Trods Trump: Partier holder fast i folkeafstemning om EU

EU: Valget af EU-kritiske Donald Trump som USA’s præsident ændrer ikke behovet for en dansk folkeafstemning om EU, fastholder de partier, der har ønsket en afstemning. Behovet er mere tydeligt nu, lyder det.

Danskerne skal stadig tage stilling til, om vi fortsat skal være medlem af EU eller følge briterne ud af unionen, mener flere partier.<div><br></div>
Danskerne skal stadig tage stilling til, om vi fortsat skal være medlem af EU eller følge briterne ud af unionen, mener flere partier.

Foto: colourbox.dk
Kasper Frandsen

Der er stadig behov for, at danskerne tager stilling til, om vi fortsat skal være medlem af EU eller følge briterne ud.

Det mener Folkebevægelsen mod EU og Dansk Folkeparti trods heftig debat om EU’s fremtid, efter at USA i form af Donald Trump har fået en stærkt EU-kritisk præsident i spidsen.

”EU, som det ser ud i dag, fremmer muligheden for, at EU får deres egen version af Trump til magten på et tidspunkt. Beslutningerne i EU er taget så langt væk fra borgerne, at de føler, at de skal råbe og skrige for at blive hørt,” siger Rina Ronja Kari, der er medlem af Europa-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, og fortsætter:

”Debatten er mere højaktuel end nogensinde. Valget i USA er et interessant fænomen, vi skal tage alvorligt. Jeg er dybt bekymret for, at vi ikke tager debatten seriøst.”

EU, som det ser ud i dag, fremmer muligheden for, at EU får deres egen version af Trump til magten på et tidspunkt.

Rina Ronja Kari
Europa-parlamentariker for Folkebevægelsen mod EU

Hun ser gerne en folkeafstemning inden for et halvt eller et helt år.

Trump kan true sikkerhed
Men blandt EU-lederne på sidste uges topmøde på Malta blev der slået endnu et slag for øget sammenhold mellem EU-landene oven på valget af Donald Trump.

Formand for EU-Rådet Donald Tusk skrev i sidste uge i et brev til alle medlemslandene, at USA's præsident med sine "bekymrende udtalelser" er med til at gøre EU's fremtid "højst uforudsigelig" – og ligefrem kan true Europas sikkerhed. Og også blandt de danske vælgere ser valget af Trump ud til at have haft en effekt på forholdet til EU.

I en ny måling i Børsen fra 6. februar 2017 svarer næsten 70 procent ja til, at EU-samarbejdet er blevet mere vigtigt med valget af Donald Trump – og samtidig afviser to-tredjedele af vælgerne i målingen, at Danmark skal træde ud af EU ligesom briterne.

DF afventer Brexit

For Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, ændrer udskiftningen i Det Hvide Hus ikke på partiets holdning til en dansk afstemning om EU-medlemskab.  

”Trump er en præsident, der er valgt for fire år. Vores forhold til EU rækker udover de fire år. Vi går fortsat ind for, at danskerne skal tage stilling til medlemsskabet af EU, når vi har en afklaring på, hvordan briterne kommer til at stå efter Brexit-forhandlingerne,” siger han.

Kommer Brexit-forhandlingerne til at styre, om I anbefaler et ja eller nej til en sådan eventuel afstemning?

”Vi må se, hvilke aftaler briterne opnår. Vi kender ikke alternativet endnu,” lyder det.

”Men det ser sort ud med vores ønske om reformer af EU-systemet. Den britiske afstemning viste en opbakning til, at flere beslutninger skal træffes i de hjemlige parlamenter. Det ønske har EU ikke grebet. Tværtimod, så ser det ud til, at man kører videre og endda strammer tøjlerne. Det er meget uklogt,” fortsætter Kenneth Kristensen Berth.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Rina Ronja Kari

Marketings- og kommunikationschef, Miljømærkning Danmark
cand.soc. i virksomhedsledelse (Roskilde Uni. 2012)

0:000:00