Thyrring søgte ikke selv væk

NYT JOB: Miljøministeriet skal have ny departementschef. Marianne Thyrring skal til Indenrigsministeriet og undersøge kommunalt demokrati. Hun søgte ikke selv væk, fortæller hun.
Anders Jerking
Miljøministeriet skal have ny departementschef, efter regeringen har besluttet at flytte Marianne Thyrring. Hun fortæller til Altinget.dk, at det ikke er hende selv, som har søgt nyt job.

Marianne Thyrring er med øjeblikkelig virkning stoppet som departementschef i Miljøministeriet, hvor hun har været øverste chef siden 2007. Hun tiltræder en stilling i Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor hun skal undersøge lokaldemokratiets tilstand efter kommunalreformen.

"Nej, jeg har ikke selv søgt væk. Når man er embedsmand, så løser man den opgave, som man bliver sat til, og jeg er blevet spurgt, om jeg kan løse denne opgave. Og det har jeg selvfølgelig sagt ja til," siger Marianne Thyrring om jobskiftet.

Er det frivilligt?
"Når man som embedsmand får at vide, at man gerne vil have, at du løser denne opgave, så er man en mærkelig embedsmand, hvis man siger nej. Man gør det, som man får besked på," siger hun.

Ville du gerne være fortsat i Miljøministeriet?
"Jeg vil gerne løse den opgave, som er blevet stillet mig. Den er spændende, så jeg foretager ikke sådan en parallelopstilling," siger hun.

Fakta
Marianne Thyrring (født 18. december 1959) er uddannet cand.scient.pol fra Aarhus Universitet 1984 og har tidligere været ansat i Skatteministeriet, EU-repræsentationen og EU-Kommissionen. 
Siden 1999 har hun været ansat i Miljøministeriets departement som økonomichef, afdelingschef og siden december 2007 som departementschef.

Vestager har indstillet Thyrring
Det er regeringens Udnævnelses- og Organisationsudvalg, som ansætter og fyrer departementschefer. I dette udvalg sidder lederne fra de tre regeringspartier samt finansminister Bjarne Corydon (S). Udvalget træffer beslutninger om ansættelser på baggrund af en indstilling fra det ministerium, hvor der skal besættes en ny stilling.

"Det er altså økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, der har indstillet Marianne Thyrring i sagen vedrørende udnævnelsen som regeringens personlige repræsentant til at tage temperaturen på det lokale demokrati. Marianne Thyrring er valgt, fordi hun har et stort kendskab til kommunerne og nyder stor tillid blandt kommunerne," oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriets presseafdeling.

Vi har arvet et embedsapparat, der i ti år blev kørt af de borgerlige. Vi kommer ind med friske øjne og siger: 'Hvorfor skal tingene køre på den måde?' Vi tør godt gå ind og sætte os i regeringsstolene og sige: 'Jeg er da ligeglad med, at du er departementschef. Det er mig, der er minister. Gå væk.'

Ida Auken (SF)
På SF's landsmøde i april

Marianne Thyrring skal afslutte sin undersøgelse af demokratiet i juni 2013.

Auken: Gå væk!
Det var mandag yderst vanskeligt at finde kilder, der ville eller kunne udtale sig om baggrunden for, hvorfor Marianne Thyrring nu flyttes.

På den ene side påpeger kilder, som Altinget.dk har talt med, at Thyrring har været vellidt blandt de ansatte, hvor hun opfattes som en anderledes og personlig leder. Hun var således nomineret som Årets leder i 2009.

På den anden side peger andre på, at flytningen muligvis kan skyldes, at miljøminister Ida Auken (SF) ikke har været tilfreds med det arbejde, som hun har fået leveret. Flere fremhæver, at Auken både er utålmodig og har meget store ambitioner i forhold til den grønne omstilling af samfundet. Den omstilling handler også om en omstilling i ministeriet, har Auken påpeget. Således vakte det betydelig opsigt, da hun på SF's landsmøde i april satte fokus på magtforholdet mellem politikere og embedsmænd.

"Vi har arvet et embedsapparat, der i ti år blev kørt af de borgerlige. Vi kommer ind med friske øjne og siger: 'Hvorfor skal tingene køre på den måde?' Vi tør godt gå ind og sætte os i regeringsstolene og sige: 'Jeg er da ligeglad med, at du er departementschef. Det er mig, der er minister. Gå væk'," lød det dengang fra Auken.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Ida Auken, men i en kortfattet pressemeddelelse understregede hun behovet for at fremme den grønne omstilling:

"Lokalt demokrati er afgørende for folkestyret, og jeg ønsker Marianne alt held og lykke med den vigtige opgave. Nu skal vi have fundet en departementschef, der kan være med til at løfte den grønne omstilling og gøre Miljøministeriet endnu stærkere, end det er i dag."

Ekspert: Man bliver flyttet
Kommunikationsekspert Peter Mose har beskæftiget sig indgående med forholdet mellem politikere og embedsmænd - blandt andet i bogen "Javel, hr. minister", der handler om departementscheferne.

Han understreger, at han ikke ved, hvad der er foregået i Miljøministeriet, men påpeger, at det helt generelt ikke længere er usædvanligt, at topchefer i ministerier bliver flyttet.

"Det er en del af jobbet som departementschef eller styrelsesdirektør, at ingenting varer evigt. Man bliver ikke fyret på gråt papir, som man kender det fra erhvervslivet, men man kan blive flyttet," siger han og fortsætter:

"Derfor skal man nyde det, så længe det varer, for det er ikke nødvendigvis en selv, som beslutter, hvornår det hører op."

Peter Mose peger på, at det siden 1990'erne, hvor Anders Eldrup var departementschef i Finansministeriet, har været sådan, at topcheferne oftere skiftes ud, men at der til gengæld bliver sørget for gode exit-muligheder i form af andre job.

"Departementschefer og direktører får indimellem nye udfordringer, som de ikke har bedt om. Hvis der er nogen rundt omkring, der ikke passer ind, så finder man noget andet til dem," siger han.

Miljøministeriet forventer, at den nye departementschef er på plads omkring marts. Indtil da er den nuværende direktør i Kort- og Matrikelstyrelsen, Henrik Studsgaard, konstitueret på posten.

Dokumentation
Pressemeddelelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet 

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil sende en personlig repræsentant på rundtur i landets kommuner for at tage temperaturen på, hvordan det står til med det lokale demokrati. Stemmeprocenten ved kommunalvalget i 2009 var faldende, og diverse undersøgelser viser tegn på, at det lokale demokrati er udfordret.

"Det lokale demokrati trænger til et eftersyn, så vi i åbenhed kan forholde os til demokratiets tilstand," siger Margrethe Vestager.


Hvordan står det til med demokratiet i landets 98 kommuner?

Det spørgsmål skal besvares, når regeringen i starten af det nye år sender en personlig repræsentant på rundtur i de danske kommuner for at undersøge demokratiets tilstand. Samtidig skal der gennemføres en spørgeundersøgelse blandt borgerne om deres oplevelse af det lokale demokrati.

Ved sidste kommunalvalg i 2009 faldt stemmeprocenten med omtrent 4 procentpoint til et lavt niveau. Samtidig er der nylige undersøgelser, der viser, at borgernes oplevelse af, at lokalpolitikere og det politiske system tager hensyn til deres holdninger, er faldende. Ligesom borgernes oplevelse af at vide nok om de lokalpolitiske forhold og føle sig i stand til at handle lokalpolitisk også er faldende.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager siger:

"Jeg er meget optaget af, at vi har et levende lokalt demokrati. Hvis borgerne f.eks. oplever, at de bliver mindre inddraget i de lokale demokratiske processer end førhen, er det bekymrende. Det skal vi vide mere om. Derfor igangsætter vi en undersøgelse af, hvordan det står til med det lokale demokrati, og det skal give inspiration til, hvordan vi kan forbedre - eller nytænke - det lokale demokrati."

Undersøgelsen skal blandt andet fokusere på borgernes oplevelse af at blive hørt og komme til orde og særligt på unge/førstegangsvælgers tilgang til det lokale demokrati. Derudover kan der ses nærmere på rekrutteringen af politikere til kommunalvalg.

Rundturen i de danske kommuner vil finde sted i perioden januar-maj 2013, og slutresultatet vil blive en rapport, som forventes offentliggjort i juni 2013.

Undersøgelsen skal ses i forlængelse af det igangværende arbejde om en evaluering af kommunalreformen. Dette arbejde afsluttes i marts 2013.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Mose

Kommunikationsrådgiver, Hegelund & Mose
cand.geom. (Aalborg Uni. 1980), kandidatgrad i politisk journalistik og statskundskab (American Uni. 1990)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Henrik Studsgaard

Kommunaldirektør, Furesø Kommune, fhv. departementschef, Miljøministeriet og afdelingschef, Folketinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), HD i finansiering og kreditvæsen, CBS

0:000:00