Debat

Venstre: Landbrugspakken har styrket årets høst

DEBAT: Fødevarepakkens udfasning af danske særregler om undergødskning har allerede nu haft positiv effekt på kornbøndernes konkurrencedygtighed. Det skriver Venstres Erling Bonnesen, der samtidig forventer et fald i den samlede kulstofudledning.

"Der er ingen i Danmark, som er ude på at ødelægge vores natur - og slet ikke Venstre," skriver Erling Bonnesen (V) i dagens debat. 
"Der er ingen i Danmark, som er ude på at ødelægge vores natur - og slet ikke Venstre," skriver Erling Bonnesen (V) i dagens debat. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erling Bonnesen
Miljø- og fødevareordfører (V)

I årevis har danske landmænd lidt under, at proteinindholdet i dansk dyrket korn har været for lavt.

Det har ikke været, fordi landmændene ikke har været dygtige nok, men fordi danske landmænd har været underlagt mere strikse regler end resten af EU i forhold til, hvor meget der må gødes.

Millardtab for landbruget
En beregning fra Videncentret for Landbrug bragt i tidsskriftet Ingeniøren viste, at de danske særregler, som i en årrække resulterede i massiv undergødskning, har medført en reduktion af den årlige høst på omkring 1,3 millioner ton korn. Det svarer til et nettotab på 3,3 milliarder kroner.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Det er mange penge for et presset erhverv, og det skyldes ene og alene regler vedtaget på Christiansborg.

Tilmed er det regler, hvor der ikke har været nogen videre effekt i forhold til et renere miljø. Effekten har altså alene været på landmandens bundlinje, og den har været negativ.

Seges har målt på ændringerne i proteinindholdet for dette års høst, og her har ændringen i lovgivningen haft en mærkbar effekt. 

Erling Bonnesen
Miljø- og fødevareordfører (V)

Vi ønsker, at fødevareproduktion skal være en central del af dansk erhvervsliv og dansk eksport. Derfor nytter det ikke noget, at vi sender råvareproduktionen ud af landet på grund af selvskabte problemer.

Højere proteinindhold i årets høst
Med fødevarepakken udfaser vi de danske særregler om undergødskning. Det er helt afgørende på et stærkt konkurrencepræget marked.

Det kan ikke nævnes tit nok, men landbruget er fortsat et meget vigtigt erhverv for Danmark. Med 148 milliarder kroner i eksportindtægter og 140.000 personer beskæftiget inden for fødevareerhvervet, så er det et erhverv, vi ikke har råd til at miste.   

Seges har målt på ændringerne i proteinindholdet for dette års høst, og her har ændringen i lovgivningen haft en mærkbar effekt.

Proteinindholdet i vinterhvede er steget til 10,6 procent i 2016, hvor det i perioden fra 2011-2015 har været 10,2 procent. For vårbyg viser målingerne, at proteinindholdet i 2016 har været på 11,1 procent, mens proteinindholdet lå på 10,3 procent i perioden fra 2011-2015. Endelig så har der været en mindre proteinstigning for vinterbyg.

Det viser, at mere gødning virker.             

Arbejdspladser i landdistrikterne
For Venstre er det afgørende, at vi kommer i retning af mere lige vilkår.

Danske landmænd skal ikke udsættes for markant strammere regler end konkurrenterne i resten af EU.

Hvis vi fortsætter ad den vej, der hedder strammere regler end i resten af EU, så vil vi ganske enkelt komme til at afvikle mange arbejdspladser og aktiviteter i landdistrikterne. Det er der absolut ingen, der har gavn af.

Derfor er det et meget vigtigt skridt, at landbruget nu får mere frie rammer uden at det går ud over miljøet. Tværtimod falder den samlede udledning af kvælstof på sigt.

Grøn realisme
Der er ingen i Danmark, som er ude på at ødelægge vores natur - og slet ikke Venstre.

Vi skal bruge de redskaber, der findes for at passe på naturen, og her gælder det om, at vi baserer lovgivningen på viden og realisme.

De regler, som indføres, skal give mening både for landbruget og i forhold til beskyttelse af naturen.

Grøn realisme er vigtig for Venstre. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00