Tiden rinder ud for Johanne Schmidt-Nielsen

NEDTÆLLING: Hvis Johanne Schmidt-Nielsen skal være at finde på stemmesedlerne til folketingsvalget, skal det udskrives senest om 40 dage. Hvorfor? Få forklaringen her.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Cecilie Gormsen

Mange snakker om, hvorvidt Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, kan stille op til næste folketingsvalg. Og det spørgsmål kender hun ikke engang selv svaret på.

Det afhænger helt og aldeles af, om statsminister Helle Thorning-Schmidt inden for de næste 40 dage siger de berømte ord: ”Jeg har derfor indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives valg til Folketinget”.

Udskriver statsministeren valg inden 7. juni, kan Johanne Schmidt-Nielsen efter alt at dømme tage endnu en periode i Folketinget. Bliver valget derimod udskrevet efter, må Enhedslistens populære frontfigur finde på noget andet at lave.

Partiet arbejder nemlig med et rotationsprincip, der betyder, at partiets folketingsmedlemmer kun kan sidde i en afgrænset periode. Det princip vender vi tilbage til.

En populær kvinde
Ved folketingsvalget i 2011 blev der talt om Johanne-effekten, og den slog kraftigt igennem. Johanne Schmidt-Nielsen blev en af valgets helt store stemmeslugere med 47.002 personlige stemmer, kun overgået af Lars Løkke Rasmussen med 56.285 personlige stemmer, og hun var dermed kraftigt medvirkende til Enhedslistens gode valg.

Ifølge en ny Norstat-måling for Altinget er hun den tredjemest populære frontfigur blandt partilederne og den eneste, der som person har større opbakning end selve partiet, når man sammenligner med den seneste Norstat-meningsmåling.

Johanne Schmidt-Nielsens politiske fremtid hviler altså i hænderne på statsministeren, og forklaringen følger her.

Hvert år vælger Enhedslisten folketingskandidater på sit årsmøde, og den liste, der bliver stykket sammen, gælder så ind til årsmødet året efter. Partiets rotationsprincip betyder dog, at et medlem ikke kan opstilles til et folketingsvalg, hvis personen har siddet i Folketinget i syv år. Og det er netop tilfældet for Johanne Schmidt-Nielsen, der på nuværende tidspunkt har siddet i Folketinget siden november 2007 og dermed været på tinge i mere end syv år.

Valget skal udskrives inden årsmødet
I år ligger Enhedslistens årsmøde fra 5. til 7. juni. Sidste år fandt afstemningen om folketingskandidater sted om søndagen, og derfor skal der senest 7. juni inden kandidatafstemningen være udskrevet valg, hvis Johanne Schmidt-Nielsen skal have plads på stemmesedlerne.

Der har tidligere været stemmer i Enhedslisten, som har talt for at slække på reglerne om rotationsprincippet. På partiets årsmøde 2013 var et forslag, der blandt andet skulle give Johanne Schmidt-Nielsen mulighed for at genopstille, til afstemning. Men det blev nedstemt. Forslaget ville have betydet, at der ikke skulle udpeges folketingskandidater på et årsmøde, hvis valgperioden udløb inden for et halvt år.

Rotationsprincippet stammer helt tilbage fra Venstresocialisterne, og da tre socialistiske partier i 1989 gik sammen for at danne den fælles rød-grønne liste Enhedslisten tog de reglen med sig. Argumentet er, at politikerne skal bevare forbindelsen til samfundet uden for Christiansborg og undgå levebrødspolitikere.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00