Debat

V: EU skal ikke være en social union

DEBAT: EU-borgere skal ikke bare sådan lige have adgang til de danske velfærdsydelser, mener Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen. Det har aldrig været meningen med arbejdskraftens frie bevægelighed, og det skal heller ikke være meningen, skriver han.

Vi skal sikre, at nationale velfærdssystemer ikke bliver undergravet af EU-regler med velfærdsturisme som resultatet, skriver Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.
Vi skal sikre, at nationale velfærdssystemer ikke bliver undergravet af EU-regler med velfærdsturisme som resultatet, skriver Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Andersen
Beskæftigelsesordfører for Venstre

Arbejdskraftens frie bevægelighed er en af kernerne i EU-samarbejdet, som vi i Venstre sætter højt. 

Det gør vi, fordi den er en forudsætning for vækst og beskæftigelse i Danmark. 

Samlet afhænger i omegnen af en halv million arbejdspladser af, at det indre marked forudsætter fri bevægelighed for arbejdskraften. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Det gør den frie bevægelighed til en vigtig del af vores velstand i dag.

Ydelserne skal blive i Danmark
Vi er afhængige af, at virksomheder som Voss, Biogen og Novo Nordisk har adgang til at rekruttere højt kvalificeret arbejdskraft. 

I Venstre ønsker vi et EU, hvor borgere kan søge derhen, hvor der mangler ledige hænder, men vi vil ikke have et EU, hvor borgere søger derhen, hvor de sociale ydelser er gode.

Hans Andersen
Venstres beskæftigelsesordfører

Det kan de i kraft af den frie bevægelighed. 

Desværre ser vi med bekymring på en anden type bevægelighed. Det drejer sig om flere og flere EU-borgere, hovedsagelig fra de østeuropæiske medlemslande, som kommer til Danmark og modtager velfærdsydelser som dagpenge og børne- og ungeydelse.

Velfærdsydelser skal så vidt muligt blive i Danmark og gå til dem, som arbejder, bor og bidrager til Danmark i en længere periode. 

Vi skal sikre, at nationale velfærdssystemer ikke bliver undergravet af EU-regler. 

Balancen må tilbage
Vi ønsker ikke, at EU skal udvikle sig til en social union, og vi ønsker at finde holdbare løsninger og værne imod velfærdsturisme. 

Det har aldrig været meningen, at EU-borgere efter ganske kort tids arbejde i Danmark får fuld adgang til velfærdsydelser.

I den kommende tid skal beskæftigelsesministeren forhandle med de øvrige EU-lande om velfærdsydelser for vandrende arbejdstagere. 

Regeringens mål er, at det EU-forslag – den såkaldte mobilitetspakke - der forelægges af Kommissionen, bliver så ambitiøst, at vi får genskabt balancen mellem arbejdskraftens frie bevægelighed og retten til at modtage nationale velfærdsydelser.

Arbejde kommer før ydelser
Vi mener, at Danmark skal have lov til at stille særlige krav til for eksempel børne- og ungeydelserne, så EU-borgere i Danmark ikke bare kan tage de penge med til udlandet. 

Eller også skal der være mulighed for, at Danmark kan nedjustere beløbet, så det passer til indkomstniveauet i meget fattigere EU-lande i for eksempel det sydøstlige Europa.

Vi mener, at udenlandske arbejdstagere skal have haft beskæftigelse i en vis periode i Danmark, inden de er berettiget til at modtage dagpenge. 

Samtidig skal den periode, hvor en EU-borger bosat i Danmark har lov til at tage dagpenge med til udlandet, begrænses.

I Venstre ønsker vi et EU, hvor borgere kan søge derhen, hvor der mangler ledige hænder, men vi vil ikke have et EU, hvor borgere søger derhen, hvor de sociale ydelser er gode.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

0:000:00