Debat

V: En velfungerende hverdag er muligt på kontanthjælp

DEBAT: For Venstre har det været vigtigt at finde en balance mellem rådighedsbeløb og incitament med jobreformen. Hvis kontanthjælpsmodtagerne prioriterer, kan de godt skabe en velfungerende hverdag, mener Venstres Hans Andersen.

Foto: ft.dk
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Andersen (V)
Beskæftigelsesordfører

En af Venstres absolutte mærkesager før folketingsvalget var, at det altid skal kunne betale sig at arbejde. Og det har vi leveret på. For Venstre er det sund fornuft, at der er forskel på at være på offentlig forsørgelse og i aktiv beskæftigelse.

Borgere i Danmark skal have de bedste muligheder for at træde ud af passiv forsørgelse og over i et liv med arbejde. Et liv, hvor de ikke mindst får en økonomisk fordel, når de kommer i arbejde, men hvor de også får glæden ved at være en del af det arbejdende fællesskab.

Derfor har Venstre-regeringen indført tiltag, der sikrer en mærkbar økonomisk gevinst ved at gå fra passiv forsørgelse til aktiv beskæftigelse. Men det handler også om respekten for alle de borgere, der står op hver dag, tager tøj på og går på arbejde. Derfor skal det kunne betale sig at arbejde.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Kræver hård prioritering
Kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen har ofte været angrebet for at skabe fattigdom og øge opdelingen af dem, der har meget, og dem, der har lidt. For Venstre har det været vigtigt, at vi fandt den rette balance mellem et rimeligt rådighedsbeløb og et reelt incitament til at komme i beskæftigelse.

Der er ingen tvivl om, at det kræver benhård prioritering for en familie eller forsørger, som i en periode er på kontanthjælp eller integrationsydelse, at få økonomien til at hænge sammen, men det kan lade sig gøre, også hvor der stadig er plads til fritidsaktiviteter, fødselsdage og lignende.

Der er ingen tvivl om, at det kræver benhård prioritering for en familie eller forsørger, som i en periode er på kontanthjælp eller integrationsydelse, at få økonomien til at hænge sammen, men det kan lade sig gøre, også hvor der stadig er plads til fritidsaktiviteter, fødselsdage og lignende.

Hans Andersen, beskæftigelsesordfører for Venstre

Men det handler om at sikre, at flere kommer i arbejde, så de kan forsørge sig selv og ikke mindst deres familier. En typisk enlig forsørger med tre børn vil efter det nye kontanthjælpsloft modtage cirka 12.800 kr. om måneden, når skat og husleje er betalt. Efter min mening giver et beløb i den størrelsesorden ikke anledning til at tale om fattigdom.

Kontanthjælpsloftet er fra flere sider blevet gjort skyldigt for, at kontanthjælpsmodtagere ikke har råd til huslejen. Men hvis familier, hvor forældrene er på kontanthjælp, indretter sig nogenlunde fornuftigt, burde det være muligt at skabe sig en velfungerende hverdag.

Må finde en billig bolig
Borgere på kontanthjælp, der bor i en dyrere lejlighed, og derfor har modtaget mere i boligstøtte og særlig støtte, vil som følge af loftet opleve en højere reduktion i deres ydelse. Men det er kontanthjælpsmodtagernes eget ansvar at finde en bolig, der svarer til det, de kan betale.

Det vil sige, at hvis man sidder i en bolig, hvor huslejen er meget dyr, og man ikke tror, at man kommer i arbejde her og nu, så kan en løsning være en billigere bolig. Der findes 854.356 almene boliger og private lejemål til under 7.000 kr. om måneden i Danmark. Til sammenligning forventes cirka 30.000 helårspersoner at være omfattet af kontanthjælpsloftet.

Venstre-regeringen vil ikke acceptere, at mennesker parkeres på kontanthjælp. I stedet skal vi hjælpe de arbejdsløse på vej og skabe et incitament for, at de kommer i arbejde. Vi skal ikke bare sende en check til de ledige borgere og lade dem stå uden for fællesskabet.

Det er ikke godt nok hverken for dem selv, deres familier eller samfundet. Hvis den negative sociale arv skal brydes, må forældrene gå forrest og vise det gode eksempel på, hvad et arbejde eller en uddannelse kan føre med sig. Kun på den måde kan vi gribe det økonomiske opsving og have råd til velfærden - ikke kun nu, men også i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00