Kommentar af 
David Trads

Trads: Tilgiver vælgerne aldrig Løkkes skandaler?

KLUMME: Det har været nogle stærke uger for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som suverænt manøvrerer i det politiske maskinrum. Men hvorfor smitter Løkkes umiddelbare suverænitet ikke af på opbakningen til Venstre? David Trads giver sit bud her. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ved Venstres landsmøde i weekenden. 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen ved Venstres landsmøde i weekenden. Foto: Henning Bagger/Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har – ærligt talt – været nogle stærke uger for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som suverænt manøvrerer i det politiske maskinrum:

For det første falder forlig professionelt på plads – kontanthjælp, boligjobordning, finanslov, politi, udlændinge. For det andet går forligspartierne glade fra hver aftale, fordi de får lov til at sælge deres sejre. For det tredje roses statsministeren for spørgetime og store taler.
Det er faktisk, som om at Løkke ikke har trådt forkert en eneste gang, siden han overtog magten tilbage i juni – og han virker på alle områder som en politiker, der i den grad var parat til at varetage sit store ansvar. Han er i sit es som regeringschef.

Så her er den store gåde:

Hvorfor i alverden smitter Løkkes umiddelbare suverænitet ikke af på opbakningen til Venstre?

Det er imod politisk logik, at partiet med regeringsapparatet i ryggen og med en statsminister, som på objektive kriterier gør det godt, fortsætter med at falde.


David Trads

Venstre falder
Ja, faktisk er Venstre faldet siden valget:

Ud af de seneste otte meningsmålinger ligger regeringspartiet under valgresultatet i syv af dem. Den seneste måling – Norstat her på Altinget 18. november – giver eksempelvis sølle 18,7 procent af stemmerne.

Tænker vælgerne fortsat for meget på underbukser, dyre jakkesæt og førsteklasses flyrejser – alt sammen betalt af skatteydere eller partimedlemmer – når de ser Løkke? Fylder ’underbukse-gate’ så meget, at vælgerne simpelthen bare ikke vil tilgive ham?


David Trads

Venstres valgresultat på 19,5 procent var, skal man huske, partiets ringeste i et kvart århundrede – og det er imod politisk logik, at partiet med regeringsapparatet i ryggen og med en statsminister, som på objektive kriterier gør det godt, fortsætter med at falde.

Jeg ser to grunde – den ene er politisk og kan derfor håndteres, men den anden er personlig og derfor sværere at gøre noget ved.

Først det politiske:

En Norstat-måling fra 16. november viser, at vælgerne bortdømmer Venstres politik. Ud af ti emner, hvor danskerne bliver bedt om at give negative eller positive karakterer, sniger kun tre områder sig lige akkurat ind på mest positiv – nemlig økonomi, retspolitik og EU.

De øvrige emner bedømmes negativt – særligt miljø, klima, uddannelse og socialpolitik – og det skyldes af indlysende årsager, at regeringen har skåret ganske meget og ganske offentligt på disse områder. Selv udlændingepolitikken opfattes negativt, dog ikke meget.

Problemet med disse tal er imidlertid til at håndtere, idet der er tale om politiske ændringer, som det typisk tager tid at forklare til vælgerne – og som, ved vi erfaringsmæssigt, ofte glider ud af folks bevidsthed, når først besparelserne er gennemført, og hverdagen sætter ind.

Så det personlige:

Her kommer det alvorlige – for det, der bekymrer de Venstre-folk, jeg taler med, handler om, hvor grundstødt statsministeren egentlig er af de skandaler, han var viklet ind i for et til to år siden:

Tænker vælgerne fortsat for meget på underbukser, dyre jakkesæt og førsteklasses flyrejser – alt sammen betalt af skatteydere eller partimedlemmer – når de ser Løkke? Fylder ’underbukse-gate’ så meget, at vælgerne simpelthen bare ikke vil tilgive ham?

Mine Venstre-kilder peger på, at Carl Holst-sagen selvsagt minder vælgerne om Løkkes bjergsomhed, idet den på lange stræk handler om det samme ’pamperi’, hvor ledende Venstre-folk prøver at få andre til at betale regningen. Holst kommer til at forlænge pinen for Løkke.

Mod normal politisk logik
De tal, som institutter indtil videre har målt på statsministerens popularitet, giver imidlertid forskellige signaler:

Løkke nyder fortsat mindre opbakning end den socialdemokratiske leder. Det gjorde han under Helle Thorning-Schmidt, og det gør han over for Mette Frederiksen. Da Megafon målte de mest populære ministre, røg Løkke imidlertid overraskende for mange ind på tredjepladsen.

Konklusionen må være, at det er mod normal politisk logik, at Venstre endnu ikke har fået medvind hos vælgerne – og at statsministeren fortsat må kæmpe for at generobre sin personlige autoritet efter skandalerne.

Mit bud er, at Løkkes styrke vil sikre Venstre snarlig fremgang.

---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00