TV 2 vil bruge filmpenge på tv-serier

STØTTE: TV 2 vil have lov til at bruge en del af de 60 mio. kr., som stationen er forpligtiget til at støtte filmbranchen med, på tv-dramatik. Det vil styrke tv-seriernes kvalitet og sikre et større udbud, mener kanalchef Lotte Lindegaard. Ønsket får dog en kold skulder på Christiansborg.
TV 2's kanalchef, Lotte Lindegaard, vil gerne bruge en del af stationens filmmillioner på at støtte tv-dramaserier i stedet.
TV 2's kanalchef, Lotte Lindegaard, vil gerne bruge en del af stationens filmmillioner på at støtte tv-dramaserier i stedet.Foto: Miklos Szabo/TV 2
Per Bang Thomsen

Hvis de danske tv-serier skal fastholde sin succesposition herhjemme og i udlandet, er der brug for en økonomisk kapitalindsprøjtning til landets tv-fiktionsbranche.

Derfor skal TV 2 have lov til at bruge en del af de 60 millioner kroner, som stationen årligt er forpligtiget til at støtte den danske filmbranche med, på at producere tv-dramatik. 

Det mener TV 2's egen kanalchef, Lotte Lindegaard, som nu opfordrer politikerne til at ændre på stationens støttekriterier i forbindelse med de igangværende medieforhandlinger. Som det er i dag, skal støttemillionerne nemlig bruges på enten spillefilm, dokumentarfilm eller udviklingsprojekter under New Danish Screen-ordningen

"Seerne er vilde med danske tv-dramaserier, og de er blevet en stor eksportvare, som samtidig vinder priser hjem til Danmark. Men vi leverer alt, alt for lidt af det, og der er brug for at bruge flere penge til området, så vi kan øge volumen samt styrke og stimulere talentet. Derfor ser jeg gerne, at man fra politisk side får at mere fleksibelt syn på, hvordan TV 2 støtter fiktionsmiljøet, så det både kan være spillefilm og tv-dramaserier," siger Lotte Lindegaard.

Seerne er vilde med danske tv-dramaserier, og de er blevet en stor eksportvare, som samtidig vinder priser hjem til Danmark. Men vi leverer alt, alt for lidt af det, og der er brug for at bruge flere penge til området.

Lotte Lindegaard
Kanalchef for TV 2

Fortsat støtte til filmbranchen
DR har længe været førende på tv-dramatikområdet, og serier som "Rejseholdet", "Forbrydelsen" og senest "Borgen" er blevet store eksport- og kritikersucceser rundt om i verden.

I de seneste år har TV 2 også kastet sig over tv-dramatikken med serier som "Rita", "Dicte" og senest "Badehotellet", der med et gennemsnit på omkring 1,5 millioner seere blev en af tv-stationens største seriesucceser i mange år.

Lotte Lindegaard understreger, at TV 2 fortsat gerne vil støtte den danske filmbranche, som også står med et akut finansieringsbehov. Ifølge beregninger fra Det Danske Filminstitut er der brug for at tilføre branchen mellem 40 til 60 millioner kroner årligt, hvis de danske filmproducenter skal holde skindet på næsen.

Men hvor dansk film skal en tur forbi biograflærredet, dvd-markedet og streamingtjenesterne, før de kan blive vist på TV 2, har tv-dramaserier en helt anden aktualitetsværdi for stationens seere, forklarer Lotte Lindegaard.

"Tager man en film som "Hvidsten gruppen", som TV 2 har støttet med fem millioner kroner, og som vi viste i påskeferien, så havde rigtig mange "gnasket" på den, inden vi kunne vise den to år efter premieren. Derfor er det svært at skabe en hype om den på samme måde, som vi kan gøre det med de tv-serier, vi producerer," siger hun og understreger, at filmbranchen også vil nyde godt af det.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00