemme."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00