Tiltalt DF'er om fortrolige oplysninger: Det var i offentlighedens interesse

UDTALELSE: Offentligheden skulle have kendskab til Københavns Kommunes rolle i forbindelse med terrorangrebet i februar 2015. Sådan siger Finn Rudaizky (DF) inden retssag onsdag, hvor han er tiltalt for at lække fortrolige oplysninger om terroristen Omar El-Hussein.

Foto: Simon Skipper/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det var væsentlige oplysninger, der ”helt indlysende” var i offentlighedens interesse.

Sådan siger Finn Rudaizky (DF), der er medlem af København Borgerrepræsentation inden sin retssag onsdag. Han er tiltalt for lække fortrolige oplysninger om terroristen Omar El-Hussein og hans familie.

”Vi var i en helt ekstraordinær situation. Danmark var blevet udsat for et terrorangreb. Københavns Kommune lå inde med oplysninger, som var væsentlige for at kunne forstå, hvordan Omar El-Hussein endte med at blive terrorist – uden at nogen greb ind. Situationen var også helt speciel, fordi Københavns Kommune – trods indledende påstande om det modsatte – havde et langt og indgående kendskab til terroristen,” siger Finn Rudaizky i en skriftlig udtalelse.

Lørdag 14. februar 2015 i København skød og dræbte Omar El-Hussein først filminstruktøren Finn Nørgaard ved Krudttønden på Østerbro og senere den jødiske vagt Dan Uzan, der bevogtede synagogen i Krystalgade. Tidlig søndag morgen blev Omar El-Hussein selv dræbt af politiet.

Læs også: DF'er tiltalt for at lække fortrolige oplysninger om Omar el-Hussein

Nægter sig skyldig
Ifølge Berlingske har Finn Rudaizky skaffet sig adgang til de personfølsomme oplysninger om Omar El-Hussein gennem sit embede i Københavns Borgerrepræsentation. Efterfølgende har han lækket dem til to journalister fra henholdsvis Berlingske og BT, og det læk får anklageren fra Københavns Politi til at kræve, at kommunalpolitikeren bliver fængslet.

Den tiltalte Finn Rudaizky nægter sig skyldig. Han mener, at han har handlet korrekt, fordi oplysningerne har en offentlig interesse.

”Terroristen blev dræbt af politiets aktionsstyrke med 29 skud. Forholdene var sådan, at det var i offentlighedens interesse at få indsigt i, hvad Københavns Kommune vidste. For tre døde, og en halv snes blev såret. Det er forkert – både juridisk og så ganske afgjort moralsk – at dække sig ind under en tavshedspligt. Her er situationen så ekstraordinær, at det offentlige har krav på sandheden. Hvis situationen med et terrorangreb ikke er så ekstraordinær, at det er i åbenlys offentlig interesse – hvornår er noget så i åbenlys offentlig interesse,” siger Finn Rudaizky.

De fortrolige oplysninger blev videreformidlet i artikler bragt i marts 2015. De to journalister er også tiltalt i sagen for at have medvirket til lækket af oplysninger.

74-årige Finn Rudaizky har været medlem af Københavns Borgerrepræsentation siden 1994. Han startede med at blive valgt for Socialdemokratiet, men i 2005 meldte han sig ud af partiet og blev i stedet løsgænger, indtil han i 2008 skiftede til Dansk Folkeparti.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Rudaizky

Medlem af Borgerrepræsentationen (DF), København, regionsrådsmedlem, Region Hovedstaden, fhv. formand, Det Mosaiske Trossamfund
handels- og kontorudlært (1961), HH (1966)









0:000:00