Uddannelsesloft spænder ben for nye uddannelser

NEGATIVLISTE: En biotek-uddannelse på CBS rammes af uddannelsesloftet, alene fordi den er for ny til at levere data om ledighed. Helt gak, lyder det fra CBS-rektor.

En fire år gammel biotek-uddannelse på CBS er kommet i klemme i de nye regler mod dobbeltuddannelse, fordi den ikke er gammel nok. <br>
En fire år gammel biotek-uddannelse på CBS er kommet i klemme i de nye regler mod dobbeltuddannelse, fordi den ikke er gammel nok.
Foto: Julie Charlotte Christensen/Altinget.dk
Mads Bang

49 personer er blevet uddannede som kandidater fra en ny uddannelse på Copenhagen Business School. Kun en står uden arbejde i dag, fire år efter uddannelsen blev etableret.

Alligevel kan uddannelsen, som uddanner kandidater i erhvervsøkonomi og bioentrepenørskab, nu blive ramt af uddannelsesloftet. Loftet betyder, at man ikke kan tage uddannelses som en overbygning på eksempelvis en naturvidenskabelig uddannelse. Og det er et problem, vurderer CBS.

Rektor på CBS Per Holten-Andersen har skrevet til uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og bedt ham om at revurdere kriterierne for den såkaldte positivliste. På nuværende tidspunkt kan man ikke komme på listen med en ny uddannelse, da CBS ikke kan fremvise ledighedsdata for et helt årti, når uddannelsen er etableret i 2013.

”Det kan ikke være rigtigt. Især når det er et fuldstændig ufleksibelt krav om arbejdsløshedstal for de seneste ti år, der blokerer,” siger Per Holten-Andersen. Han tilføjer, at uddannelsen er skræddersyet til de behov, der findes i erhvervslivet og har høj beskæftigelse.

Fakta
Positivlisten
En række uddannelser er undtaget i loven, som begrænser dobbeltuddannelse.

Kriterierne for at komme på positivlisten:
  • Nyuddannede fra uddannelserne har systematisk lav ledighed på mindst 5 pct.-point under gennemsnittet blandt nyuddannede fra de videregående uddannelser, dog højest en ledighed på 5 pct. i syv ud af de seneste 10 år (eller 70 pct. af observationerne, hvis der ikke er en 10-årig tidsserie). I år med meget lav gennemsnitlig ledighed er grænsen for ledighed 1 procent.
  • Optaget på uddannelserne er ikke steget med mere end 50 pct.i løbet af de eneste tre år.
  • Uddannelserne ikke er dimensioneret(f.eks. pga. indmeldinger fra offentlige aftagere).


Kilde: ufm.dk

”Samfundet og erhvervslivet står og skriger på de her kandidater, som kan skabe innovation,” siger han.

Han forklarer, at formålet med den pågældende uddannelse er at give folk med en naturvidenskabelig, teknisk eller sundhedsfaglig uddannelse en overbygning.

Det er fuldstændig umuligt at lave nyudvikling med sådan nogle regler. Jeg synes, det er helt gak.

Per Holten-Andersen
Rektor, CBS

”Grundlæggende skal du koble de discipliner med evnen til at udvikle virksomheder,” siger CBS-rektoren. Men det bliver altså vanskeliggjort af loven mod dobbeltuddannelse.

Lammer udviklingen
Hvis nye uddannelser ser ud til at opfylde et behov på arbejdsmarkedet, så bør de ifølge Per Holten-Andersen kunne undtages fra kravet om ti års arbejdsløshedstal. Et krav som CBS-rektoren frygter kan lamme nytænkningen.

”Det er fuldstændig umuligt at lave nyudvikling med sådan nogle regler. Jeg synes, det er helt gak,” siger Per Holten-Andersen.

Det er ikke kun CBS, der har problemer med at få en ny uddannelse på positivlisten. Tidligere har Ingeniøren beskrevet, at en række ingeniøruddannelser også er ramt af begrænsningerne på dobbeltuddannelse.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind har tidligere sagt, at der skulle kigges på positivlisten over uddannelser, der er undtaget for begrænsningerne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind mandag.

Ministeriet oplyser, at arbejdet med at vurdere, om der skal ske ændringer af positivlisten, stadig er i gang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Holten-Andersen

Fhv. rektor, CBS, fhv. rektor, Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole
cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1979), HD i finansiering og kreditvæsen (Handelshøjskolen i København 1984), ph.d. (1990)

0:000:00