Kommentar af 
David Trads

Trads: V klart i toppen af politisk power-indeks

KLUMME: David Trads gør status over Folketingets ni partier. Hvem har gjort det godt, hvem ligger i midten, og hvor er der plads til forbedring? Se det politiske power-indeks fra Trads her. 

"I dag er Løkke ikke længere ydmyget, men ligner i stedet en stærk, handlekraftig og ydmyg leder. The come back-kid har gjort det igen," skriver David Trads. 
"I dag er Løkke ikke længere ydmyget, men ligner i stedet en stærk, handlekraftig og ydmyg leder. The come back-kid har gjort det igen," skriver David Trads. Foto: Hasse Ferrold
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I amerikansk sport udarbejder man højaktuelle power-indeks, der ikke bare viser stillingen i en liga, men som handler om, hvem der lige nu og her står stærkest og svagest. Tid til status over Folketingets ni partier.

Metoden er en simpel ligning: De seneste meningsmålinger + min vurdering = placering.

Med andre ord temmelig subjektivt.

Hvem er i topform? Hvem er i ringe form? Hvem er i ok form?

I dag har taberne vundet det hele – for Løkke er nu statsminister for en ren V-regering, som oven i købet er kommet flyvende fra start.

David Trads

I parentes den sidste placering i indekset lige før valget.

Her kommer dansk politiks power-indeks lige nu og her – fra bund til top: 

9. Radikale (senest #8)
Radikale blev halveret ved valget – efter en valgkamp, som havde udstillet partiets ledelses manglende erfaring og pondus. Helt håbløst har det været, at Morten Østergaard efter det enorme valgnederlag roser sig selv for en strålende valgkamp. Jorden kalder!

Efter valget ser partiet isoleret og usynligt ud. Den store udfordring er at erobre en position, hvor de i sig selv er spændende i forhold til forlig med regeringen. Socialdemokraterne skygger om muligt endnu mere nu.

8. Konservative (senest #10)
Partiet fik et elendigt valg og må nu lide den tort at være Folketingets mindste parti med sølle 3,3 procent af stemmerne. Partiformanden Søren Pape slog aldrig igennem i valgkampen, men han opnåede dog et flot personligt valg – og har derfor endelig fået et folkeligt mandat. 

Partiets problem i årevis er fortsat efter valget – nemlig at partiets budskaber og kommunikation er svag. Ville Pape egentlig gerne i regering? Tja, jo, næh. Fik partiet noget som helst aftryk på regeringsgrundlaget? Jeg kan ikke få øje på det.

7. Liberal Alliance (senest #4)
Partiet fik et pænt, men ikke prangende valg, for Anders Samuelsen nåede ikke målet om 10 procent. Det burde partiet faktisk have kunnet opnå i en situation, hvor Venstre og Konservative fik så ringe opbakning.

Efter valget pustede Samuelsen sig op i et forsøg på at afpresse Dansk Folkeparti til at gå med til topskattelettelser, hvis LA pegede på Pia Kjærsgaard som Folketingets leder. Det mislykkedes, og LA blev også holdt ude af forliget om håndværkerfradraget.

6. Enhedslisten (senest #5)
Partiet fik et pænt valg, men en fremgang på to mandater er kun lige godkendt, når man husker, at Enhedslisten i perioder har stået til en fordobling. Johanne Schmidt-Nielsen har ikke længere samme tag i vælgere som for bare et år siden.

Lige nu kæmper partiet for at finde sine fødder – for parlamentarisk er det tæt på irrelevant. Det må have gjort ondt at se Alternativet og SF indgå et smart forlig med V-regeringen om et grønt håndværkerfradrag. Hvilken rolle skal Enhedslisten nu tage? 

5. Socialdemokratiet (senest #2)
Partiet gik – endelig – frem. Helle Thorning-Schmidt oplevede – efter otte nederlag i træk – endelig fremgang. S er igen landets største. Men: Partiet mistede regeringsmagten. I udstrakt grad, fordi Thorning-Schmidt ikke havde styr på rød blok. 

Netop nu står partiet i et underligt vakuum. Mette Frederiksen er kåret som ny formand, den nye ledelse er på plads, og alt ånder tilsyneladende fred og idyl. Men: Partiet har endnu ikke fundet sin nye position. Enten benhård opposition? Eller pragmatisk samarbejde?

4. SF (senest #9)
Et elendigt valg. Mere end en halvering. Straffen var hård ved partiet, der indtil januar 2014 leverede fejl på fejl på fejl i regering. Pia Olsen Dyhr fik stoppet det truende kollaps, men hun fejlede alligevel under valgkampen, som SF aldrig rigtigt kom ind i. 

Efter valget er Olsen Dyhr imidlertid gået i gang med genopbygningen på en overbevisende måde. Det var smart at gå med i V-regeringens håndværkerfradrag, fordi det blev trukket i grøn retning og derved en dokumentation for målet om at være konstruktive.

3. Alternativet (senest #3)
Sikken en fest. Sikken en triumf. Uffe Elbæks Alternativet stormede ind i Folketinget på en bølge af begejstring. Ni mandater er ni flere end næsten alle (dog ikke undertegnede) havde forudsagt. Partiets valgkamp var i særklasse.

Partiet har fortsat stimen af sejre efter valget, for det var udtryk for præcist partiets ånd om mere grønt og bredt samarbejde, at det gik med i V-regeringens nye håndværkerfradrag. Det er spændende at se, om der kommer mere af den slags. Grønne stemmer, der arbejder.

2. Dansk Folkeparti (senest #1)
Et fantastisk valg for Dansk Folkeparti. 15 mandaters fremgang. Kristian Thulesen-Dahl blev suverænt den med flest personlige stemmer. Partiet er nu størst i blå blok – og ånder efterhånden S i nakken som landets allerstørste. Valgets klare vinder.

Efter valget er det imidlertid problematisk, at partiet ikke turde tage regeringsansvar. For det stod under forhandlingerne om regeringsgrundlaget klart, at DF simpelthen ikke er parat til at indgå de nødvendige kompromisser. Dog fornemt, at Pia Kjærsgaard er Folketingets formand.

1. Venstre (senest #6)
Kunne det blive mere underligt? Valget var en syngende lussing; hver fjerde stemme forsvandt, partiet mistede sin position som landets største, er nu kun nummer tre. Lars Løkke Rasmussen mistede selv tæt ved hver anden personlige stemme. En ydmygelse …

Men: I dag har taberne vundet det hele – for Løkke er nu statsminister for en ren V-regering, som oven i købet er kommet flyvende fra start. I dag er Løkke ikke længere ydmyget, men ligner i stedet en stærk, handlekraftig og ydmyg leder. The come back-kid har gjort det igen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00