Thulesen regnes for den bedste formand

MENINGSMÅLING: Vælgerne kårer suverænt DF's Kristian Thulesen Dahl til at være den bedste af Folketingets partiledere. SF's formand Annette Vilhelmsen har knap så meget at glæde sig over.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl  har overgået forventningerne, og hans evner vurderes positivt blandt alle partiers vælgere.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl har overgået forventningerne, og hans evner vurderes positivt blandt alle partiers vælgere.Foto: Carsten Lundager
Erik Holstein

Danmarks siddende statsminister og hendes udfordrer ligger begge og roder omkring nulpunktet, når vælgerne skal bedømme deres evner som partiledere. Derimod kan Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl føje endnu en succes til de efterhånden mange, han har fået, siden han overtog formandsposten. Det viser en ny A&B-meningsmåling udført for Altinget.dk.

I målingen er de politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner blevet bedt om at bedømme partilederes "evner som ledere/frontfigurer for deres parti". Og der viser sig en betydelig spændvidde i gennemsnitskarakteren til lederne af Folketingets otte politiske partier:

1 Kristian Thulesen Dahl (DF) + 3,7
Med kombinationen af en relativ afdæmpet stil og skarpe synspunkter appellerer Dansk Folkepartis nye formand bredere end den karismatiske forgænger Pia Kjærsgaard. Thulesen scorer et gennemsnit på 6,9 blandt DF-vælgerne og 5,2 blandt V-vælgerne - men det virkelig bemærkelsesværdige er, at han får plusser i samtlige partier.

2 Margrethe Vestager (R) + 2,4
En klar andenplads til den radikale leder, der har formået at få så meget af sin politik igennem i regeringen. Margrethe Vestager distancerer konsekvent de to andre regeringspartiers ledere. Vestager har plusser i alle partier på nær Enhedslisten. Hun scorer bedre blandt Venstres vælgeres end blandt SF'erne.

3 Johanne Schmidt-Nielsen (EL) + 0,8
Enhedslistens frontfigur scorer normalt højere, men denne måling blev foretaget kort efter de sammenbrudte finanslovsforhandlinger, hvor Johanne Schmidt-Nielsen blev udsat for hård kritik af Socialdemokraterne. Det er formodentlig medvirkende til, at hun kun scorer plus 1 blandt S-vælgerne. Udover støtte fra egne vælgere vurderes hun pænt blandt vælgere fra SF og R. Kun blandt vælgere fra V og DF er karakteren negativ.

4 Lars Løkke Rasmussen (V) 0,2
En karakter til Løkke kun et mulehår over 0 viser, at GGGI-skandalen ikke lige glemmes af vælgerne. Alligevel havde tallene givetvis set meget værre ud et par uger før - inden Løkke indgik sit finanslovsforlig med regeringen. Venstres formand kan glæde sig over at få en gennemsnitskarakter på 6,1 blandt sine egne vælgere, mens begejstringen er lunken i resten af blå blok. På venstrefløjen er hans karakterer elendige.

5 Helle Thorning-Schmidt (S) - 0,1
Det er en statistisk tilfældighed, at Thorning rammer den forkerte side af frysepunktet, men under alle omstændigheder viser målingen, at der er ikke er antydning af statsministereffekt ved Thorning. S-vælgerne giver hende 5,2, mens hun får lidt over 2 fra de to andre regeringspartiers vælgere. Men det er så det. Blandt EL-vælgere ligger hun en anelse under nul, og i blå blok langt under nulpunktet.

6 Anders Samuelsen (LA) -0,5
Liberal Alliances primus motor er utrolig populær hos sit stampublikum og får rekordagtige 7,0 hos LA vælgerne. Men Samuelsen har svært ved at nå udover det liberalistiske segment. Han ligger omkring 0 i resten af blå blok, mens karaktererne fra venstrefløjen er klart negative.

7 Lars Barfoed (K) -1,6.
Den konservative leder begejstrer ikke i samme omfang som Samuelsen sine egne vælgere, og Barfoed får kun karakteren 2,6 af det konservative hjemmepublikum. Efter snart tre år på posten er der ikke meget, der tyder på, at den hårdtarbejdende Barfoed nogensinde bliver et trækplaster. Barfoed får jævnt dårlige karakterer over hele linjen, og selv blandt Venstres vælgere opnår den konservative formand kun et plus på 0,3.

8 Annette Vilhelmsen (SF) -2,6
Endnu en gyser-måling placerer SF-formanden på en isoleret sidsteplads. SF-vælgerne giver hende et mikroskopisk plus på 0,3, mens der er minusser i samtlige andre partier. A&B-målingen ligger dermed på linje med en Gallup-måling i Berlingske i weekenden, der viste, at Vilhelmsen også får den absolut dårligste karakter blandt de 21 ministre. Det er bedømmelser, det i længden er umulige at leve med for en partileder. 

Dokumentation

Sådan har vi spurgt:
Hvordan bedømmer du følgende politikeres evner som ledere/frontfigurer for deres parti?
(Bedømmelsen skal ske efter en skala fra ­-10 til +10, hvor +10 står for den enestående gode præstation, 0 for middelpræstationen og ­-10 for den helt ringe præstation).

 
 PartilederBedømmelse 
 Kristian Thulesen Dahl (DF) + 3,7
 Margrethe Vestager (R) + 2,4
 Johanne Schmidt Nielsen (EL) + 0,8
 Lars Løkke Rasmussen (V) + 0,2
 Helle Thorning­Schmidt (S) - ­0,1
 Anders Samuelsen (LA) - ­0,5
 Lars Barfoed (K) - ­1,6
 Annette Vilhelmsen (SF) - ­2,6

Målingen er foretaget af A&B analyse for Altinget.dk blandt 1.011 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner. Svarene er indsamlet i perioden 28.11- 3.12. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Annette Lilja Vilhelmsen

Bestyrelsesmedlem af Odense ZOO, Naturama og Fjord og Bælt
cand.pæd. i almen pædagogik (Danmarks Lærerhøjskole 2001), Læreruddannet fra Den fri Lærerskole, kontorassistent

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00