Debat

V: 2025-planen er et af de største grønne fremskridt

DEBAT: Hvis man måler ud fra at sikre mest grøn omstilling for pengene, så er regeringens 2025-plan det største grønne fremskridt i nyere tid, skriver Thomas Danielsen (V).

Foto: colourbox
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Danielsen (V)

Energi- og klimaordfører

Regeringens 2025-plan har afstedkommet kritik fra venstre side af Folketingssalen, fordi den ikke skulle være ”grøn” nok. 

Nu kan man altid diskutere, hvordan vi skal måle klima- og energiindsatsen, og der er da heller ikke nogen tvivl om, at hvis vi skal måle på, hvem der kan svine mest med de grønne midler på området, så vinder regeringen ikke kapløbet.

Men måler vi på, hvem der kan sikre mest grøn omstilling for pengene, så er der ikke nogen tvivl om, at regeringen med sin 2025-plan tager et af de største grønne fremskridt i nyere tid.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Påstanden lyder ellers, at regeringen ikke har ambitioner på området, når nu den for eksempel dropper de kystnære vindmøller ud for den jyske vestkyst. Men er det nu også faktuelt helt rigtigt? Nej, selvfølgelig er det ikke det. Situationen er den, at vindmølleindustrien har formået at udvikle kystnære møller til en pris af 47 øre pr. kwt. Det er meget flot.

Mere ambitiøst end tosse-grønne socialister

Men eftersom der ikke er efterspørgsel på den energi, de producerer, bliver elprisens andel af de 47 øre forsvindende lille og statstilskuddet historisk stort. Altså en meget dårlig grøn omstilling for pengene.

Nu kan man altid diskutere, hvordan vi skal måle klima- og energiindsatsen, og der er da heller ikke nogen tvivl om, at hvis vi skal måle på, hvem der kan svine mest med de grønne midler på området, så vinder regeringen ikke kapløbet.

Thomas Danielsen (V), energi- og klimaordfører for Venstre

I stedet for at svine med de grønne midler, skal vi sikre så megen grøn omstilling for pengene som muligt. Derfor har regeringen lovet to ting i stedet for: En ny udskudt havvindmøllepark (udskudt både i tid og placering). Og en fjernelse af PSO-afgiften.

Er det grønt? Ja, det er mega grønt. Og meget mere ambitiøst end hvad tosse-grønne socialister har foreslået. Eller det vil sige; stort set alle partier i Folketinget mener, at vi i fremtiden skal bruge mere el til opvarmning, transport med mere. Det er vejen at gå for at sikre den grønne omstilling. Forskellen på de øvrige partier og regeringen er, at de bare snakker om det. Regeringen gør noget ved det.

Ved at fjerne PSO-afgiften tages der et kæmpe grønt fremskridt. Pludseligt bliver en eldrevet varmepumpe konkurrencedygtig med et flisfyret værk! Ja, man kan jo helt se venstrefløjen ”grønne” af misundelse, selvom de prøver at skjule det.

Venstrefløjen er blevet overhalet

Venstre er med i klimaaftalen fra 2012. Den står vi ved. De kystnære møller er røget ud af aftalen, fordi de ikke kunne holde sig inden for de aftalte 1,9 milliarder kroner i statsstøtte.

I stedet for vil regeringen udbygge med havvind i en fremtid, hvor elprisen forhåbentligt er højere end i dag. Endeligt fjerner regeringen PSO-afgiften, som sikrer brugen af mere el frem for andre energikilder.

Venstrefløjen er med 2025-planen blevet sat af i klimakapløbet og blevet overhalet af Venstre. Det er trist, at der ikke er et bredt flertal, der står sammen om at styrke Danmarks grønne profil.

Derfor skal min opfordring lyde til venstrefløjen: Drop overprisen for de kystnære møller og vær med til at sikre mest mulig grøn value for money.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

0:000:00