Kommentar af 
David Trads

Trads: Lauritzen kan blive Venstres næste statsminister

KLUMME: Karsten Lauritzen har alt det, der skal til for at blive statsminister - og hvis han også får ryddet op i Skat, så har han en stor politisk succes i bagagen. Hold øje med ham.

UNGE LAURITZEN: Karsten Lauritzen er i den grad en mand, der er vokset med opgaven, mener David Trads.
UNGE LAURITZEN: Karsten Lauritzen er i den grad en mand, der er vokset med opgaven, mener David Trads.Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Karsten Lauritzen var ærligt talt ikke det oplagte valg som skatteminister, da han satte sig i stolen for nu to år siden – for hans CV matchede sandt for dyden ikke rigtigt den monumentale dobbelte opgave, der består i at rette op på skandalerne og levere en liberal skattereform:

Lauritzen var blot 31 år, han har ikke rigtigt færdiggjort sin uddannelse, hans to eneste jobs har været som kasseekspedient i Fakta og piccolo på Løgstør Rør, og så havde han året inden offentligt foreslået sin partiformands hoved på et fad, da Lars Løkke Rasmussen var i krise.

Alligevel valgte Løkke at pege på den tidligere VU-formand som den mand, der skulle passe det ministerium, som de forløbne bare fem år havde haft syv – ja, der står Gud-hjælpe-mig syv – ministre. Lauritzen lignede, tænkte de fleste, endnu en junior på kort visit i ministeriet.

Sådan gik det ikke – for i de forløbne to år er ’unge Lauritzen’, som han fortsat kaldes i Venstre, i den grad vokset med opgaven. Roligt, stilfærdigt, sympatisk, kompetent, og måske allervigtigst, tillidsvækkende har han fået tag i genopretningen af et system i dyb krise:

Lauritzen ligner simpelthen en skatteminister, der har styr på sit område – og det er, ærligt talt breaking news her i landet.

David Trads

Alene her i forsommeren har han – med bredt politisk flertal – ryddet op efter EFI-skandalen, som handler om ringe inddrivelse af skat; fordoblet indsatsen mod skattely; fremtidssikret boligskatteområdet; og, senest, nedlagt Skat og erstattet det med en ny organisation.

Oven i er han – om end regeringen her blev hårdt presset af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti – i fuld gang med at nedsætte den Skattekommission, der skal forsøge at udrede, hvad i alverden der er gået galt i skatteinddrivelsen i de forløbne mange år.

Lauritzen ligner simpelthen en skatteminister, der har styr på sit område – og det er, ærligt talt, breaking news her i landet. Han gør det faktisk så godt, at der endelig er grund til at tro, at der kan komme ro om den altafgørende skatteopkrævning, så den igen kan blive fair.

Da Lauritzen tiltrådte, væltede skeletterne ellers ud af skabene:

Ét sted i Skat sad en HK-ansat ved navn Sven og udbetalte milliarder til svindlere; et andet sted vurderede Skats inspektører boligers værdi helt vilkårligt; et tredje sted gik skatteinddrivelsen i sort; et fjerde, et femte, et sjette sted, ja, overalt så det faretruende ud.

En endeløs række af eks-skatteministre ser ud til at have sovet i timen, mens de lod det hele sejle. Der er vel ingen grund til at tro, at de har gjort noget ulovligt. De har bare ikke været dygtige nok – og, hvis man skal være venlige, så fik de alt for lidt tid til at nå at gøre noget.

Da Lauritzen satte sig i ministerstolen, lod han straks sit embedsapparat forstå, at han især ville lede ud fra to hovedprincipper:

For det første, at han ser ministergerningen som en slags ’arbejdende bestyrelsesformand’, der tager sig af de store linjer, og som ikke skal vikles ind i alle mulige detaljer. Kun på den måde kan det politiske overblik sikres.

For det andet, at han går ind for brede forlig, fordi det er forudsætningen for at genoprette tilliden. Der skal være respekt for så mange som muligt, helst alle, for så tager alle ansvar – noget, som hans far, mangeårig borgmester, har indpodet.

Hemmeligheden bag hans nuværende succes er, tror jeg, præcist disse to hovedprincipper. Alle – ja, alle i Folketinget – har respekt for Lauritzen. Hans ideologiske kompas er klart, men hans forståelse for andres ønsker er lige så tydeligt. Han er en mand, der får ting til at ske. Ikke bare for sig selv, men for alle.

Når man som Karsten Lauritzen er vokset op i Vesthimmerland og er valgt til Folketinget i Vendsyssel, så bralrer man ikke løs om, hvad ens ambitioner måtte være – næh, man passer det arbejde, man er blevet tildelt.

Derfor må andre sige det efterhånden indlysende – og det gør jeg gerne:

Lauritzen kan meget vel ende som Venstres statsminister. Måske endda den næste.

Lige nu er finansminister Kristian Jensen selvfølgelig det bedste bud som Løkkes afløser, hvis partiet mister regeringsmagten, men, og det er et vigtigt men, han risikerer at blive slidt ned. Enten af Skattekommissionen eller af for lang tid i opposition.

Lauritzen har alt det, der skal til for at blive statsminister – han er åbenlyst både sympatisk og kompetent, og hvis han også, som det ser ud til, får ryddet op i Skat, ja, så har han en stor politisk succes i bagagen. Hold øje med ham.

Se mere: Hele pressemødet: Regeringen lukker Skat

.......

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært på Radio24syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)









0:000:00