Thyrring søgte ikke selv væk

18. december 2012 kl. 7:08
NYT JOB: Miljøministeriet skal have ny departementschef. Marianne Thyrring skal til Indenrigsministeriet og undersøge kommunalt demokrati. Hun søgte ikke selv væk, fortæller hun.
| Flere
Miljøministeriet skal have ny departementschef, efter regeringen har besluttet at flytte Marianne Thyrring. Hun fortæller til Altinget.dk, at det ikke er hende selv, som har søgt nyt job.

Marianne Thyrring er med øjeblikkelig virkning stoppet som departementschef i Miljøministeriet, hvor hun har været øverste chef siden 2007. Hun tiltræder en stilling i Økonomi- og Indenrigsministeriet, hvor hun skal undersøge lokaldemokratiets tilstand efter kommunalreformen.

"Nej, jeg har ikke selv søgt væk. Når man er embedsmand, så løser man den opgave, som man bliver sat til, og jeg er blevet spurgt, om jeg kan løse denne opgave. Og det har jeg selvfølgelig sagt ja til," siger Marianne Thyrring om jobskiftet.

Er det frivilligt?
"Når man som embedsmand får at vide, at man gerne vil have, at du løser denne opgave, så er man en mærkelig embedsmand, hvis man siger nej. Man gør det, som man får besked på," siger hun.

Ville du gerne være fortsat i Miljøministeriet?
"Jeg vil gerne løse den opgave, som er blevet stillet mig. Den er spændende, så jeg foretager ikke sådan en parallelopstilling," siger hun.

Vestager har indstillet Thyrring
Det er regeringens Udnævnelses- og Organisationsudvalg, som ansætter og fyrer departementschefer. I dette udvalg sidder lederne fra de tre regeringspartier samt finansminister Bjarne Corydon (S). Udvalget træffer beslutninger om ansættelser på baggrund af en indstilling fra det ministerium, hvor der skal besættes en ny stilling.

"Det er altså økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, der har indstillet Marianne Thyrring i sagen vedrørende udnævnelsen som regeringens personlige repræsentant til at tage temperaturen på det lokale demokrati. Marianne Thyrring er valgt, fordi hun har et stort kendskab til kommunerne og nyder stor tillid blandt kommunerne," oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriets presseafdeling.

Marianne Thyrring skal afslutte sin undersøgelse af demokratiet i juni 2013.

Auken: Gå væk!
Det var mandag yderst vanskeligt at finde kilder, der ville eller kunne udtale sig om baggrunden for, hvorfor Marianne Thyrring nu flyttes.

På den ene side påpeger kilder, som Altinget.dk har talt med, at Thyrring har været vellidt blandt de ansatte, hvor hun opfattes som en anderledes og personlig leder. Hun var således nomineret som Årets leder i 2009.

På den anden side peger andre på, at flytningen muligvis kan skyldes, at miljøminister Ida Auken (SF) ikke har været tilfreds med det arbejde, som hun har fået leveret. Flere fremhæver, at Auken både er utålmodig og har meget store ambitioner i forhold til den grønne omstilling af samfundet. Den omstilling handler også om en omstilling i ministeriet, har Auken påpeget. Således vakte det betydelig opsigt, da hun på SF's landsmøde i april satte fokus på magtforholdet mellem politikere og embedsmænd.

"Vi har arvet et embedsapparat, der i ti år blev kørt af de borgerlige. Vi kommer ind med friske øjne og siger: 'Hvorfor skal tingene køre på den måde?' Vi tør godt gå ind og sætte os i regeringsstolene og sige: 'Jeg er da ligeglad med, at du er departementschef. Det er mig, der er minister. Gå væk'," lød det dengang fra Auken.

Det var mandag ikke muligt at få en kommentar fra Ida Auken, men i en kortfattet pressemeddelelse understregede hun behovet for at fremme den grønne omstilling:

"Lokalt demokrati er afgørende for folkestyret, og jeg ønsker Marianne alt held og lykke med den vigtige opgave. Nu skal vi have fundet en departementschef, der kan være med til at løfte den grønne omstilling og gøre Miljøministeriet endnu stærkere, end det er i dag."

Ekspert: Man bliver flyttet
Kommunikationsekspert Peter Mose har beskæftiget sig indgående med forholdet mellem politikere og embedsmænd - blandt andet i bogen "Javel, hr. minister", der handler om departementscheferne.

Han understreger, at han ikke ved, hvad der er foregået i Miljøministeriet, men påpeger, at det helt generelt ikke længere er usædvanligt, at topchefer i ministerier bliver flyttet.

"Det er en del af jobbet som departementschef eller styrelsesdirektør, at ingenting varer evigt. Man bliver ikke fyret på gråt papir, som man kender det fra erhvervslivet, men man kan blive flyttet," siger han og fortsætter:

"Derfor skal man nyde det, så længe det varer, for det er ikke nødvendigvis en selv, som beslutter, hvornår det hører op."

Peter Mose peger på, at det siden 1990'erne, hvor Anders Eldrup var departementschef i Finansministeriet, har været sådan, at topcheferne oftere skiftes ud, men at der til gengæld bliver sørget for gode exit-muligheder i form af andre job.

"Departementschefer og direktører får indimellem nye udfordringer, som de ikke har bedt om. Hvis der er nogen rundt omkring, der ikke passer ind, så finder man noget andet til dem," siger han.

Miljøministeriet forventer, at den nye departementschef er på plads omkring marts. Indtil da er den nuværende direktør i Kort- og Matrikelstyrelsen, Henrik Studsgaard, konstitueret på posten.

Dokumentaion Pressemeddelelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet 

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil sende en personlig repræsentant på rundtur i landets kommuner for at tage temperaturen på, hvordan det står til med det lokale demokrati. Stemmeprocenten ved kommunalvalget i 2009 var faldende, og diverse undersøgelser viser tegn på, at det lokale demokrati er udfordret.

"Det lokale demokrati trænger til et eftersyn, så vi i åbenhed kan forholde os til demokratiets tilstand," siger Margrethe Vestager.


Hvordan står det til med demokratiet i landets 98 kommuner?

Det spørgsmål skal besvares, når regeringen i starten af det nye år sender en personlig repræsentant på rundtur i de danske kommuner for at undersøge demokratiets tilstand. Samtidig skal der gennemføres en spørgeundersøgelse blandt borgerne om deres oplevelse af det lokale demokrati.

Ved sidste kommunalvalg i 2009 faldt stemmeprocenten med omtrent 4 procentpoint til et lavt niveau. Samtidig er der nylige undersøgelser, der viser, at borgernes oplevelse af, at lokalpolitikere og det politiske system tager hensyn til deres holdninger, er faldende. Ligesom borgernes oplevelse af at vide nok om de lokalpolitiske forhold og føle sig i stand til at handle lokalpolitisk også er faldende.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager siger:

"Jeg er meget optaget af, at vi har et levende lokalt demokrati. Hvis borgerne f.eks. oplever, at de bliver mindre inddraget i de lokale demokratiske processer end førhen, er det bekymrende. Det skal vi vide mere om. Derfor igangsætter vi en undersøgelse af, hvordan det står til med det lokale demokrati, og det skal give inspiration til, hvordan vi kan forbedre - eller nytænke - det lokale demokrati."

Undersøgelsen skal blandt andet fokusere på borgernes oplevelse af at blive hørt og komme til orde og særligt på unge/førstegangsvælgers tilgang til det lokale demokrati. Derudover kan der ses nærmere på rekrutteringen af politikere til kommunalvalg.

Rundturen i de danske kommuner vil finde sted i perioden januar-maj 2013, og slutresultatet vil blive en rapport, som forventes offentliggjort i juni 2013.

Undersøgelsen skal ses i forlængelse af det igangværende arbejde om en evaluering af kommunalreformen. Dette arbejde afsluttes i marts 2013.

 

 
Altinget | Miljø

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
Altinget.dk er en uafhængig, journalistisk netavis, der skriver om dansk og international politik. Bestil Altinget.dks gratis daglige overblik her.

God fornøjelse,
Mvh. Rasmus Nielsen, chefredaktør
Email:
Kære læser,

Du er blevet opmærksom på en artikel fra Altinget.dk gennem Infomedia.

Hvis du er abonnent hos Altinget.dk og er logget ind med emailadresse og kode, kommer du direkte ind på den artikel, du har ønsket at se. Glemt kode - klik her.

Hvis du ikke er abonnent, kan du hurtigt og nemt bestille et gratis og uforpligtende prøveabonnement her.

God fornøjelse.

Logo DIPD søger projektkoordinator til dansk og international parti- og demokratibistand
FRIST: 29/8 2014
Logo Konsulent/chefkonsulent til Dansk Erhverv og Forlæggerforeningen
FRIST: 12/8 2014
Logo Afdelingschef for standarder og it-arkitektur til National Sundheds-it
FRIST: 14/8 2014
Logo It-projektleder og it-arkitekt til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
FRIST: 15/8 2014
Logo Redaktør til Agenda
FRIST: 10/8 2014
Logo Strategisk enhedschef med politisk tæft
FRIST: 29/8 2014
Logo Projektmedarbejder med interesse for folkeskolen søges
FRIST: 18/8 2014
Logo Student til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
FRIST: 17/8 2014
Logo AK-Samvirke søger en konsulent med særlige kompetencer
FRIST: 10/8 2014
Logo Bendt Bendtsen søger politisk assistent til Europa-Parlamentet
FRIST: 15/8 2014
Logo To engagerede kolleger til økonomi og sundhedsdata
FRIST: 12/8 2014
Logo Direktør til Pharmadanmark
FRIST: 26/8 2014
Logo Public affairs-konsulent til Forsikring & Pension
FRIST: 11/8 2014
Logo Regnskabs- og økonomimedarbejder til DIPD
FRIST: 18/8 2014
Logo 5 medarbejdere til Passagerpulsen i Forbrugerrådet Tænk
FRIST: 15/8 2014
Logo Politisk kampagnekoordinator til Forbrugerrådet Tænk
FRIST: 15/8 2014
Logo Konsulent med flair for kommunikation og marketing til Bus & Tog - organisationen for kollektiv trafik
FRIST: 6/8 2014
Logo Konsulent med flair for projektstyring til Bus & Tog
FRIST: 6/8 2014
Logo Økonomi- og administrationschef til Bus & Tog
FRIST: 6/8 2014
Logo Jurist til ATP
FRIST: 10/8 2014
Logo Marketing- og kommunikations-konsulent til Vindmølleindustrien
FRIST: 30/7 2014
Logo Kapacitetsudviklings-konsulent med stærke netværkskompetencer
FRIST: 13/8 2014
Logo Pressechef til Klima-, Energi- og Bygningsministeriet
FRIST: 8/8 2014
Logo Ambitiøs projektkonsulent til Regionernes Sundheds-it (RSI)
FRIST: 11/8 2014
Logo Universitetsdirektør til Aalborg Universitet
FRIST: 7/8 2014
Logo Kommunaldirektør til Fanø Kommune
FRIST: 11/8 2014
Logo Danske Regioner søger 2 konsulenter til Videncenter for Jordforurening
FRIST: 1/8 2014
Svensk kundkonsulent till Altinget.dk. Deltidstjänst.
FRIST: 11/8 2014
Svensk kundkonsulent på Altinget.dk. Fulltidstjänst.
FRIST: 11/8 2014
Sort pil Indryk jobannonce
KORT NYT:
NAVNENYT:
Henny Christensen 28. juli
Peter Mose 27. juli
Sort pil Læs mere
Jyllands-Posten
Jyllands-Posten 29. juli
Kristeligt Dagblad
Kristeligt Dagblad 29. juli
Berlingske
Berlingske 28. juli
Sort pil Læs mere
Jens Hage 27. juli
Sort pil Læs mere
Morten Dreyer (DF) 28. juli
Sort pil Læs mere
MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
Dagens mest læste politikerblogs