Ungdomspolitikere går til kamp mod politikerleden

LØFTE: For at komme politikerleden til livs indgår formændene for ungdomspartierne nu et fælles politikerløfte.

Ungdomspartierne tror, det vil nedbringe politikerleden, hvis politikerne kom mere rundt uden for Christiansborg.
Ungdomspartierne tror, det vil nedbringe politikerleden, hvis politikerne kom mere rundt uden for Christiansborg.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Ni ungdomspartiers landsformænd har sammen udarbejdet et politikerløfte, der skal gøre afstanden mellem politikere og befolkningen mindre.

Som et led i at lave et samlet demokratiløfte har formændene for ungdomspartierne gennem de sidste måneder deltaget i et demokratiforløb, som munder ud i et såkaldt politikerløfte, som formændene samlet underskriver på et pressemøde på Christiansborg i næste uge.

”Jeg tror, det her projekt kan være et rigtig godt skridt på vejen for at få italesat, at både politikerne og borgerne har et ansvar. Jeg håber, det kan være et skridt i retning af, at vi får nedbrudt politikerleden,” siger Lasse Quvang Rasmussen, landsformand for DSU, til Altinget.

Politikere skal ud i virkeligheden
Politikerløftet består af syv punkter, som vil blive præsenteret i sin helhed på næste uges pressemøde.

Et af punkterne er blandt andet, at politikerne skal være mere åbne omkring, hvor og hvornår de går på kompromis under politiske forhandlinger. Desuden fokuserer politikerløftet på vigtigheden af, at politikerne kommer væk fra Christiansborgs gange og ud i den virkelige verden.

Og netop de to punkter har været vigtige for DSU, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, at få med.

”Det handler om, at når du er valgt ind i politik, så skal du ikke kun befinde dig inde på Christiansborg. Så er det vigtigt at komme ud og besøge andre dele af virkeligheden og ikke kun søge inspiration hos eksperter og reportere, men også ude hos befolkningen,” siger Lasse Quvang Rasmussen.

Hjælp fra garvede politikere
Til at udarbejde politikerløftet har ungdomspolitikerne fået hjælp fra Mogens Lykketoft (S), Bertel Haarder (V) og Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF).

”Jeg synes, det er en rigtig god idé, at ungdomspolitiske ledere sætter sig sammen og beskriver den bane, som de skal spille på. Jeg opfatter det her manifest som nogle moralske tommelfingerregler, man bør overholde,” siger Bertel Haarder i en pressemeddelelse og tilføjer:

”Hvis jeg skulle skrive et løfte for mig selv, da jeg kom i folketinget i slutningen af 70’erne, skulle det være: Husk alt det, du brænder for. Husk det! Forpligt dig selv på dine idealer og dit demokratiske sindelag.”

Samme melding lyder fra Pia Kjærsgaard. Hun mener, politikerne på Christiansborg burde afgive samme løfter:

”Demokratiløftet er opløftende læsning for mit vedkommende. Det lover godt for demokratiets fremtid. Jeg får helt lyst til at printe det ud og hæfte det på den erklæring, som nyvalgte folketingsmedlemmer skal underskrive om at ville overholde grundloven,” siger hun.

Fremtidens vælgere giver borgerløfte
Foruden et politikerløfte indeholder demokratiløftet også et borgerløfte, som i denne uge bliver udformet af fem gymnasieklasser. Gymnasieeleverne repræsenterer fremtidens vælgere, og de skal komme med deres perspektiv på, hvad der kan mindske politikerleden.

Demokratiløftet er inspireret af lægeløftet. Hensigten er, at løftet skal blive en del af et større samarbejde mellem Danske Ungdoms Fællesråd, Undervisningsministeriet og Folketinget.

Løftet er faciliteret af CPH:DOX videoplatform, Everyday, i samarbejde med Copenhagen Meetings, der er et nyt samarbejde mellem CPH:DOX og Københavns Kommune.

Politikerløftet og borgerløftet bliver præsenteret på Christiansborg onsdag 22. marts kl. 10.30.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Lasse Quvang Rasmussen

Public affairs-konsulent, Danmarks Idrætsforbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2016)

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00