Tredobling af EU-borgere på danske dagpenge i udlandet

DAGPENGE: Udenlandske EU-borgere bruger i langt højere grad deres ret til at tage danske dagpenge med til et andet EU-land for at søge arbejde. Venstre mener, at udviklingen kalder på handling fra regeringen, mens S vil se tiden an.

Langt flere arbejdstagere fra andre EU-lande rejser ud af Danmark med danske dagpenge i baggagen.<br>
Langt flere arbejdstagere fra andre EU-lande rejser ud af Danmark med danske dagpenge i baggagen.
Foto: SAS
Jørgen Skadhede

På få år er der sket en tredobling i antallet af udenlandske EU-borgere, der bruger muligheden for at tage danske dagpenge med til et andet EU-land for at søge arbejde.

EU's regler om social sikring giver således EU-borgere ret til i op til tre måneder at tage dagpenge med til et andet EU-land for at søge arbejde. Mens lidt færre danske statsborgere benyttede sig af denne mulighed sidste år, så er antallet af udenlandske EU-borgere, der tager danske dagpenge med sig ud af landet steget kraftigt hvert eneste år. 

I 2009 tog 193 statsborgere fra andre EU-lande efter kortere eller længere tids arbejde i Danmark dagpenge med ud af landet, mens tallet var vokset til 575 i 2013, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Den store stigning kan ikke udelukkende forklares med, at der er kommet flere EU-borgere til Danmark for at arbejde. Fra 2009 til 2012 fik de danske a-kasser således kun 37 procent flere medlemmer, som er statsborgere i et andet EU-land.

Vi mangler svar på, om regeringen kan leve med, at den her voldsomme stigning bare fortsætter. For lige nu tyder alt på, at den vil fortsætte.

Hans Andersen (V)
Arbejdsmarkedsordfører

Forsker: Stigningen vil fortsætte
Den store stigning i brugen af ordningen vil formentlig fortsætte de kommende år, vurderer en arbejdsmarkedsforsker med speciale i arbejdsmigration.

”Man kan nok forvente, at stigningen vil fortsætte. Der kommer flere østeuropæere til Danmark for at arbejde, og der er fortsat et efterslæb i forhold til, hvor mange af dem der har forsikret sig i en a-kasse. Dertil kommer, at flere nok bliver opmærksomme på, at de har denne her mulighed for at søge arbejde i udlandet med danske dagpenge,” siger Jens Arnholtz fra FAOS på Københavns Universitet.

Størstedelen af den nuværende stigning skyldes netop tilgangen af arbejdstagere fra de 10 østeuropæiske EU-lande.

I 2010 udgjorde de kun en femtedel af det samlede antal EU-borgere, som benyttede muligheden for at tage danske dagpenge med til et andet EU-land. I 2012 udgjorde de næsten halvdelen, viser Beskæftigelsesministeriets tidligere og meget detaljerede notat fra december 2013.

Udgifterne til dagpenge i udlandet til andre landes EU-borgere er ligesom antallet blevet tredoblet over de seneste fire år fra 8 mio. kr. i 2009 til 22 mio. kr. i 2013.

Dermed udgør udgiften fortsat kun én promille af de samlede dagpengeudgifter på cirka 20 milliarder om året.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tidligere gjort det klart, at regeringen følger udviklingen med EU-borgere på danske dagpenge tæt, og at man vil skride til en form for handling, hvis der bliver tale om en ”betydelig finansiel ubalance”.

V: Der er grund til bekymring
Men selv om udgiften ikke vælter statsbudgettet, så mener Venstre, at den kraftige stigning i sig selv giver anledning til handling.

”Der er grund til bekymring. Vi efterlyser, at regeringen kommer med bud på løsninger. Vi kan ikke få noget klart svar fra statsministeren på, hvornår der er tale om en finansiel ubalance. Vi mangler svar på, om regeringen kan leve med, at den her voldsomme stigning bare fortsætter. For lige nu tyder alt på, at den vil fortsætte,” siger arbejdsmarkedsordfører Hans Andersen (V).

Venstre har selv tidligere haft et forslag om, at eksempelvis børnecheckens størrelse burde indekseres alt efter leveomkostningerne i det land, som modtageren er rejst til.

Men hos Socialdemokraterne afviser man, at brugen af ordningen har nået et problematisk niveau. Her er forventningen, at stigningen vil stabilisere sig igen.

”Vi holder grundigt øje med udviklingen på dagpengeområdet, ligesom hvis det var en anden ydelse eller udgift, som stiger meget kraftigt. Men lige nu synes vi ikke, der er grund til den store bekymring. Ledigheden går nedad igen, så mon ikke det også vil kunne aflæses på disse tal på et tidspunkt,” siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00