Uffe Elbæk på Folkemøde: Lad os få et involverende demokrati

FOLKEMØDE: Kun med et involverende demokrati kan vi forløse vreden mod systemet. Det var budskabet fra Uffe Elbæks partiledertale på Folkemødet.

Uffe Elbæk (ALT) holder partiledertale ved årets folkemøde.<div>(Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix)</div>
Uffe Elbæk (ALT) holder partiledertale ved årets folkemøde.
(Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix)

"Vores ambition er at flytte det repræsentative demokrati i Danmark til det involverende demokrati." 

Sådan lød ordene fra Alternativets leder, Uffe Elbæk, da han som den første partileder indtog Folkemødets hovedscene i Allinge torsdag.

Elbæk indledte sin tale med at spørge om, hvordan politikerne kan få skabt et tryggere samfund, hvor vreden mod systemet reduceres – et spørgsmål, som dannede hele rammen for talen.

For ifølge Elbæk er det nemlig et spørgsmål, der gennemsyrer hele den vestlige verden. Og hvor der er to svar på problemet.

På den ene side er der ifølge Elbæk parter som Donald Trump i USA og Geert Wilders i Holland, der skaber en dem-og-os-retorik baseret på frygt.

På den anden side er der parter som Bernie Sanders i USA og Alternativet i Danmark, der også bruger en dem-og-os-retorik.

Men på en helt anden måde ifølge Elbæk:

"I den fortælling er 'os' alle os, der er her. Og 'dem', det er de fremtidige generationer."

Svaret på, hvordan vi får skabt et tryggere samfund var derfor også indlysende ifølge Elbæk: Et mere involverende demokrati.

"Noget af det, jeg er rigtig glad for, at der er nået politisk flertal for i Folketinget, er borgerdrevne beslutningsforslag. Og det er en demokratisk fornyelse af den måde, vi tænker, at borgere kan få en direkte indflydelse på det, vi snakker om nede i Folketingssalen," sagde Elbæk.

Til sidst rettede Alternativets leder blikket frem mod kommunalvalget i efteråret, som er Alternativets første.

"Det er helt nyt for os at komme ud i en kommunalvalgskampagne, men skal vi ikke lave samme præstation som ved sidste valg? Det håber jeg," lød forhåbningen fra Elbæk, der efterfølgende blev mødt af en klapsalve fra de fremmødte.

Se et uddrag af talen i videoen ovenfor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00