Udenrigsministeren vil svare igen på russisk propagandakrig

MODSVAR: De nordiske og baltiske lande vil sammen svare på den russiske propaganda, som de ser i medierne. Det blev landenes udenrigsministre enige om på et møde i dag, hvor de også lovede støtte til Ukraine.

Udenrigsministrene fra de otte nordiske og baltiske lande.
Udenrigsministrene fra de otte nordiske og baltiske lande.Foto: Udenrigsministeriet
Kasper Kaasgaard

”Der foregår en propagandakrig. Det kan vi se i medierne, også de sociale medier.”

Så klar var meldingen fra udenrigsminister Kristian Jensen (V) efter et møde med sine nordiske og baltiske kolleger.

Det store emne på mødet var Rusland og ustabiliteten i regionen, der påvirker især de baltiske lande.

”Vi er optaget af og bekymrede over den russiske aggression, som vi ser i Ukraine, og Ruslands opførsel i vores region. Tilfangetagelsen af en estisk politibetjent på estisk territorium er blot et enkelt eksempel,” siger Kristian Jensen.

Vi har diskuteret, hvordan vi kan svare igen på den aggression, vi føler fra Rusland.

Kristian Jensen (V)
Udenrigsminister

Russisk propaganda
Udenrigsministrene ønsker at informere deres egne borgere bedre om, hvad der foregår i Rusland, og om den propagandakrig, som de mener er i gang.

”Vi har diskuteret, hvordan vi kan svare igen på den aggression, vi føler fra Rusland. Hvordan vi kan svare tilbage på den propaganda, de sender ud for tiden,” siger Kristian Jensen.

Den danske udenrigsminister fortæller, at der på debatfora og sociale medier findes grupper af mennesker, som går ind i debatter med det formål at ændre billedet af virkeligheden.

Sådanne handlinger vil de forhindre. Det skal dog ikke ske ved en eskalering af konflikten.

”Hvis man kigger på os, ser vi ikke særligt aggressive ud. Det er vi heller ikke, men vi svarer på den aggression, der kommer fra russisk side,” siger Kristian Jensen.

Støtte til Ukraine
Der er dog andre steder, hvor Ruslands ageren mærkes mere end hos de baltiske lande. De otte nordiske og baltiske udenrigsministre står sammen om at yde støtte til det hårdt plagede Ukraine.

”Der var bred enighed om, at vi er nødt til at støtte Ukraine. Den bedste vej frem er at sikre, at Ukraine kan få succes økonomisk og politisk. Derfor har vi besluttet at se på, hvad vi kan gøre for at hjælpe og støtte landet i denne vanskelige situation,” siger Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström.

Landene vil blandt andet bistå Ukraine i kampen mod korruption.

”Ukraine skal have muligheden for at vælge deres egen fremtid. En europæisk fremtid, hvis det er det, de ønsker,” siger Margot Wallström.

Fælles front i klimakamp
Trods situationens alvor fik udenrigsministrene også tid til at tale om andet end russisk sabelrasling.

”Vi står sammen i krise og konflikt. Men vi vil også arbejde sammen om at fremme globale dagsordener. Vi har diskuteret vores samarbejde om at skubbe på for en ambitiøs klimaaftale, når vi når til COP21 i Paris,” siger Kristian Jensen.

De otte ministre blev enige om to fælles udtalelser. En om regional stabilitet og en om klimasamarbejde op til det kommende klimatopmøde. I sidstnævnte har de fokus på klimafinansiering.

Vigtigst lige nu er dog at få skabt stabilitet i regionen.

”Sammen med EU og Nato har vi planlagt flere konkrete skridt. De skal nu implementeres,” siger den danske udenrigsminister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00