V-profiler splittede om fixerum og kriminel lavalder

TEST: En ny socialpolitisk kandidattest viser, at en række Venstre-profiler er uenige om flere centrale spørgsmål på socialområdet. 

Flere prominente Venstre-politikere giver vidt forskellige svar på centrale socialpolitiske spørgsmål. En af dem er Ellen Trane Nørby (midten).
Flere prominente Venstre-politikere giver vidt forskellige svar på centrale socialpolitiske spørgsmål. En af dem er Ellen Trane Nørby (midten).Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Tyson W. LyallCecilie Gormsen

Uenigheden er til at få øje på blandt Venstre-profiler på centrale socialpolitiske spørgsmål.

Det illustrerer en ny såkaldt kandidattest udarbejdet af Socialpædagogerne, hvor over 300 folketingskandidater har svaret på 16 centrale spørgsmål om socialpolitik, heriblandt flere Venstre-profiler.

På spørgsmålet om, hvorvidt stofmisbrugere skal have adgang til fixerum, erklærer tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard, som nu er familieordfører og medlem af Socialudvalget, og menneskerettighedsordfører Jan E. Jørgensen sig eksempelvis ”enige”, mens rets- og udlændingeordfører Karsten Lauritzen og kulturordfører Michael Aastrup Jensen er ”helt uenige”.

Karsten Lauritzen forklarer, at han gerne vil lade svarene tale for sig selv, mens Tina Nedergaard og Jan E. Jørgensen ikke har noget imod at uddybe deres svar.

Fakta
Tallene i artiklen bygger på Altingets egen optælling af svarene fra de ni Venstre-kandidater, der per 6. april 2015 havde udfyldt spørgeskemaet på kandidattest.dk.

”Erfaringer fra både ind- og udland viser, at det skaber større tryghed for den, som på ulykkeligvis er kommet ud i et stofmisbrug. Det vægter særligt tungt for mig, fordi jeg selv har boet på Vesterbro og har oplevet, hvordan brugte kanyler udgør en smittefare ift. HIV og andre sygdomme. Fixerum er win-win, og der er jo ikke tale om, at staten fører sprøjten,” siger Tina Nedergaard.

Jan E. Jørgensen tilføjer, at ”fixerum redder liv”, og at han derfor også gik imod partilinjen (Venstre stemte imod lovliggørelsen af fixerum), da emnet var til afstemning i Folketinget i juni 2012. 

Fakta
Følgende V-profiler har blandt andet svaret på Socialpædagogernes spørgsmål.

Tina Nedergaard:
Tidligere undervisningsminister. Familieordfører og medlem af socialudvalget.
Jan E. Jørgensen: Indfødsretsordfører og menneskerettighedsordfører.
Karsten Lauritzen: Retsordfører og udlændingeordfører. 
Michael Aastrup Jensen: Kulturordfører og medlem af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik. 
Carl Holst: Regionsrådsformand i Region Syddanmark.
Ellen Trane Nørby: Tidligere politisk ordfører og socialordfører. Nuværende medieordfører. 

Den kriminelle lavalder
I testen bliver respondenterne også bedt om at svare på, hvorvidt den kriminelle lavalder skal sænkes til 12 år. Her er Karsten Lauritzen og Michael Aastrup Jensen igen enige om at være ”helt enige”, mens tidligere socialordfører og nuværende medieordfører Ellen Trane Nørby er ”uenig”.

Hun forklarer dog efterfølgende, at hendes svar ikke skal forstås som et opgør med Venstres ønske om at indføre en særlig børne- og ungdomsdomstol.

”Vi vil lave et særligt ungdomsdomstols-system for unge mellem 12 og 17 år. Vi vil have en domstol, der har særlige kompetencer på børne- og ungeområdet. Det har jeg stået bag fra starten, og det gør jeg stadig,” siger hun.

På spørgsmålet om, hvorvidt det er rimeligt, at forældre til børn med handicap skal betale flere tusinde kroner om måneden for deres barns ophold på en døgninstitution, er Jan E. Jørgensen og Karsten Lauritzen også i opposition til hinanden.

Jan E. Jørgensen finder det urimeligt, at forældrene skal af med store summer i egenbetaling. Det mener Karsten Lauritzen, Michael Aastrup og Carl Holst ikke.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres socialordfører, Karen Ellemann.

Læs hele artiklen på Altinget: social her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

Tina Nedergaard

Administrativ leder, JH Planter, fhv. undervisningsminister (V), fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1997)









0:000:00