To ud af tre kandidater er mænd

FOLKETINGSVALG: Andelen af kvinder, der stiller op til folketingsvalget, er faldet siden 2011, og der er nu over dobbelt så mange mænd som kvinder blandt kandidaterne.

Mændene kommer til at fylde godt på stemmesedlerne. Dobbelt så mange mænd som kvinder stiller op til folketingsvalget. 
Mændene kommer til at fylde godt på stemmesedlerne. Dobbelt så mange mænd som kvinder stiller op til folketingsvalget. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Lidt færre kvinder er på stemmesedlen, og kandidaterne er samlet set blevet ældre end ved valget i 2011.

Det viser en foreløbig statistik over de folketingskandidater, der stiller op til valget 18. juni.

Kandidat-statistikken er baseret på deltagerne i Altingets og DRs kandidat-test, hvor 792 kandidater indtil videre har givet deres svar, hvilket er langt størstedelen af det totale antal kandiater, der stiller op.

Det er med andre ord en foreløbig statistik, da kandidater stadig har nogle dage til at melde sig til. Statistikken fra kandidat-testen giver dog et klart fingerpeg om, hvordan kandidaterne fordeler sig på køn, alder og uddannelse.

To ud af tre kandidater er mænd
Kigger man på fordelingen i køn, er der atter en overvægt af mandlige folketingskandidater. 68,9 procent af de opstillede til Folketinget er mænd - det betyder, at der er dobbelt så mange mænd som kvinder opstillet.

Til det kommende folketingsvalg er andelen af kvinder faktisk en smule lavere, end den var ved valget i 2011. Her udgjorde kvinderne 33,2 procent af kandidaterne, mens det ved dette valg kun er 31,1 procent kvinder blandt de opstillede. I 2011 var der således ialt opstillet 804 kandidater, hvoraf de 267 var kvinder. Det var dengang en fremgang af kvinder på én procent i forhold til valget i 2007. Den kvindelige fremgang er nu brudt.

Den mest ulige kønsfordeling i år finder man hos det aspirerende folketingsparti Alternativet, hvor 77,4 af kandidaterne er mænd.

Herimod er Radikale det parti med flest kvinder. Her er 39,7 procent, svarende til fire ud af ti af de opstillede nemlig kvinder.

Kvinderne er blevet ældre
Når man kaster et blik på alderen på de opstillede, ser det ud til, at kandidaterne er blevet noget ældre, end hvad der var tilfældet i 2011.

Ved sidste valg var gennemsnitsalderen blandt kvinderne 42,5 år, mens mændene var lidt ældre, i gennemsnit 45 år.

I år er kvindernes gennemsnitsalder på 46,2 år, altså en stigning på knap fire år. Gennemsnitalderen for mændene er til gengæld faldet en smule, nemlig ned til 44,5 år.*

Statistikken er lavet på i alt 761 af de 792 kandidater. De resterende kandidater har ikke opgivet deres alder.

Flest universitetsuddannede
I alt 648 af kandidaterne, der har deltaget i Altingets og DR’s kandidattest, har angivet deres uddannelsesbaggrund.

Og blandt dem tegner der sig et tydeligt billede af, at det i høj grad er akademikere, der vælger at stille op til Folketinget. 238 af kandidaterne har en kandidatuddannelse bag sig, mens 188 af kandidaterne har taget en bachelor- eller diplomuddannelse. 13 af kandidaterne har en ph.d.-titel på CV’et.

Hermed er det altså 67,7 procent af de opstillede, der har gået på en videregående uddannelse.

Til sammenligning har kun 139 af kandidaterne, svarende til 21,5 procent taget en erhvervsuddannelse. De resterende 10,8 procent har alene en folkeskole- eller gymnasieeksamen med i rygsækken.

Den endelige liste over opstillede til folketingsvalget er klar søndag 7. juni klokken 12 - altså 11 dage før valget, hvor der er sidste frist for at melde sit kandidatur til Økonomi- og Indenrigsministeriet.

---

*Rettelse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at kandidaterne i gennemsnit var blevet godt fem år ældre. Dette tal var imidlertid ikke korrekt. Altinget beklager.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00