Kommentar af 
David Trads

Trads: Intet er helligt – Trump mobber amerikansk ikon

TRADS I TRUMPLAND: Donald Trump overrumpler igen. Denne gang har han fornærmet den 76-årige John Lewis, et ikon for den amerikanske borgerretsbevægelse og en af Martin Luther Kings fortrolige.

Donald Trump anklager John Lewis (t.v.) – helten fra borgerretskampen – for kun at snakke og aldrig at handle.
Donald Trump anklager John Lewis (t.v.) – helten fra borgerretskampen – for kun at snakke og aldrig at handle.Foto: Mandel Ngan & Don Emmert/Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

DETROIT: John Lewis, i dag 76 år, er en ægte amerikansk helt – en af de absolutte frontfigurer i den sorte borgerretsbevægelse i 1960'erne.

Lewis, en fattig knægt fra langt ude på bøhlandet i Alabama i det dybe Syden, blev politisk vækket på det ikoniske Fisk University i Nashville – et sted med kun sorte elever – og kæmpede side om side med de allerstørste.

Som 17-årig mødte han i 1957 første gang Rosa Parks: kvinden, der i 1955 udviste et utroligt mod, da hun nægtede at forlade et bussæde reserveret for hvide – og året efter, da han var 18, traf han Martin Luther King; den enestående sorte borgerretsforkæmper.

Lewis kom helt, helt tæt på King. I 1963 var han en af de seks mænd, der organiserede den demonstration i Washington, hvor King holdt sin ’I Have A Dream’-tale – og i 1965 blev han tævet af hvide betjente under den legendariske protestmarch på vej mod Alabamas hovedstad.

Ikonet, som blev tævet og indespærret utallige gange, men som endte med at levere enorme fremskridt, blev simpelthen mobbet!

David Trads

I tre årtier har Lewis siddet i Kongressen – valgt med enorme stemmetal – for Georgia. Han er et ikon, en helt, ja, han opfattes af de fleste som det tætteste, det sorte Amerika er kommet på en afløser for dr. King, der som bekendt blev skudt og dræbt i 1968.

Man kalder ham en ’untouchable’. En, man ikke kan røre. En, der er hævet over andre.

Så hvad gjorde Donald Trump, USA’s kommende præsident, da John Lewis forleden tillod sig at sige, at han boykotter hans indsættelse, fordi han mener, han ’er en illegitim præsident’ ? Trump angreb ham selvfølgelig – og det gjorde han for fulde gardiner på Twitter:

”Kongresmedlem John Lewis burde bruge mere tid på at fikse og hjælpe sin valgkreds, som er i forfærdelig stand og falder sammen (for ikke at sige plaget af kriminalitet), i stedet for fejlagtigt at brokke sig over valgresultatet. Det er alt sammen snak, snak, snak – ingen handling, ingen resultater. Trist.”

Anklagede Trump virkelig Lewis – helten fra borgerretskampen – for kun at snakke og aldrig at handle? Ja, det gjorde han – og han lagde ikke fingrene imellem. Ikonet, som blev tævet og indespærret utallige gange, men som endte med at levere enorme fremskridt, blev simpelthen mobbet!

Det etablerede Amerika var – ærligt talt – rystet. Angrebet, som alle – inklusive Trumps partifæller – fandt langt over stregen, blev ovenikøbet leveret i den weekend, hvor nationen officielt fejrer Martin Luther King. Var Trump gået fra forstanden?

Jeg spurgte Tom Hooker, borgmester i Michigan og Trump-støtte, og hans svar var roligt:

”Well, Donald er Donald. Han taler lige ud af posen. Det må I hellere vænne jer til.”

Det tør man nok sige – for med angrebet på John Lewis har Trump dokumenteret, at intet og ingen er hellig. Den kommende præsident agter at sige lige præcis, hvad der passer ham. Politisk korrekthed, pli og diplomati er alle sammen fremmedord i hans ordbog.

Denne uges første interview med et europæiske medie – et dobbeltinterview med britiske Times og tyske Bild – understregede i den grad pointen:

Tyskland har begået ’en katastrofal fejl’ ved at tage imod så mange muslimske flygtninge! Tyske bilfabrikanter skal regne med at få med grovfilen, når han tiltræder! England skamroses for at træde ud af EU! Han venter (og håber?), at flere lande melder sig ud!

Trump kan simpelthen finde på hvad som helst: Den ene dag angreb på en amerikansk helt. Den næste dag angreb på europæiske allierede.

Donald er Donald, som alle siger. Alt – alt som i absolut alt – er i spil. Europa – og i den grad også Danmark – kan lige så godt vænne sig til det. Alle – alle som i absolut alle – regler er sat ud af kraft. Om et øjeblik vil alt det, vi kender, være historie. Trump-æraen begynder.

....

David Trads skriver fra USA i forbindelse med indsættelsen af Donald Trump som USA's 45. præsident.
David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00