Debat

TV 2-regionerne - politikernes kæledægge

ANMELDELSE: TV 2-regionernes valgdækning var massiv og politisk vigtig, men indtrykket efterlader skuffelse, mener Altinget.dks Rasmus Nielsen.
Valg i Lorry blev undfanget for 20 år siden, og siden er formen ikke ændret.
Valg i Lorry blev undfanget for 20 år siden, og siden er formen ikke ændret.Foto: TV 2/Lorry
Rasmus Nielsen

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
<img align="left" src="@nyimg=9307@" />

TV 2 har hele 300 medarbejdere på arbejde i aften, hvor stemmerne tælles op. Stationens valgslag vil enhver opdage. Anderledes med TV 2-regionernes samlede valgdækning, der i sagens decentrale struktur bevirker, at regionernes betydning i al for høj grad forbigås i anmeldelser og kommentarer

Derfor har jeg også grundet politisk betydning og af gammel kærlighed - jeg har arbejdet ni år for TV 2-regionerne - ventet til selve dagen med at se på valget i nogle af de otte TV 2-regioner.

TV 2-regionerne er det nok mest originale i TV 2-konstruktionen, dog uden at glemme reklamernes indtog i tv og entreprisemodellen, der gav næring til en helt ny branche.

Regionerne fastholder dialekter og landsdelenes egenart. Og man skal helst være lidt rød, hvis man vil redigere Lorry i Hovedstaden og lidt blå, hvis man skal residere i Vest-, Nord- og Sydjylland. Regional-tv er i den forstand samfundsbevarende.

Det præger også regionernes daglige dækning. I København betyder sociale problemer meget, mens man i det jyske har blik for erhvervslivet og innovation.

Fakta
Rasmus Nielsen, chefredaktør for og udgiver af Altinget.dk siden 2000. Redaktør af politik.tv2.dk 2004-2008. Redaktør TV 2-regionernes Christiansborg-redaktion 1994-1999. Studievært TV 2/Lorry 1990-1993 og valgaften 2001. Selvstændig tv-producent siden 1988.

Kilde: Altinget.dk
Foto:

Regionerne fik traditionen tro bevilget markant mere sendetid i anledning af valget, og de fik chancen til at vise, at de leverer demokratioplysning for licensen. Til kanonhøje seertal, der i årevis har givet selveste 19-Nyhederne baghjul.

Skuffet
Med otte gange så mange sendetimer skal man helst have et to-årigt forskningsstipendium for at kunne overskue, hvordan regionerne så har dækket valget. Gammel kærlighed ruster ikke, men jeg blev egentlig lidt skuffet over de indslag og debatter, et - indrømmet - tilfældigt kig på den regionale valgdækning viste.

TV 2-regionerne er med rette politikernes kæledægge. Både når de skal vælges, og når de skal dele mediestøtte ud.

Rasmus Nielsen
Chefredaktør

TV 2-regionerne er med rette politikernes kæledægge. Både når de skal vælges, og når de skal dele mediestøtte ud. Før kommunalreformen fulgte regionerne præcis valgkredsenes amtsgrænser, så i den hjemlige TV 2-region var der en fantastisk platform for en politiker til at møde sine vælgere på hjemmebane.

Og så kunne man, selv som landspolitiker, sagtens prædike lokale mærkesager, uden at det for alvor gav hævede øjenbryn i Finansministeriet og på Slotsholmen i øvrigt.

Dans scoop
TV 2/Lorrys direktør siden starten Dan Tschernia gjorde et scoop, da han i 1989 fik sin hjemkommune Frederiksberg med på at gøre det gamle forlystelsesetablissement Lorry til verdens smukkeste tv-station - tilmed midt i den gamle hovedstad. Han udviklede fra starten et klassisk vælgermøde, "Valg i Lorry", med publikum i det store studie "Landsbyen", hvor Jesper Klein og mange andre optrådte, før tv rykkede ind. Landsbyen er såre velegnet til show og valgfest.

Gennem mere end 20 år har formen været fuldstændig den samme. Tre holdningsprægede personligheder, gerne to røde og en blå som i år, udfritter tre kandidater, der nok er stedligt valgt, men typisk er landspolitikere.

Det medfører, at Lorrys vælgermøder gerne handler om "den fine" landspolitik, frem for at fokusere på dét, stationen får sin mediestøtte til, nemlig regionalpolitik og -kultur.

I går diskuterede f.eks. tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) EU-forbehold med sin udspørger, eller skulle man sige: Debatmodstander, miljøaktivisten David Rehling - ham med den rustne stemme.

Hvis man besøger en provinsby som Aarhus, forventer man på det stedlige kunstmuseum Aros at finde de østjyske billedkunstnere - men ser kun international kunst. På samme måde er Lorry bedst, når man dækker hovedstadens trængselsproblemer, frem for Europas gældskrise.

Betalingsringen? Den kunne man høre om på den nationale TV 2 NEWS, hvor Anders Langballe, der er en bedre politisk journalist end tv-vært, har været landet rundt og sat regionalpolitiske dagsordener. Han startede i Hjørring og sluttede sent i aftes i Valby i en sjusket produktion med to undtagelsesvist upræcise politikere, Søren Pind (V) og Manu Sareen (R), der ellers står godt til hinanden, fordi de er på niveau.

Afdæmpet tv
Ude i landet går det bedre med det lokale. På afdæmpede, rolige TV/MIDT-VEST hed vælgermødet Duellen, hvor f.eks. Venstres Esben Lunde Larsen diskuterede velfærd med Mogens Jensen (S). Med dejlig vægt på lokale eksempler som konkrete skoler i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Værten siger: "Vi vælter os jo ikke i penge i Danmark", en blå-tonet præmis, de ikke bruger i København.

Der kommer indslag, hvor regionernes formand Bent Hansen (S) på gaderne støtter sin partifælle Mogens Jensen. En anden partifælle lover motorvej til Holstebro Nord, uanset hvad VVM-redegørelsen så måtte vise. Godt hun ikke skulle konfronteres med David Rehling på dén sag.

Programmet bindes sammen af en sprog- og stilsikker, præsentabel vært Lasse Rønlev, som NEWS i Odense sikkert får øjnene op for.

Midt- og Vestjylland er et indremissionsk område, og det præger stationen, hvor skæg og ballade er sådan lidt tabu.

Sindigt tv
På TV SYD, der var den første region, ja i sin tid startede på DR som en slags udbrud af Provinsafdelingen, har man altid været sindige og grundige. Smartness er for SYD-staben en by i København. Tempo og smarte løsninger er ikke noget for de stoute folk i Kolding, der dækker det store syd- og sønderjyske område.

Der er masser af dialekt på SYD, og det giver politisk troværdighed i en region, der er stolt af sin placering i Kongeriget.

Motorveje fylder meget i regional TV 2-dækning, skal jeg hilse at sige. Jeg har lavet hundrede interviews om motorveje fra Christiansborg og sendt ud i landet. TV 2/ØSTJYLLAND, der siden Erling Bundgaards dage har været den måske tjeppeste og mest underholdningsdrevne station, bringer indslag om, at E45 skal udvides.

Det er der nok mere mening i at gøre i Østjylland end at røre ved "Risgaard & Knudsen" - de to biltomme nordjyske motorveje i Vendsyssel. Tænk, hvis man kunne få bilkøerne på Motorringvej 3 i København afviklet på motorvejen uden for Hjørring eller Frederikshavn. Så kunne Danmark hurtigt i øget arbejdsindsats få hentet milliard-investeringen hjem fra det nordjyske vejeventyr.

Forsker-floskler
TV 2/FYN har et indslag med V-kandidaten Jane Heitmann, Assens, der stiller op i stedet for tidligere minister Britta Schall Holberg, som nærmest er ved at bryde med sit gamle parti på valgdagen. Hvad kommer det den nye kandidat ved?

Det får stationen så flere sendeminutter til at gå med, selv om Heitmann jo bare kunne score point ved at sige, at vælgerne da nu har et tilbud om en liberal kandidat, hvor de så i hvert fald er sikre på, hvad de får.

En forsker fra SDU er hidkaldt i studiet for at kommentere, om Heitmanns kandidatur svækkes af, at hendes forgænger ikke kan finde ud af, om hun er partisoldat eller falden soldat. Præmissen er håbløs, og det afspejler sig i Christian Elmelund-Præstekærs indholdstomme floskler. Seeren bliver ikke klogere i den omgang. Så meget for licenspengene.

Facetter til forståelse
Som københavner har Lorry været det daglige tilbud, og valgkampen igennem har stationen sendt mange både oplysende og sjove indslag med facetter til forståelse af valgkampen, der heldigvis var så meget andet end Løkke-Thorning-topmøder ad lib.

Tag bare kandidaten uden for partierne, der også stillede op i 2007 og vist fik omkring 100 stemmer. Han stiller op igen og viser stolt på tv sin valgplakat fra sidste valg frem, hvor han forudsiger finanskrisen, der traf verden året efter. Så bliver man da berømt i to minutter for sin forudsigenhed.

Min indgang til den regionale valgdækning har været stationernes netsider, og de virker ikke så overskuelige som TV 2s sputnik og dr.dk. Den fælles indgang tv2regionerne.dk var genial i sin opfindelse, men bliver dårligere og dårligere med tiden. Det kan også være en årsag til, at valgdækningen ikke gør større indtryk.

Yd og nyd
Nu gælder det. Valgdag er festdag. Og i aften er der ingen tvivl: Så er tv kongemediet over os alle. Der er intet som direkte tv fra valgfesternes tabere og vindere. Det er billeder, der bliver samtidshistorie.

Nu er partiernes valgfester spredt i København, så det vil være håbløst at cykle rundt mellem partierne kl. 21.30 og 23, hvor det hele sker. Derfor vælger jeg selv tv derhjemme, frem for virkeligheden. I skal jo også have den sidste anmeldelse af døgnets tv-valg i morgen, som i øvrigt igen bliver TV 2-regionernes dag, når de personlige stemmer tælles op.

I aften er tv selve virkeligheden.

Yd med dit kryds - nyd med en bevægende tv-aften.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Tschernia

Fhv. direktør for TV 2/Lorry, forfatter
Filminstruktør (Den Danske Filmskole 1969)

David Rehling

Lederskribent, journalist, Information, fhv. direktør, Danmarks Naturfredningsforening (1986-95)
cand.jur. (Københavns Uni. 1975), journalist (åben uddannelse, Aarhus 1996)

Britta Schall Holberg

Fhv. minister (V) & MF, administrator og godsejer, Hagenskov Gods, hofjægermester
lærer (Zahles Seminarium 1964)

0:000:00