Ugen i dansk politik: COP23 kickstarter en uge i klimaets tegn

OVERBLIK: Klima og miljø fylder dagsordenen med COP23, Genplant Planeten 2017, 10-årig skovplan og fremme af vedvarende energi. Men husk også fristen for inputs til statsministerens julekort fredag. Få overblikket over ugen i dansk politik. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hilser på den daværende franske præsident François Hollande til COP21.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hilser på den daværende franske præsident François Hollande til COP21.Foto: /ritzau/Christophe Ena
Ninna Gøbel Rønberg

En ny politisk uge står for døren, og I kan sikkert ikke vente med at komme i gang. Ugen starter lige på med, at FN's klimakonference (COP23) begynder.

Ud over klima på dagsordenen så skal minister for offentlig innovation svare på spørgsmål om lærernes arbejdstidsregler i åbent samråd, og der skal behandles en række forslag i folketingssalen.

Så kåres Europas Innovationshoved, og her har både København og Aarhus mulighed for at vinde. Og husk også, hvis du er barn eller ung, kan du, hvis du er heldig, være med til at pynte statsministerens julekort. 

Lad os komme i gang med ugen. 

Mandag
Den 23. udgave af FN’s klimakonference (COP23) begynder i dag og løber frem til den 17. november. Fiji har formandskabet for COP23, men arrangementet afholdes i den tyske by Bonn, fordi østaten ikke har kapacitet til at huse konferencen.

Det vigtigste formål med COP23 er at skabe fremskridt for en succesfuld, inkluderende og ambitiøs implementering af Paris-aftalen, som ledere fra næsten 200 lande blev enige om til COP21 i december 2015.  

Herhjemme starter ugen roligt ud. I dag starter kampagnen Genplant Planeten 2017, hvor målet er, at skoleelever på 170 skoler skal være med til at plante 50.000 træer inden fredag. Det er Dansk Skovforening, der står bag kampagnen, som skydes i gang på et pressearrangement på Grønnemose Skole af Gladsaxes borgmester, Trine Græse, kl. 9.30.

Krogerup Højskole inviterer til det årlige demokrati-symposium, som både Joachim B. Olesen (LA), Uffe Elbæk (AL) og Marie Krarup (DF) deltager i. Omdrejningspunktet er de nye partier og politikere på tværs af politisk skel, der udfordrer de gamle, etablerede partier i en lang række vestlige demokratier. Arrangement rundes af med uddelingen af året Hal Koch-pris.

Tirsdag
Forud for det kommende forsvarsministermøde i Nato holder generalsekretær Jens Stoltenberg pressekonference kl. 11 i Bruxelles.  Forsvarsministermødet begynder onsdag og fortsætter til fredag.

Her til formiddag skal minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), i åbent samråd om overenskomstforhandlingerne 2018 (OK18) om lærernes arbejdstidsregler. Ministeren er indkaldt af Jacob Mark (SF), som vil have svar på, om hun mener, der skal være frie og fair forhandlinger om lærernes arbejdstidsregler ved OK18, når hun på forhånd har meldt ud, at det er afgørende, at lærernes nuværende arbejdstidsregler fastholdes.

Tre andre ministre skal også i den varme samråds-stol tirsdag.

  • Først skal skatteminister Karsten Lauritzen (V) i åbent samråd om gæld i udlandet. Blandt andet skal han specifikt svare på, om der lægges pres på Schweiz, så de vil samarbejde med de danske myndigheder om at inddrive skattegæld til Danmark 
  • Dernæst skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) svare på regeringens holdning til, at noget af den medicin, der benyttes i børne- og ungdomspsykiatrien, ikke er testet og godkendt til børn.
  • Endeligt skal uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i åbent samråd om SU-gæld hos udenlandske studerende. Ministrene skal blandt andet svare på, hvad regeringen har haft af initiativer de seneste to år for at sikre, at myndigheder kan inddrive gæld som følge af misligholdt SU-lån optaget af udenlandske studerende, som efter endt uddannelse ikke længere bor i Danmark.

På mødet i salen skal folketinget 1. behandle beslutningsforslaget om nedsættelse af vederlaget til borgmestre og regionsrådsformænd for hverv som følge af de politiske hverv. Forslaget er stillet af blandt andet Pelle Dragsted (EL) og har til formål at gennemføre Vederlagskommissionenens anbefaling fra 2016.

Hele tre andre beslutningsforslag skal 1. behandles i folketingssalen denne tirsdag.

  • Først og fremmest skal folketinget 1. behandle et forslag om at afskaffe de obligatoriske nationale tes og stoppe Danmarks deltagelse i PISA-undersøgelserne.
  • Derudover skal forslaget om et loft over antal af elever i en folkeskoleklasse 1. behandles.
  • Og sidst, men ikke mindst, skal folketinget 1. behandle forslaget om gennemførelse af en 10-årig skovplan, der skal få Danmark tilbage på sporet med hensyn til en fordobling af skovarealet.

Endeligt bliver vinderen af titlen Europæiske Innovationshovedstad 2017 offentliggjort. Både Aarhus og København er i blandt de ti nomineret byer. Byerne har i deres ansøgninger blandt andet beskrevet, hvordan de anvender innovative ideer til at forbedre bylivet og engagerer borgerne i deres samfund. Vinderen vinder en million euro til at støtte innovation i byen.  

Onsdag
Statsministeren Lars Løkke Rasmussen (V) taler på Landbrug & Fødevares delegeretmøde, som afholder møde både i dag og i morgen. På de to dage skal der blandt andet diskuteres fremtidens forbrugere, og hvordan man driver landbrug i fremtiden, samt diskussion og fordeling af priser. Også miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) taler til dagens møde.

På denne onsdag holder Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg åben høring om forsvarlig drift af andelsboligforeninger. I maj kom arbejdsgruppen for ansvarlig drift af andelsboligforeninger med sin rapport og anbefalinger, og høringen vil sætte fokus på flere af de spørgsmål og problemstillinger, som arbejdsgruppen påpeger.

I dag arbejder tusindvis af elever fra de danske ungdomsuddannelser og 8.-10. klasser til fordel for andre unge over hele verden. Ideen bag Operation Dagsværk er, at de unge giver en dag af deres egen uddannelse for at give en uddannelse til andre unge et sted i verden. I år går støtten til Plan Danmarks Operation Dagsværk-projekt i Dhaka, Bangladesh.

Så til en sag i EU, som potentielt kan få stor betydning for danske minkavlere, idet minkbranchen atter trues af EU-forbud. Videnskabelige eksperter mødes i dag i EU, hvor de blandt andet skal debattere et forbud mod den nordamerikanske mink, som Danmark er storeksportør af. Minken er blevet sat på dagsordenen, fordi Portugal ønsker at sætte minken på EU’s liste over invasive arter, som hverken må indføres eller avles. Altingets EU-korrespondent har skrevet om sagen: https://www.altinget.dk/artikel/minkbranchen-trues-atter-af-eu-forbud

Torsdag
Det er store behandlingsdag i folketingssalen, og vi starter med 1. behandling af et beslutningsforslag stillet af blandt Martin Henriksen (DF), som handler om, hvornår udlændinge skal have valgret og være valgbare til kommunale og regionale valg.

Forslaget går på, at udlændinge skal have bestået prøve i dansk 3, før de kan stemme og stille. Lige nu har alle EU-borgere med bopæl i Danmark stemmeret. Det samme gælder udlændinge, der ikke har dansk statsborgerskab, men har boet mindst tre år i Danmark, og når man har valgret, er man også automatisk valgbar.

Derudover skal forslag til andre lovforslag 1. behandles og tre andre 3. behandles:

  • Lovforslaget til ændring af lov om elektroniske kommunikationsnet og -tjenester stillet af energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) behandles.
  • Til 3. behandling er lovforslag om ændring af registreringsafgiftsloven og brændstofforbrugsafgiftsloven.
  • Derudover behandles lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi.
  • Endeligt er på programmet behandling af lovforslag til ændring af lov om hunde.

Fredag
Vi starter igen i folketingssalen, hvor to lovforslag fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om et national ID-center og indfødsretsmeddelelse skal 1. behandles.

I fællessalen på Christiansborg afholder Foreningen Far 40 års jubilæumshøring om “Ny Nordisk Far”. På høringen præsenteres den nyeste viden og undersøgelse om fædrebarsel i Danmark med deltagelse af ca. 2000 fædre. May-Britt Kattrup (LA), Rasmus Horn Langhoff, (S), Pernille Bendixen (DF) og Manu Sareen (AL) gæster arrangementet ved at være med i en paneldebat.

Og så til en navnenyhed. I dag får FN-organisationen Unesco, der beskæftiger sig med uddannelse, videnskab og kultur, ny generaldirektør. Personen bliver valgt efter flere afstemninger og afløseren skal overtage pladsen for nuværende generaldirektør Irina Bokova.

Og nu til en servicemeddelse af de store, for i dag kl. 16 er det sidste chance for at indsende en kreation til statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) julekort. I år kan børn og unge nemlig være med til at udsmykke statsministerens julekort, som han hvert år sender flere hundrede af til stats- og regeringschefer, samarbejdspartnere og organisationer.

Weekenden
Den kommunale valgkamp holder ikke weekend. I Holbæk holder alle partierne “Politisk torvedag”, og på Læsø er der valgtræf i biografen, hvor der blandt andet er paneldebat med kandidaterne.

Ud over spænding i valgkampen bliver lørdag aften også spændende for fodboldinteresserede. Det danske herrelandshold spiller i dag på hjemmebane den første playoff-kamp mod Irland. Den anden kamp spilles tirsdag i Dublin, og den samlede vinder sikrer sig pladsen til VM i Rusland næste år. Landsholdet sikrede sig i oktober andenpladsen i kvalifikationen, hvor Polen tog førstepladsen. Kampen går i gang klokken 20.45.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stoltenberg

Generalsekretær, Nato, fhv. statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00