Kommentar af 
David Trads

Trads: Thorning gik straks i struben på Thulesen

KLUMME: I dagpenge-duellen mellem Helle Thorning-Schmidt og Kristian Thulesen Dahl kom statsministeren foran med 1-0, men DF-formanden udlignede hurtigt til 1-1 på valgkampens første dag – og kampen er kun lige begyndt, skriver David Trads. 

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For Helle Thorning-Schmidt er valgkampen i virkeligheden ret simpel – for hun skal pinedød hive godt 100.000 vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti.

Den opgave tog statsministeren i den grad på sig, da hun under onsdagens to partilederrunder på DR1 og TV 2 gik hårdt til Kristian Thulesen Dahl – mest markant i en skarp udveksling om dagpenge. Thorning-Schmidt understregede under DR1-debatten, at hun ønsker at skabe ro og tryghed hos de arbejdsløse:

”Hvis vi skal have et stabilt dagpengesystem, skal vi jo ikke bede de samme mennesker, som lavede fejlen fra starten, om at rydde op efter sig selv. Så må man sikre, at det er mig, der bliver statsminister.”

DF-formand parerede
Målet med den salve var klart – nemlig at minde alle om, at det var Thulesen Dahls ide at stramme dagpengene før sidste valg. Hun talte især til de mange, der stemte på Socialdemokraterne i 2011, men som i høj grad siden er skiftet til DF, da Thulesen Dahl begyndte at love at lempe på reglerne.

Dansk Folkepartis formand parererede imidlertid omgående angrebet, da han brød ind:

”Vi har i flere år sagt, at vi var klar til at justere i den dagpengereform, fordi enhver kunne se, at forudsætningen for reformen var skredet. Vi har sagt, at vi er parate til forhandlinger her og nu, hvis du også var,” fastslog DF-formanden.

Statsministeren satte et nyt angreb ind:

”Hvis du ikke havde kastet Danmark ud i den dagpengereform, så havde vi ikke stået i den situation. Det er dit ansvar, at der var en hovsaløsning på dagpengeområdet,” sagde hun.

Thulesen: Din egen skyld
Ordet ’hovsaløsning’ er tydeligt indstuderet, så det vil vi høre mange gange i løbet af de kommende tre uger – og vi vil også igen og igen høre Thulesen Dahls retoriske spørgsmål som svar:

”Det er da dig, der sidder som statsminister. Du har haft flere år til at indbyde til forhandlinger! Har du en eneste gang indkaldt til en forhandling om dagpengespørgsmålet … Vi har sagt, at vi er parate til forhandlinger her og nu, hvis du var det. Så i stedet for at lave al den snak i valgkampen på 1. maj, og jeg ved ikke hvor, så kunne vi have sat os ned og fundet en løsning.”

Virkeligheden er selvfølgelig – og det ved alle – at Thorning-Schmidt ikke har indbudt til nogen som helst forhandlinger, fordi hun har været bundet på hænder og fødder af sin regeringspartner. Radikale, der som bekendt indgik dagpengeforliget i 2010 sammen med den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti, har nemlig afvist ethvert tilløb til at lempe på reglerne.

Lykkedes Thornings angreb?
Dagpengene er en akilleshæl for Thorning-Schmidt, men det er tydeligt, at hun agter at forsøge at udstille Thulesen Dahl som en hyklerisk populist.

Lykkedes statsministerens angreb så?

Delvist – for jo, hun fik understreget sin pointe under den første debat med mange seere, men samtidig måtte hun tage imod dybe stød fra sin modstander, der mindede danskerne om, at hun aldrig reelt har forsøgt at løse problemet.

Stilling: 1-1
Mest interessant var det i virkeligheden at følge, hvordan Thorning-Schmidt så åbenlyst søgte efter konfrontationen med Kristian Thulesen Dahl – også under TV 2’s senere partilederrunde. Statsministeren dokumenterer, at hun er parat til at kæmpe benhårdt for at tilbageerobre vælgere fra Dansk Folkeparti – men omvendt beviste partiformanden, at han er parat til at slå igen.

Thorning kom måske nok foran med 1-0, men Thulesen Dahl udlignede hurtigt til 1-1 – og kampen er kun lige begyndt.

David Trads skriver hver morgen under valgkampen klummen 'Hos Trads' på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00