Kommentar af 
David Trads

Trads: Liv i Konservative – skarpt skatteudspil

KLUMME: Hænger Konservatives nye boligskatteudspil sammen? Ikke nødvendigvis, og kritikerne står selvsagt i kø. Men det konservative udspil er så skarpt, at det rent faktisk får ørenlyd. Det er et stort fremskridt for partiet, skriver David Trads. 

K-formand Søren Pape Poulsen. 
K-formand Søren Pape Poulsen. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den dødskamp, som Konservative længe har befundet sig i, er nu så alvorlig, at partiformand Søren Pape Poulsen endelig træder i karakter med et offensivt politisk udspil – ovenikøbet klassisk lanceret i Berlingske:

”Søren Pape vil omstyrte danske boligskatter,” buldres der ud over avisens forside.

Boligudspillet er – sandt for dyden – også dramatisk:

Væk med grundskyld og væk med ejendomsværdiskatten. Samlet tab af statsindtægt på 35,6 milliarder kroner.

Lige siden Bendt Bendtsen blev presset ud som formand, har Konservative kæmpet for at finde en platform, hvor folk lyttede. Kampen for lavere skatter – især topskatten – har de tabt til Liberal Alliance.

David Trads

Ind med en ny avanceskat på salg af boliger og væk med rentefradraget. Samlet indtægt i statskassen på 25,7 milliarder kroner. 

De penge, der kommer til at mangle i statskassen – godt 11 milliarder kroner – skal findes i nye besparelser i statsbudgettet.

For Søren Pape, som fortsat er temmelig ukendt for de fleste danskere, giver udspillet ham en chance for endelig at bryde igennem lydmuren. Boligskatteudspillet er – modsat et par af hans tidligere stunts – gennemarbejdet. Partiformanden har noget at bygge videre på.

David Trads

Pape skaber kant
Det ligner faktisk klassisk konservativ politik – i den stil, som partiet under Hans Engells ledelse i midten af 1990'erne havde så meget succes med, at han en overgang lignede en seriøs statsministerkandidat. Pape, der hidtil har haft svært ved at trænge igennem, siger nu:

”Grundlæggende handler det om at skabe tryghed for boligejerne og sikre, at man kan bo i sit eget hjem uden at være bange for, at skatter jager én ud derfra. Med vores forslag beskattes man ikke af penge, man ikke har endnu, men kun af penge, du reelt har i hænderne.”

Udspillet har naturligvis ikke en kinamands chance for at blive vedtaget. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har allerede skudt det ned – for, som omkvædet lyder hos Venstre, så skal mulige skattelettelser gå til folk i arbejde. Socialdemokratiet siger også blankt nej tak.

Men Papes mål er selvfølgelig at skabe kant – at tale til den enorme gruppe af vælgere, som har forladt partiet de forløbne to årtier. I 1994 stemte 500.000 på Konservative. I 2015 sneg partiet sig kun lige over 100.000 stemmer. I nye meningsmålinger truer spærregrænsen.

Klog strategi
Kigger man godt på Papes boligskatteudspil, ja, så ser man tydeligt, at der er tale om noget, der ligner at ’omstyrte’ hele systemet, som Berlingske i nærmest revolutionært sprogbrug kalder det. Der er åbenlyst tale om en omlægning, som mest vil tilgodese landets rigeste.

I dag rammer grundskylden og ejendomsværdiskatten især de boligejere, hvis bolig stiger i værdi – altså især i København, Nordsjælland, Aarhus og enkelte andre større byer. Bor man steder som Frederiksberg og Gentofte (begge konservative højborge), vil gevinsten være mærkbar.

Den nye avanceejendomsskat på 50 procent af gevinsten ved salg indtræffer ikke ved hvert boligsalg, men først når man helt forlader boligmarkedet. Finansieringen, som i vid udstrækning skal ske via offentlige besparelser, sænker altså statens størrelse.

Med andre ord:

Konservative er til at kende som et borgerligt parti, der mener, at skatten er for høj – især for dem, der klarer sig godt!

Politisk kan man selvsagt være uenig, men strategisk virker det klogt. Lige siden Bendt Bendtsen blev presset ud som formand, har Konservative kæmpet for at finde en platform, hvor folk lyttede. Kampen for lavere skatter – især topskatten – har de tabt til Liberal Alliance.

Udspil bryder igennem lydmuren
For Søren Pape, som fortsat er temmelig ukendt for de fleste danskere, giver udspillet ham en chance for endelig at bryde igennem lydmuren. Boligskatteudspillet er – modsat et par af hans tidligere stunts – gennemarbejdet. Partiformanden har noget at bygge videre på.

Hænger udspillet sammen? Ikke nødvendigvis! Kritikerne står selvsagt i kø. Pointen er bare, at det konservative udspil er så skarpt, at det rent faktisk får ørenlyd. Et stort fremskridt.

---

David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00