Udvekslet krigsfange anklaget for desertering

SIKKERHEDSPOLITIK: Den tidligere krigsfange Bowe Bergdahl, som blev udvekslet med fem fængslede Talibanledere i 2014, er anklaget for desertering, mens amerikanske medier fortæller, at en af de løsladte talibanere igen er involveret i terrorrelaterede aktiviteter. Sagen giver præsidenten problemer.

Bowe Bergdahl, der havde været tilfangetaget af Taleban, blev udvekslet med fem Talebanledere i 2014.
Bowe Bergdahl, der havde været tilfangetaget af Taleban, blev udvekslet med fem Talebanledere i 2014.Foto: Youtube
Annegrethe Rasmussen

WASHINGTON, D.C. – ”Når vi sender amerikanske unge mænd og kvinder i krig for vort land, skal de være sikre på, at vi aldrig vil lade dem i stikken.”

Sådan lød det fra præsident Barack Obama, da han sidste sommer forsvarede fangeudvekslingen mellem sergent Bowe Bergdahl, en amerikansk soldat, der blev kidnappet i Afghanistan i 2009, og fem tidligere topledere i Taliban-bevægelsen, der var interneret i fangelejren Guantánamo Bay på Cuba. Bergdahl returnerede til USA efter fem års fangenskab i det østlige Afghanistan, efter at de fem talibanske terrormistænkte var blevet fløjet til Qatar.

Udvekslingen fandt sted under betydelig mediebevågenhed og heftig kritik fra republikanerne, dels grundet hvad de så som et brud med amerikanske principper om ikke at forhandle med terrorister, dels fordi det hurtigt blev kendt, at de amerikanske efterretningstjenester samt Pentagon var imod løsladelsen af de fem talibanere.

De blev set som en betydelig sikkerhedsrisiko, uanset at de fem efter frigivelsen ikke må forlade Qatar, hvor de befinder sig – bortset fra ledsagede pilgrimsrejser til Mekka – og ikke har noget pas.

En terrorist vender tilbage
Sagen blussede op igen i denne uge. Først blev det annonceret, at den 28-årige sergent vil blive anklaget for at desertere sin base i Paktika i det østlige Afghanistan, dernæst begyndte amerikanske medier at rapportere, at en af de løsladte Talibanledere netop er under mistanke for at have genoptaget terror-relaterede aktiviteter.

Mistanken blev kendt efter offentliggørelsen af en rapport fra Director of National Intelligence, hvor direktøren James Clapper konkluderer, at en af de nu frie talibanere er i kontakt med terrorgrupper.

Det er især frigivelsen af den tidligere Guantánamo-fange Mullah Mohammad Fazil, som har vakt glæde i de ekstremistiske miljøer i Pakistan og Afghanistan. Fazil er tidligere afghansk viceforsvarsminister og var kendt som en effektiv og uhyre brutal hærchef for alle Taleban-tropperne i det nordøstlige Afghanistan, da amerikanerne invaderede landet i slutningen af 2001.

Boehner: Præsidenten brød loven
I et interview med CNN søndag sagde den republikanske leder af repræsentanternes hus, John Boehener, at han fortsat er langt mere bekymret over sikkerhedsrisikoen ved udvekslingen end over muligheden af, at Bowe Bergdahl måske deserterede fra sin deling:

”Lige som enhver anden amerikaner er denne unge mand uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Jeg er langt mere optaget af forlydender om, at i hvert fald en af de fem løsladte talibanere er returneret til slagmarken,” lød det fra Boehner, som også er kritisk over for Barack Obamas bestræbelser på at lukke Guantánamo Bay i det hele taget:

”De fanger kan ende med at true amerikanere både her i USA og i udlandet, hvis de bliver løsladt,” lød det fra den republikanske leder, der også understregede, at Obama foretog en ulovlig handling, da han besluttede sig for at udveksle fangerne sidste år uden at konsultere kongressen:

”Det er fortsat det mest bekymrende for mig. USA har talrige gange understreget, at vi ikke forhandler med terrorister, men det er præcis, hvad vi gjorde i denne sag.”

Fem år i fangenskab
Bergdahl vil først blive afhørt på basen Fort Sam Houston i Texas, før Pentagon tager endeligt stilling til, om sigtelserne skal opretholdes. Derefter tager en militærdomstol stilling til, om han skal stilles for en krigsret.

Den unge sergent blev angiveligt taget til fange af terrornetværket Haqqani i 2009 og forsøgte at flygte 12 gange, har han fortalt. Forsøgene mislykkedes imidlertid, og han blev straffet med bank, lige som han i måneder var lænket til en seng, hvor han var efterladt i mørke og kun kunne kravle rundt.

På andre tidspunkter var han spærret inde i et aflåst bur. Ifølge et brev, som hans advokat frigav onsdag i denne uge, blev Bergdahl tvunget til at se talibanske propagandafilm samt fik fortalt, at han ville blive dræbt og aldrig ville komme til at se sin familie igen. Ved frigivelsen var hans helbred i dårlig forfatning.

Soldaterkammerater: Bergdahl er skyldig
I et interview med Fox News i weekenden stillede en gruppe af Bergdahls egne gamle soldaterkammerater – herunder hans nærmeste delingsleder – op.

Under interviewet sagde de alle, at den efter sigende indesluttede soldat efter deres faste overbevisning selv havde besluttet sig for at forlade sin lejr, og at han dermed ifølge dem er skyldig i anklagerne om at desertere.

Det er tidligere kommet frem, at Bergdahl havde sendt sine personlige ejendele hjem til sine forældre, i ugerne før han forsvandt, og det er også velkendt, at den unge soldat var kritisk over for Amerikas krigsførelse i Afghanistan, en udvikling, der blev beskrevet i en feature om ham i magasinet Rolling Stone i 2012. I den sidste e-mail, han sendte til sine forældre, lod han sin kritik af, hvad han så som ”USA’s hykleri” i den årelange krig, komme åbent frem.

Elendig sag for Obama
Hvis Bergdahl bliver dømt som desertør, vil sagen gøre skade på præsident Obamas i forvejen flossede troværdighed, når det gælder udenrigs- og sikkerhedspolitikken, og han vil komme til at svare på yderligere spørgsmål om, hvorfor han i samråd med sit udenrigsministerium besluttede sig for at udveksle fangerne på trods af råd om det modsatte fra sine egne militærfolk og spioner og uden at følge loven om at konsultere Kongressen.

”Ingen amerikansk soldat kan forvente at blive udvekslet med fem ledere af Taliban,” lød det fra den republikanske udenrigspolitiske veteran, senator Lindsey Graham fra South Carolina, torsdag som blot et af mange varsler om, hvad præsidenten vil blive bebrejdet:

”Det er ulogisk og proportionsløst.”

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent i Washington, D.C.


Annegrethe Rasmussen skrev for Altinget fra Washington frem til udgangen af 2015.

Redaktionen blev da opmærksom på, at der blandt hendes artikler forekommer tilfælde, hvor der er en for Altinget uacceptabel grad af afsmitning i sprog og / eller tankerække og fakta fra andre mediekilder, og hvor disse kilder ikke er angivet.

Redaktionen har ikke konstateret sådanne mangler ved artiklen ovenfor, men såfremt redaktionen modtager oplysninger herom, vil Altinget tage de fornødne skridt.

Se i øvrigt Kulturministeriets vejledning for god citatskik og plagiat i tekster her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Barack Obama

Fhv. præsident, USA (Demokraterne)
Cand.jur. (Harvard 1991)

0:000:00