Topøkonomer kritiserer regeringen: Dumt at fastfryse grundskyld

GRUNDSKYLD: Regeringens planer om at fastfryse grundskylden er en rigtig dårlig ide, lyder det nu fra førende økonomer.

Cecilie Gormsen

Fastfryses grundskylden vil det i urimelig grad forkæle de nuværende boligejere og få boligpriserne til at stige særligt omkring storbyerne.

Sådan lyder advarslen fra flere af Danmarks førende økonomer i Berlingske torsdag.

”Det er rigtig uheldigt, at man tager en af de mest fornuftige skatter og sørger for, at den bliver afmonteret. Omkostningen bliver, at vi for eksempel kommer til at mangle finansiering til vores hospitaler og anden offentlig velfærd, og at vi så skal finde penge til det på en anden måde,” siger professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen fra Københavns Universitet, der var formand for De Økonomiske Råd fra 2010 til 2015, til Berlingske.

Læs også: S og DF til regeringen: Hvor skal pengene til ny boligskat komme fra?

I forbindelse med forhandlingerne om en ny boligskatteaftale har regeringen blandt andet foreslået at fastfryse grundskylden frem til 2021. Men kritikken fra Hans Jørgen Whitta-Jacobsen deles af flere, og den tidligere overvismand bakkes op af den nuværende overvismand Michael Svarer.

Michael Svarer peger på, at hvis man vil skabe vækst, er pengene, som regeringen vil bruge på at fastfryse grundskylden, bedre brugt på for eksempel at sænke skatten på arbejde eller investere i forskning.

Økonomerne peger også på, at en fastfrysning af grundskylden vil betyde, at boligpriserne vil stige for de dyreste grunde i landet.

En opgørelse fra Skatteministeriet viser ifølge Berlingske, at der er stor geografisk forskel på, hvem der får mest ud af den fastfrosne grundskyld.

En gennemsnitlig boligejer i Rudersdal Kommune vil få aflyst en stigende skat på 17.620 kr. frem til 2021. Til sammenligning vil en gennemsnitlig boligejer i Tønder Kommune få aflyst for 200 kr.

Fastfrysningen af grundskylden har været en mærkesag for Konservative, og her afviser skatteordfører Rasmus Jarlov kritikken. Han peger på, at beskatning ikke kun handler om økonomisk efficiens, men også om rimelighed.

”Og det er ikke rimeligt, at der er nogle mennesker, som har en særskat, fordi de bor i nogle bestemte områder af Danmark,” siger Rasmus Jarlov til Berlingske.

Regeringen mødtes onsdag med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale for at forhandle videre om den nye boligskat. Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet kritiserede onsdag regeringen for ikke at lægge en finansieringsplan frem – det kan du læse mere om her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Uni., fhv. overvismand, De Økonomiske Råd
cand.polit. (Københavns Uni. 1984), ph.d. i økonomi (1989)

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, fhv. formand/overvismand, De Økonomiske Råd
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

0:000:00