Udvalg står fast: 2.500 får statsborgerskab

STATSBORGER: Folketingets Indfødsretsudvalg har torsdag igen givet dispensation i de omkring 2.500 sager om statsborgerskab. 

Onsdag bad integrationsminister Inger Støjberg (V) Indfødsretsudvalget om at genbehandle 2.500 dispensationssager om statsborgerskab. Torsdag har udvalget så igen givet dispensation i alle sager. 
Onsdag bad integrationsminister Inger Støjberg (V) Indfødsretsudvalget om at genbehandle 2.500 dispensationssager om statsborgerskab. Torsdag har udvalget så igen givet dispensation i alle sager. Foto: Claus Bech/Scanpix
Anne Justesen

Torsdag stemte et flertal bestående af de røde partier og Liberal Alliance i Folketingets Indfødsretsudvalg for at give dispensation i omkring 2.500 sager om statsborgerskab. 

Udvalget har allerede en gang givet dispensation, men onsdag meddelte integrationsminister Inger Støjberg (V), at udvalget skulle genbehandle sagerne.

Godkendelsen fra Indfødsretsudvalget er nemlig ikke det samme som et opnået statsborgerskab. Det skal først vedtages ved lov i Folketinget, og valgudskrivelsen betød, at den lov, der normalt behandles hvert halve år, måtte udskydes.

Der ligger derfor en stor bunke sager, som er behandlede, men ikke godkendt endeligt. 

Men nu har et flertal i Indfødsretsudvalget altså igen stemt for at give dispensation i statsborgerskabssagerne. 

"Jeg har sikret, at Liberal Alliance medvirker til, at de her får den dispensation, de er stillet i udsigt, uanset at jeg i sagsbehandlingen tidligere ikke har sagt ja til alle. Det er et spørgsmål om politisk anstændighed, og det lever jeg fuldt og helt op til," siger Leif Mikkelsen, indfødsretsordfører for Liberal Alliance, til Berlingske.

Inger Støjberg kan nu vælge at følge afgørelsen i Indfødsretsudvalget og fremsætte et lovforslag, der giver de 2.500 udlændinge statsborgerskab. Ellers risikerer hun at få et flertal i Folketinget imod sig.

Enhedslisten er klar til selv at fremsætte et lovforslag, hvis integrationsministeren ikke følger Indfødsretsudvalgets afgørelse:

"Hvis hun nægter igen, så fremsætter Enhedslisten et lovforslag selv. Og så kan rød blok og Liberal Alliance stemme det igennem nede i folketingssalen," skriver Johanne Schmidt-Nielsen på sin Facebook-side.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00