V-medlemmer: Det synes vi om burkaforbuddet

VOXPOP: Der er delte meninger blandt Venstres medlemmer om partiets beslutning om at støtte op om et forbud mod maskering – herunder burka og niqab.

Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard
Cecilie GormsenErik Holstein

Efter lang tids debat og uenighed i Venstre besluttede partiets folketingsgruppe fredag at bakke op om et forslag fra Dansk Folkeparti om et forbud mod burka og niqab ved at forbyde maskering i det offentlige rum.

Venstre har været i splittet i spørgsmålet, hvor en fløj anført af særligt Marcus Knuth og Inger Støjberg har talt varmt for et forbud, mens Venstre-folk som Jan E. Jørgensen og Søren Pind har været imod.

Altinget har på Venstres landsmøde spurgt fire V-medlemmer om, hvad de mener om et burkaforbud.

Cecilia Lonning-Skovgaard, spidskandidat i København til kommunalvalget

”Jeg tror, man gør det, fordi alle er enige om, at der er nogle store integrationsmæssige problemer. Og at det her er et skridt, man ikke har taget endnu, og som måske kan løse problemet. Grundlæggende synes jeg ikke, at vi skal blande os i, hvordan folk går klædt i deres fritid. Man kan stille krav om, at for eksempel skolelærere eller sagsbehandlere ikke optræder maskerede, og jeg synes også, det er i orden at trække folk i kontanthjælp, hvis de på grund af deres beklædning står uden for arbejdsmarkedet.”

 

Mads Fuglede, folketingsmedlem, stiller op i Gladsaxe-kredsen

”Jeg er glad for maskeringsforbuddet og den måde, som det er landet på. Det ligger godt i tråd med liberale værdier, for de har jo kun værdi, hvis de gælder alle. Alle ved, at det har været nødvendigt at stemme regler igennem, så kvinder har fået lige adgang til liberale frihedsværdier. Hvis man mener liberale værdier alvorligt, skal man også nogle gange være parat til at forsvare et forbud. Blandt andet med forbud mod at udøve social kontrol over kvinder.”

 

Tarik Sundoo, Hvidovre vælgerforening

Er burkaforbuddet en god idé?

"Det skulle man have gjort for lang tid siden. Man skulle have taget det op for 30 år siden, for der kunne man have stoppet det med det samme. Selv når jeg kommer til Pakistan, ser jeg aldrig nogen i burka, og vi lever altså i Danmark. Det glæder mig, at så mange af Folketingets partier støtter et burkaforbud."

 

Vita Zenner, Esbjerg, stiller op til regionsrådet i Region Syddanmark

Er burkaforbuddet en god ide?

”Det er godt, at vi ikke har maskering, men om jeg synes ,at der skal lovgives om det, er en anden sag. Man skal hellere dreje det hen imod, at man ikke kan være på arbejdsmarkedet, hvis man er maskeret eller fuldt tildækket. Så man siger, hvis du vælger at gå fuldt tildækket, så kan du ikke få offentlige ydelser – og det er dit valg. Jeg synes ikke, at det er specielt liberalt at forbyde beklædningsgenstande, men nu må vi jo se, hvordan lovforslaget bliver udformet.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)









0:000:00