Tidslinje: Forstå sagen om Dong-salget

TIDSLINJE: Onsdag kommer Rigsrevisionens undersøgelse af Dong-salget i 2014. Få overblikket over sagen her.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Cecilie Gormsen

Rigsrevisionens undersøgelse af Dong-salget bliver offentliggjort onsdag, hvor statsrevisorerne også vil behandle undersøgelsen på deres møde.

Men hvordan var det nu, at hele Dong-affæren startede? Altinget giver her et overblik.

2004
Det første skridt til en børsnotering af Dong blev taget i 2004, hvor den daværende VK-regering sammen med Dansk Folkeparti, Radikale, Socialdemokratiet og SF indgår en bred politisk aftale om en notering af Dong.

2008
Dong er meget tæt på at blive børsnoteret. Men finanskrisen og uro på de danske og internationale aktiemarkeder får i januar Lars Løkke Rasmussen (V), der på det tidspunkt var finansminister, til at indstille børsnoteringen. Det sker bare 16 dage før den planlagte børsintroduktion.

2013
Finansministeriet sætter gang i en proces med at finde nye medejere af Dong, efter at energiselskabet har offentliggjort regnskab for 2012, hvor det står klart, at Dong har brug for ny kapital.

Oktober 2013
Efter at Goldman Sachs, PFA og ATP måneden forinden har givet et tilbud på køb af aktier i Dong, når Finansministeriet til enighed om vilkårene for et kapitalindskud i Dong Energy på i alt 11 milliarder kroner fra de tre investorer. Samlet vil det give selskaberne en ejerandel på 26 procent.

Cirka otte milliarder kroner kommer fra Goldman Sachs, hvilket giver den amerikanske investeringsbank en ejerandel på 19 procent og en række fordele – blandt andet vetorettigheder i Dong Energys bestyrelse.

Det var nogle dramatiske scener, der udspillede sidst i januar 2014, hvor SF endte med at trække sig fra regeringen.

Januar 2014
Den politiske modstand mod valget af Goldman Sachs som ny medejer af Dong vokser. 30. januar meddeler SF's daværende formand, Annette Vilhelmsen, at hun trækker sig som formand, og at SF forlader regeringen efter store interne uroligheder i forbindelse med Dong-salget. Samme dag godkendes salget i Folketingets Finansudvalg af regeringen (inklusiv SF), Venstre og Konservative med finansminister Bjarne Corydon (S) i spidsen.

September 2015
Et politisk flertal beslutter, at Dong Energy hurtigst muligt og inden for 18 måneder skal børsnoteres

Juni 2016
Danmarkshistoriens største børsnotering er en realitet, efter at Dong 9. juni trykker på knappen. Aktien udbydes til 235 kroner per aktie, og den første dag stiger den med 9,8 procent. Den danske stat ejer inden børsnoteringen 58,76 procent af aktierne i Dong Energy. I forbindelse med børsnoteringen vil staten sælge op til 8,7 procent af selskabet, hvilket svarer til, at staten kan nedbringe sin ejerandel til 50,1 procent.

Juni 2016
Samme dag som Dong børsnoteres, henvender Enhedslistens Frank Aaen sig til Statsrevisorerne om en rigsrevisionsundersøgelse, efter at Dong Energy har vist sig at være mere end dobbelt så meget værd som vurderet to år tidligere.

September 2016
Efter først at have afvist en undersøgelse af Dong-salget, beslutter Statsrevisorerne alligevel at anmode Rigsrevisionen om en undersøgelse af Dong Energy. Der var modstand fra formanden og de fleste partier, men fordi Dansk Folkepartis Henrik Thorup holdt fast i en undersøgelse, blev den igangsat. Undersøgelsen, som bliver offentliggjort 17. maj 2017, skal indeholde følgende:

  • Forberedelsen af aktiesalget i Dong, salget og den efterfølgende børsnotering
  • Ledelsens og Finansministeriets rolle i forbindelse med værdiansættelsen og aktiesalget
  • Udviklingen i Dongs gældsforhold siden årsregnskab 2012
  • Udviklingen i Dong Energys økonomi siden aktiesalget
  • Udbytte siden aktiesalget til Goldman Sachs og til staten
  • Statens ejerskabsrolle efter salget og børsnoteringen
  • Ændringen i selskabskonstruktionen fra aktieselskab til børsnoteret aktieselskab
  • Udviklingen i Dong Energys akties værdi i perioden fra børsnoteringen 9. juni 2016 og frem.

 

Oktober 2016
Statsrevisorformand Peder Larsen (SF) fortæller i et interview til Altinget, at han ikke forventer noget af Rigsrevisionens Dong-undersøgelse. Han ser den mere som en gestus og en del af spillet – det politiske spil.

”Jeg har det lidt sådan: Hvorfor spilde krudt på noget, som sandsynligvis ikke fører til noget? Jeg har meget svært ved at se, at man kommer til en entydig konklusion om, at Dong blev solgt for billigt,” siger han og tilføjer:

”Det er jo blevet en kalkunjagt, hvor nogle mener, at deres største mål i livet er at skyde på Bjarne Corydon (S). Men det var en bred politisk beslutning at sælge, og jeg tror ikke, at det kunne have været meget anderledes,” siger Peder Larsen.

Og det citat fik skarp kritik af blandt andre Poul Nyrup Rasmussen, som man kan læse mere om her

Februar 2017
Goldman Sachs-selskabet New Energy Investment sælger 25 millioner Dong-aktier til en værdi af 6,4 milliarder kroner.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har været en af de store kritikere af Dong-salget.

Februar 2017
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er igen ude og kritisere salget af Dong i hårde vendinger i en artikel på Altinget. Han mener blandt andet, at der var en ekstrem mangel på kompetence i Finansministeriet.

8. maj 2017
Goldman Sachs vil med et nyt milliardsalg af Dong-aktier reducere sin ejerandel til under fem procent. Ifølge en fondsbørsmeddelelse fra Dong sætter Goldman Sachs gennem sit selskab New Energy Investment (NEI) mere end 8,8 millioner eksisterende aktier i Dong i udbud til institutionelle investorer. Det svarer til 2,1 procent af de eksisterende aktier i Dong.

16. maj 2017
Efter salget af aktier har Goldman Sachs bragt ejerskabet af Dong Energy ned under fem procent, og i løbet af sine tre år som Dong-medejere har kapitalfonden ifølge DR scoret en gevinst på 150 procent.

Kort før Dong-investeringen i 2014 stiftede Goldman Sachs en række selskaber i Luxembourg, Delaware og på Cayman Islands. Det gør det muligt at føre overskud fra investeringen i Dong Energy ud af Danmark uden at betale selskabsskat af overskuddet på salget af Dong-aktier.

"Hvis pengene skulle direkte fra Danmark til et skattelyland, skulle der betales skat i Danmark. Men det undgår man ved at føre pengene gennem et selskab i Luxembourg," har Thomas Rønfeldt, der er lektor i skatteret ved Aalborg Universitet, forklaret til DR.

16. maj 2017
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortæller under spørgetimen i Folketinget, at han har svært ved at se skandalen i Dong-salget. Se det her.

17. maj 2017
Rigsrevisionens undersøgelse af Dong-sagen bliver offentliggjort i eftermiddag, ligesom statsrevisorerne vil tage stilling til, om der skal udtales kritik af forløbet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00