Kommentar af 
David Trads

Trads: Skamløse Fogh lefler for Trump

KLUMME: Opportunisten Anders Fogh Rasmussen forsøger i et nyt debatindlæg at smigre sig ind hos Trump-administrationen, mener David Trads.

Anders Fogh Rasmussens ydelser er til fals for højestbydende, mener David Trads.
Anders Fogh Rasmussens ydelser er til fals for højestbydende, mener David Trads.Foto: Mads Nissen/Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Åh, jeg troede snart ikke, at det kunne blive værre med Anders Fogh Rasmussen, vores pengepuger af en tidligere statsminister, men jo, det går hele tiden fra slemt til værre:

I et bemærkelsesværdigt debatindlæg – ’Why elites are wrong and President Trump can restore America’s global leadership’ – i MarketWatch, et af Wall Street Journals datterselskaber, lefler Fogh skamløst for USA's kommende præsident:

”Jeg tror, at præsident Trump vil blive uortodoks, udfordre status quo og se på den globale scene med friske øjne…Trump har potentialet til at stabilisere Amerikas politik og genskabe troværdigt amerikansk lederskab på verdensscenen i de kommende år…Trump-regeringen kan bringe et meget tiltrængt boost af energi og troværdighed til verdensscenen.”

Ja, tak skal du have!

Opportunisten Fogh slår til igen. Skamløs som altid.

David Trads

LÆS OGSÅ: Trads: Én mand står bag vores værste ulykker – Fogh!

Bare siden han blev valgt til præsident har Trump formået at rage uklar med Kina (ved at anerkende Taiwan), Mellemøsten (ved at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad), NATO (ved at kalde det ’ligegyldigt’), Tyskland (ved at kalde Angela Merkel en ’katastrofe’), EU (ved at forudse flere udmeldelser) og Storbritannien (ved at foreslå Nigel Farage som landets USA-ambassadør)!

Konsulent Fogh, der tilsyneladende sælger sin service til hvem-som-helst, forsøger at smiske sig så tæt på Trump som muligt.

David Trads

Det er den slags, som Fogh kalder at se på tingene ’med friske øjne’.

Eller rettere: Det er sådan, som Fogh ser på sagen i dag – for inden Trump blev valgt, ja, dengang målingerne forudså et stort nederlag til ham, da var tonen unægtelig en helt, helt anden. Se bare, hvad han sagde til Berlingske 24. september 2016:

”Trump står for en ny, farlig og protestagtig linje, hvor han støtter de kræfter, der går ind for opløsningen i Europa. Det, man kan frygte, er en tilbagevenden til den isolationisme, som USA repræsenterede i 1930erne, og som ledte til en katastrofe i verden.”

SE OGSÅ: Trads: Hvad er der galt med Anders Fogh?

Hvorfor mon Fogh har skiftet så dramatisk holdning på lidt over tre måneder? Tja, det er vel åbenlyst? Konsulent Fogh, der tilsyneladende sælger sin service til hvem-som-helst, forsøger at smiske sig så tæt på Trump som muligt. Den slags er der givet penge i.

I sit indlæg i MarketWatch forsøger Fogh – levebrødspolitikeren, der i dag sælger sig til højestbydende – i øvrigt også at placere sig selv som en del af det folkelige opgør mod den elite, som Trump som bekendt foragter:

”Den intellektuelle elite i den vestlige verden er stadig i granatchok over Donald Trumps valgsejr…Eliten ville gøre klogt i at erindre, at populismen ofte er baseret på en kerne af sandhed…Etablerede partier gør klogt i at arbejde sammen med dem,” skriver Fogh.

Han begynder derefter at rose sig selv for i sin tid som statsminister at have etableret ’et succesrigt’ samarbejde mellem ’såkaldte populister’ (altså Dansk Folkeparti) og centrumhøjre (VK). Det samarbejde støttede for eksempel, praler han, krigen i Irak:

”Men allervigtigst så gav vi et kulturelt slag til den politiske korrekthed og den bureaukratisk elite,” fastslår han.

Tja, det er unægtelig korrekt, at Fogh med sin konstante tavshed op igennem 2000erne over for selv de værste og racistiske udtalelser fra Dansk Folkeparti ødelagde en ordentlig tone i vores udlændingedebat. Det vil han så gerne prale af i dag…

SE OGSÅ: Trads: Jo, der er virkelig noget at komme efter, Fogh

Nå, ja, og så til det allermest skamløse: Den klare opbakning til Trump i hans angreb på Europa for ikke at leve op til NATO-målet om at bruge to procent af BNP på forsvaret:

”Trump har ret, når han pointerer, at USA betaler en uforholdsmæssig del af de totale forsvarsudgifter i NATO-alliancen,” skriver han og kræver større europæiske udgifter.

Tillad mig at minde om en ubehagelig virkelighed, som Fogh altid foretrækker at feje ind under gulvtæppet:

I det sidste forsvarsforlig, som Fogh indgik som statsminister, valgte han ikke at øge udgifterne, men at sænke dem. Hvorfor? Fordi det var det populære valg som statsminister. I dag, hvor han lefler for Trump, er det populært at foreslå øgede udgifter.

Opportunisten Fogh slår til igen. Skamløs som altid.

.....

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00