Kommentar af 
David Trads

Trads: Min top 10 over stærke kvinder i politik

KLUMME: I dag fejres Danmarks Grundlov landet over - i år med særligt fokus på kvindernes valgret, som blev indført for 100 år siden. David Trads giver her sin top 10 over stærke kvinder i politik.

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det første folketingsvalg, jeg kan huske, var i februar 1977. Jeg gik i 3. klasse – og grunden til, at jeg kan huske det, er, at min dansklærer, fru Andreassen, fortalte pigerne, at når de ville blive voksne, ja, så ville Danmark måske få en kvinde som statsminister.

Min lærer fik ret.

Vi, der var ti år dengang, er præcist på alder med Helle Thorning-Schmidt, Danmarks første kvindelige statsminister.

Mærkeligt var det nu, da min klasselærer sagde det – for alle de politikere, jeg så i fjernsynet, syntes alle at være mænd. Alle ni formænd i TVs partilederrunde i 1977 var, ja, mænd. Alle ministrene i Anker Jørgensens regering – på nær tre – var mænd.

Det var dengang.

I dag er kvinder talstærk tilstede i dansk politik – om end der fortsat er overvægt af mænd i Folketinget, regioner og kommuner. Kvinder har indtaget alle ledende poster på Christiansborg – bortset fra skatteministeriet, og bortset fra Venstre, der er det eneste parti, som aldrig har haft en kvinde som leder.

Det er gået stærkt – og her er min personlige Top 10-liste over de stærkeste kvindelige politikere, som jeg har mødt og kendt gennem de knap 25 år, jeg har kommet på Christiansborg:

10. Mimi Jakobsen

Da jeg skulle interviewe Erhard Jakobsen, CD's evigt talende stifter, da han fyldte 80 år, kom Mimi, dengang partileder, ind i stuen med kaffe. Hun klaskede kopperne på bordet, satte sig ned, tændte en cerut, begyndte at tale om administrativt bøvl. Erhard var mundlam. Mimi, som i 1993 blev landets første kvindelige vicestatsminister, var sådan en, der bare styrede. Stærk, stærk politiker, som nemt tøjlede mænd, der mente, at de var klogere. 

9. Lene Espersen

Da Lene blev valgt til Folketinget i 1994, blev hun stemplet af en mandlig journalist som ’ung, smuk og blond’ – en grov undervurdering, for den konservative politiker var en af Fogh- og Løkke-regeringernes allerstærkeste i 2000'erne. Hun blev landets første kvindelige udenrigsminister – og jeg mødte hende et par gange i Washington i den rolle. Lene hørte klart til blandt de bedste på den post – dybt respekteret af sit embedsværk.

8. Pia Olsen Dyhr

Pia er en mønsterbryder – en af dem med en baggrund så langt fra toppolitik, som man næsten kan forestille sig. Pia tog ansvaret, da SF næsten kollapsede for halvandet år siden, og er nu på vej til et rigtigt godt første valg. Hun kan såmænd ende med at bringe partiet tilbage i regering – ikke efter dette valg, men senere – for hun har bevist, at hun har styrken til alt. En naturlig forkæmper for ligestilling.

7. Ebba Strange

Den første gang, jeg skulle møde Ebba, var jeg nervøs. Det var 1992, hun var SFs udenrigsordfører, og jeg beundrede hende, fordi jeg i min gymnasietid havde hørt hende holde en passioneret tale mod oprustning. Ebba nød enorm respekt – og alle anerkendte hendes enestående indsats for SFs historisk stærke position i 1980erne, da hun side om side med Gert Petersen styrede partiet. Ebba blev som den første kvinde nogensinde sit partis gruppeformand i 1977.

6. Johanne Schmidt-Nielsen

Den største rock-star i dansk politik er utvivlsomt Johanne, Enhedslistens imponerende frontfigur. Hun erobrer ethvert rum – vidende, ærlig, kommunikerende, empatisk. Alle emner er hendes – økonomi, skat, flygtninge, kontanthjælp, alt. Der er grund til at tro, at hun ved valget får et historisk stort antal personlige stemmer. Symbolet på en generation, hvor kvinder som det mest naturligste kan og vil alt.

5. Pia Kjærsgaard

Første gang, jeg oplevede Pias råstyrke, var i 1992 under et møde i folketingssalen. Journalister sidder fysisk lige over ministrene – og Pia havde netop afleveret en stærk kritik af Uffe Ellemann-Jensen. Da hun passerede Uffe, afleverede han tydeligvis en fornærmelse mod hende. Hun vendte sig cool og svarede ham igen. Pia er en af de første kvinder i politik, der direkte og altid turde tage kampen med de mænd, der plejede at bestemme.

4. Marianne Jelved

Den radikale leder var den første kvinde i dansk politik på en absolut toppost – for i 1990'erne udgjorde hun den centrale akse med Nyrup og Lykketoft. Jelved var første kvinde som økonomisk topminister – en af de bedste, vi har haft. En af de første gange, jeg interviewede hende, ville hun ikke rigtigt ud med noget, så jeg sagde, at det var irriterende, at hun hverken var til fals for slesk tale eller billig portvin. Hendes svar glemmer jeg aldrig: Prøv med en god flaske whisky! Hun lød som Per Hækkerup!

3. Ritt Bjerregaard

Næsten alle kan lire et automatsvar af – men sådan er Ritt ikke. Første gang jeg ringede til hende, svarede hun overrumplende, at hun ville ringe tilbage senere, når hun havde sat sig bedre ind i emnet. Sikken en selvtillid, tænkte jeg, at turde indrømme, at man ikke vidste alt. Typisk Ritt, som er en af de mest imponerende politikere, jeg har mødt. Hvis Ritt havde været født en anelse senere end 1941, ja, så havde hun formentlig været landets første kvindelige statsminister.

2. Margrethe Vestager

Det er ikke tilfældigt, at det lige netop er Margrethe, der som EU-kommissær tager den kamp mod Google og Gazprom, som EU tidligere har tøvet med. Hun er frygtløs og villig til at udøve magt. For mig at se er hun et enestående forbillede for alle – mænd og kvinder – der vil have privatliv og et topjob til at hænge sammen. Hun er suveræn til det hele. Margrethe er sådan en, der bager boller om morgenen, og slagter storkapitalen om formiddagen.

1. Helle Thorning-Schmidt

Landets første statsminister er selvfølgelig i særklasse. Fra første sekund – i bogstaveligste forstand – hun sad i Folketinget, trådte hun frem. Mens de mandlige socialdemokrater fik ondt i maven ved udsigten til at skulle tage formandsansvaret, rakte hun hånden i vejret og meldte sig. Resten er historie. Hendes råstyrke er enestående – og talentet rækker til, at hun i fremtiden sagtens kan indtage globale topposter.

---

David Trads skriver hver dag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00