Debat

Tørnæs: Vi vinder kvindekampen på point

DEBAT: Vi har lidt et tilbageslag med Trumps genindførelse af the Global Gag Rule. Men vi vinder den værdipolitiske kamp for kvinders rettigheder, mener udviklingsministeren.

Paradoksalt nok vil en politik, som har til hensigt at begrænse antallet af aborter, medføre en stigning i usikre aborter, skriver udviklingsministeren.
Paradoksalt nok vil en politik, som har til hensigt at begrænse antallet af aborter, medføre en stigning i usikre aborter, skriver udviklingsministeren.Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister  

Kvinders sundhed og rettigheder er en værdipolitisk kamp, hvor vi på forhånd er bagud på point.

Men i de seneste årtier har vi fået rettet op på stillingen, så færre kvinder i dag dør i forbindelse med graviditet og fødsel, færre piger under 15 bliver mødre, mens flere piger og kvinder til gengæld får adgang til seksualundervisning, prævention og sundhedsydelser.

Med døden til følge 
Vi led desværre et tilbageslag den 23. januar med genindførslen af The Mexico City policy, bedre kendt som the Global Gag Rule.

Fakta
Deltag i debatten! 
Send en mail til [email protected]

Den forbyder amerikanske organisationer at arbejde med abort, hvis de vil modtage finansiel støtte fra USA.

Global Gag Rule vil ramme bredt, da mange familieplanlægningsorganisationer arbejder med hele spektret af seksuelle og reproduktive sundhedsydelser til piger og kvinder – inklusiv rådgivning om abort. Derfor får beslutningen meget alvorlige konsekvenser.

Han havde forsøgt at skære halsen over på hende, hun havde for svaret sig - og havde i stedet fået skåret den ene hånd og fingrene på den anden hånd delvist af.

Ulla Tørnæs (V)
Udviklingsminister

Millioner af uplanlagte graviditeter, usikre aborter og ekstra dødsfald som følge af graviditet lyder vurderingen fra blandt andet NGO’en Marie Stopes International. 

Ikke ofre, men overlevende
Jeg fik konkret syn for, hvor og hvem den amerikanske beslutning rammer, da jeg i sidste uge besøgte et kvindehospital i Nairobi, som både modtager finansiering fra danske og amerikanske udviklingsmidler. 

Her mødte jeg blandt andet en kvinde, som for tredje gang havde fået bank af sin voldelige ægtemand. Han havde forsøgt at skære halsen over på hende, hun havde forsvaret sig – og havde i stedet fået skåret den ene hånd og fingrene på den anden hånd delvist af.

Der var mange ting, der gjorde indtryk under besøget på hospitalet. Men én ting, der særligt satte sig i mig, var, at kvinderne på hospitalet ikke blev omtalt som ofre for hustruvold. De blev omtalt som overlevende.

Mange står sammen
Det siger noget om alvoren af den vold, de er udsat for. Og hvad der er endnu mere trist er, at færre vil overleve med den amerikanske beslutning om at stoppe støtten til kvindehospitaler som hospitalet i Kenya, der udover at behandle voldsramte kvinder også udfører aborter på voldtægtsofre og hjælper ægtepar med prævention etc.

Heldigvis er der adskillige lande – både i nord og syd – der går imod den amerikanske beslutning og skruer op for den politiske og finansielle støtte til kvinders rettigheder. Inklusiv Danmark. 

Jeg var selv medvært på højniveaukonferencen ”She Decides” i Bruxelles for to uger siden.

Over 50 lande – fra Afghanistan til Canada og fra Norge til Chad – var bragt sammen, og der blev rejst 1,3 milliarder kroner til at fremme kvinders sundhed og rettigheder. Lige så opløftende var det at se de mange private donorer, der valgte at støtte kampen.

Danmark i spidsen
Erfaringer fra sidste gang Global Gage Rule blev introduceret viser, at antallet af aborter faktisk steg.

Så paradoksalt nok vil en politik, som har til hensigt at begrænse antallet af aborter, medføre en stigning i usikre aborter.

Men den danske regering vil gøre alt for at begrænse skaderne og gå i spidsen, så vi vinder den værdipolitiske kamp for kvinders sundhed og rettigheder. På point.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00