Tusk og Mogherini er EU's nye dynamiske duo

TOPJOB: Polsk statsminister og italiensk udenrigsminister sætter sig på topjob i Bruxelles.

Polens statsminister Donald Tusk har fået nyt job. Fra 1. december bliver han formand for EU-lederne i Det Europæiske Råd. Italienske Federica Mogherini er udpeget som Unionens næste udenrigschef.
Polens statsminister Donald Tusk har fået nyt job. Fra 1. december bliver han formand for EU-lederne i Det Europæiske Råd. Italienske Federica Mogherini er udpeget som Unionens næste udenrigschef.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Efter måneders tovtrækkerier peger de europæiske politiske ledere på Polens Donald Tusk og Italiens Federica Mogherini som henholdsvis ny formand for Det Europæiske Råd og ny udenrigschef.

Det bekræfter EU-ledernes siddende formand, Herman Van Rompuy, på Twitter.

Beslutningen kommer efter langtrukne og svære forhandlinger for at finde en acceptabel balance mellem geografi, politisk farve og køn i spidsen for Europa.

Ingen nem beslutning
Valget af de to EU-politikere har været kontroversiel. Mogherini, der har været italiensk udenrigsminister siden februar, er blevet anklaget for at være for uerfaren og for venligt stemt over for Rusland til jobbet som såkaldt højtstående repræsentant for udenrigsanliggender.

Fakta
Det laver EU’s udenrigschef
Jobbet som såkaldt højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik blev i sin nuværende form skabt med Lissabon-traktatens ikrafttrædelse i 2009. Det særlige ved stillingen er, at den europæiske udenrigschef både fungerer som viceformand i EU-Kommissionen og som topfigur for Unionens diplomatiske gren, Den Fælles Udenrigstjeneste, der tæller cirka 6.000 ansatte i Bruxelles og ude i verden.
Jobbet består blandt andet i at repræsentere Unionen i forhandlinger med tredjelande eller i internationale fora som for eksempel FN. Desuden leder udenrigschefen EU's udenrigsministerrådsmøder og er med til at udvikle og gennemføre EU's udenrigspolitik. 

Det laver formanden for Det Europæiske Råd
Det Europæiske Råd er samlingen af EU’s stats- og regeringschefer. De har siden Lissabon-traktaten haft en fast formand til at lede deres møder og repræsentere dem udadtil. Posten består i at hjælpe EU-cheferne med at sætte Unionens dagsorden og sørge for, at jorden er gødet for, at de kan blive enige om de store beslutninger. Posten besættes for to et halvt år ad gangen med mulighed for forlængelse op til fem år. Den første til at bestride jobbet var belgiske Herman Van Rompuy.

Polens statsminister Donald Tusk har været i modvind på grund af sine manglende sprogkundskaber. Han taler meget dårligt engelsk og kan heller ikke fransk, hvilket besværliggør hans fremtidige job som mægler og mødeleder for de europæiske stats- og regeringschefer.

Det holdt dog ikke EU-lederne tilbage.

”Begge er ekstremt kompetente,” sagde den finske statsminister Alexander Stubb om de to kandidater, da han ankom til mødet i Bruxelles i eftermiddag.

Intet job til Helle
EU-chefernes beslutning betyder enden på spekulationerne om en fremtid i Bruxelles for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Til det sidste holdt hun dog på, at hun ikke var interesseret i et job i spidsen for Europa, og at rygterne var en belastning for hende.

”Det har været et langt forløb Jeg ser frem til, at det er et overstået kapitel, og vi kan komme i gang med arbejdet,” sagde statsministeren på vej ind til mødet.

Statsministeren roser også den polske statsminister.

"Han er en dygtig og erfaren politiker, som har betydet meget for Polen. Han bliver en god og resultatorienteret formand for Det Europæiske Råd, der vil lytte til medlemslandene. Jeg glæder mig til samarbejdet," skriver Helle Thorning-Schmidt i en pressemeddelelse.

Tusk og Mogherini kan nu slutte sig til den nyudvalgte formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, som del af EU's nye lederteam.

Udenrigsposten indebærer dog også titlen som næstformand i Europa-Kommissionen. Derfor skal Mogherini en tur forbi Europa-Parlamentet til høring, før hun kan blive endeligt godkendt sammen med resten af de kommende EU-kommissærer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00